Barion Pixel Műanyag alternatívák – tojáshéjból és tengeri moszatból – Coloré

Műanyag alternatívák – tojáshéjból és tengeri moszatból

2021. 12. 15.

A tengereket és óceánokat elárasztó óriási mennyiségű műanyaghulladék egyre több embert sarkall cselekvésre. Az újrahasznosítás nem megoldás, teljesen meg kell szabadulnunk a műanyagtól, ezért egyre több alternatívával rukkolnak elő a leleményes feltalálók.

A BBC Kék Bolygó sorozata nyitotta fel David Hughes szemét környezetünk állapotát illetően, aki erre válaszként megalapította a wrexhami székhelyű Happy Dolphin nevű cégét. Szatyrokat és egyéb termékeket készítenek kalcium-karbonát felhasználásával, amely például a tojás héjának fő alkotóeleme is.

Hughes elmondta: az újrahasznosítás modellje elavult, és nem erre kell törekednünk, hanem a hulladék mennyiségének csökkentésére. Ennek egyik lehetősége, hogy műanyag helyett komposztálható anyagokat kell használnunk. Tapasztalata szerint a fogyasztók hajlandóak egy kicsit több pénzt áldozni a környezetbarát alternatívákra.

Closeup,of,a,caucasian,man,holding,a,glass,reusable,water
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Egy másik start-up cég, a PlantSea a tengeri moszatokat vizsgálja – pontosabban azt, hogyan lehet belőlük többek közt élelmiszercsomagolásra alkalmas anyagot előállítani.

„Lehetőséget látunk abban, hogy a tengeri moszattal helyettesítsük a jelenleg számtalan felhasználási móddal rendelkező műanyagok egy részét” – mondta Gianmarco Sanfrantello, a PlantSea munkatársa. „A tengeri moszat megújuló erőforrás, és tengereinkben rengeteg van belőle.”

Mindkét vállalat kiemelte, hogy alternatív termékeik költsége „versenyképes”. Hughes azt is hozzátette, hogy a piacra lépésükhöz először lehetőséget kell kapniuk a kormánytól és különösen a szupermarketektől.

A teljes cikk a magyarmezogazdasag.hu-n olvasható.