Mégsem az organikus lazac a legfinomabb?

2021. 12. 20.

A legtöbb lazactermék Norvégiából származik. Egy részük hagyományos halgazdaságban, más részük organikus, avagy biogazdaságban nevelik, míg kisebbik részüket vadon fogják. De vajon melyik a legjobb? És a legfinomabb?

A Koppenhágai Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogyan vélekednek a vásárolók a boltok polcain elérhető különböző lazactermékekről. Ezért többféle kísérletet folytattak le.

A résztvevők először vakkóstoláson vettek részt, tehát nem tudták, hogy az adott lazac épp a három csoport melyikéből származik. Ezt a kört egyértelműen a hagyományos gazdaságban nevelt lazac nyerte, míg legkevésbé a vadon fogott ízlett az embereknek.

Lazac
Kép forrása: Pixabay

A második kóstolásnál már tudták a résztvevők, hogy melyik hal melyik, és hirtelen a biogazdaságban nevelt lazacot találták legfinomabbnak; utána következett a vadon fogott, míg a hagyományosan tenyésztettet ezúttal lepontozták a résztvevők.

“Ez a teszt megmutatja, hogy az emberek aszerint tekintenek egy termékre, hogy korábban milyen információkat kaptak róla, és ez hatással van a kóstolási élményre is. A füstölt lazac esetében azt várják az emberek, hogy a vadon fogott jobb ízű, mint a hagyományos módszerrel tenyésztett. Azonban a vakkóstolás felfedte, hogy ez utóbbinak az ízét jobban kedvelik” – mondta el a tanulmány első szerzője, Mausam Budhathoki doktorandusz hallgató, aki a kutatást az Élelmiszertudományi Tanszéken írt diplomamunkájához kapcsolódóan végezte.

A tanulmányból az is kiderült, hogy a dánok nem sokat tudnak a halgazdaságokban nevelt lazacokról.

“Úgy tűnik, hogy a legtöbb dán eléggé össze van zavarodva a különböző lazactermékek közötti különbségekkel kapcsolatban. Ez nem véletlen, hiszen az ellátási lánc ebben az ágazatban hosszú és nehezen átlátható. Számos tényező befolyásolja a termékekkel kapcsolatos megítélést. Van benne gyógyszermaradvány? Túlhalászott állományból származik? Természetes életet élt? És mi is pontosan a halak jóléte?” – mondta Helene Christine Reinbach senior szerző, az Élelmiszertudományi Tanszék docense.

A témáról bővebben a magyarmezogazdasag.hu-n olvashatsz.