Négy város, amely különleges gasztronómiai élvezeteket rejt

2021. 12. 27.

A gasztroturizmus nem újkeletű dolog: ilyenkor az utazók nem feltétlenül csak desztinációjuk ikonikussá vált nevezetességeire kíváncsiak, hanem az adott ország ételkülönlegességeire, éttermeire is. Manapság pedig – ha a covid is engedi – egyre többen kelnek útra, hogy különleges kulináris élvezetekben legyen részük.

Az elmúlt években az étkezés és az utazás egyre inkább összeforrt a világot járók számára. A gasztronómiai turizmus szerelmesei az adott országok különleges fogásai után kutatnak, amellyel újabb kapu nyílik meg a városok kultúrájának és az ott élő emberek jobb megismerése előtt. A gasztroturisták úti céljaik kiválasztása előtt gyakran alapos kutatást végeznek, hogy felkészülten keressék meg a kiválasztott éttermeket, és megismerjék a helyi különlegességeket.

Az alábbi listában összegyűjtöttünk négy várost, melyeket érdemes feljegyezni a bakancslistánkra, ha különleges fogásokra vágyunk.

Bangkok

Bangkok városának különleges atmoszféráját nyüzsgés járja át, mely többek között a kereskedőknek köszönhető, akik az utcákon és az úszó piacokon árusítják termékeiket. A kínai negyedek különlegességében rejlenek a vibráló színek és a helyi fogásokra jellemző egzotikus illatok. Bangkok ételkultúrájára jellemző, hogy soha nem áll meg: bármikor belefuthatunk olyan ételekbe, mint a Pla Pao (sókrémes tilápia), a Pad see Ew (kevert sült tészta) és a Goong Ob Woonsen (üvegtésztás garnélarák). Ám nem csak sikátorok standjain és az utcai kifőzdékben találunk különleges fogásokat, sőt! Bármilyen árkategóriában könnyedén fellelhetünk éttermeket, például sokan nem is gondolnának rá, hogy olyan Michelin-csillagos éttermek is vannak a fővárosban, mint például a Gaggan.

Street food Bangkok
Elképesztő választék Bangkok utcáin / Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Párizs

A francia fővárost sok minden meghatározza, gondoljunk csak a művészetre, az építészetre, a történelemre, vagy akár az ételekre. Párizs romantikus utcáin számtalan vendéglátóhely hívogatja a turistákat, akik egy kis francia különlegességre vágynak. A Steak Frites (steak és sült krumpli) és a Steak Tartare (tatár beefsteak) szinte minden utazó listáján szerepel, akárcsak a macaronok és a különleges sütemények. Párizsban a Michelin-csillagos luxuséttermektől kezdve, a nemzetközi hatású éttermeken át, a klasszikus bisztrókig számtalan lehetőség kínálkozik, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes választást.

Tatár beefsteak
Tatár beefsteak kilátással / Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Tokió

Tokió minimalizmusa sok mindenre jellemző, de az ételekkel kapcsolatban a „több több” elvet vallják. A városnak kiterjedt étteremhálózata van az izakayáktól (japán bár alkoholos italokkal és harapnivalókkal) kezdve egészen a Michelin-csillagos éttermekig: 2021-ben 212 tokiói étterem összesen 278 csillagot kapott. A csillaggal kitüntetett éttermek magas színvonala, (akár sushi vagy olasz konyha) felülmúlhatatlan. Népszerű fogásaik közé tartozik a ramen (tésztaleves hússal, hallal vagy zöldségekkel), a soba (hajdinából készült vékony tészta), sushi (ecetes rizs, nyers tengergyümölcseivel és zöldségekkel) és az udon (búzalisztből készült vastag tészta) is.

soba tészta
A jellegzetes hideg japán soba tészta / Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

London

London egy olyan város, melyre remekül illik a kulináris olvasztótégely kifejezés. Hiszen a hongkongi gombócoktól kezdve, a töltött libanoni kebabon át minden megtalálható, akárcsak a nápolyi pizza vagy éppen a vietnámi phóra. Ezenkívül a londoni pubokban és éttermekben bármikor választhatunk olyan hagyományos ételeket is, mint a klasszikus angol reggeli (bab, tükörtojás, kolbász) vagy a Fish & Chips (rántott halfilé sültkrumplival). De például a Brick Lane-en Shoreditch-ben, sós marhahússal és füstölt lazaccal töltött bageleket, indiai és bangladesi ételeket is könnyen találhatunk.

Fish and chips
Fish & chips, háttérben a Szent Pál-székesegyházzal / Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Ha még több város gasztronómiai kincseire vagy kíváncsi, látogass el a magyarmezogazdasag.hu oldalára, ahol további érdekességeket olvashatsz a különböző nemzetek ételeiről.