Barion Pixel Mitől száll a hajam, és mit tehetek ellene? Ez a 7 trükk azonnal segít – Coloré

Mitől száll a hajam, és mit tehetek ellene? Ez a 7 trükk azonnal segít

2022. 03. 06.

„Mitől száll a hajam, ha egyszer órákat töltök a mosással-szárítással-formázással?” Rengeteg nő felteszi magának nap mint nap ezt a kérdést, szerencsére van megoldás. Ám ehhez mindenekelőtt tudnunk kell, mi okozza a haj szöszösödését.

A szálló haj – hajtípustól függetlenül – sok nő életét megkeseríti, hiszen emiatt frizurájuk rendezetlen, nehezen kezelhető. Ám mielőtt rögtön méregdrága hajápolókat vennél, előbb célszerű kideríteni a probléma okát.

Mitől száll a haj?

Az esetek többségében a hő okozta károk, a frissen kinőtt babahaj és a statikus elektromosság a szálló haj három fő oka. A hőformázás és a különböző kémiai anyagok gyengévé, sérülékennyé teszik a haj szerkezetét, amitől a szálak szöszösek és szállóak lesznek. Szintén zavaró, hogy a jelenség alól még az apró, vékonyabb és rövidebb szálú babahaj sem kivétel. A nem megfelelő hajápoló termékek és hajmosás pedig tovább rontja a fejbőr, és ezzel együtt a hajszálak problémáját. A szálló haj télen a legészrevehetőbb, mivel az alacsony páratartalom vagy annak hiánya miatt magasabb a statikus elektromosság. Az alábbiakban megtudhatod, hogy mit tehetsz a szálló haj ellen.

Mitol Szall A Hajam Telen
A „mitől száll a hajam” kérdésre többféle válasz létezik, de többnyire a nem megfelelő hajápolás okozza (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

7 dolog, amit megtehetsz a szöszös, szálló haj ellen

Keresd meg a megfelelő hajápoló szereket

Úgy is mondhatnánk, hogy minden a fürdőszobában kezdődik. A hajtípusodnak megfelelő hajápoló termékek kiválasztása kulcsfontosságú, ezért mielőbb szerezz be egy szilikon alapú és hidratáló balzsamot, ami megakadályozza a göndörödést. (A szilikon a kozmetikai iparban a bőrápoló és hajápoló termékeknek is gyakori összetevője, az egyik leghatékonyabb bőr- és hajkondicionáló anyag. A bőrre kenve védőréteget képez, selymes, lágy érzetet hagy maga után.

A krémeknek csúszósságot ad, amivel segíti a krémek kenhetőségét. Bőrpuhító anyag, amik átmenetileg képesek a finom ráncok kitöltésére. Bizonyos formájú szilikonoknak sebgyógyító, heggyógyító tulajdonságuk is van. Hajápolókban a szilikonok javítják a haj fésülhetőségét, selymességét, puhaságát és fényt adnak a hajnak.) Bevonja a hajszálat, így az kevésbé hajlamos a statikus elektromosságra. Ha töredezett a hajvéged és sérülékeny a hajad, hetente egyszer érdemes feldobni egy tápláló hajmaszkot is. A hajszérumok segítenek minimalizálni a göndörödést és a statikus hajszálakat, míg egy jó hajlakk megakadályozza a rövid hajszálak szöszösödését. Egy kókuszolajos masszázs ugyancsak csodákra képes: a kókuszolaj behatol a hajszálakba, táplálja és egészségesen tartja azokat.

Ne műanyag fésűvel fésülködj

A műanyag hajkefék durvák a hajszálakhoz, és károsíthatják őket, valamint előidézhetik a statikusságot is. Ezért használj inkább fém vagy természetes sörtéjű keféket és fésűket, hogy megelőzd a haj töredezését, szöszösödését. Fésüléskor mindig használj hajápoló szérumot, ami csökkenti a gubancokat, valamint puhává, simává, fényessé és kezelhetővé teszi frizurádat.

Használj mikroszálas törölközőt a szárításhoz

Kerüld a pamut fürdőlepedők használatát a hajadon, mert azok bár puhának és bolyhosnak tűnhetnek a bőrön, a hajat azonban összekuszálhatják, ami göndörödést, töredezést okozhat. A mikroszálas törölközők vékonyak, gyengédek a hajhoz, és kiváló vízelnyelő képességgel rendelkeznek, megkönnyítve ezzel a száradást.

Inkább hő nélkül formázd a hajad

A formázott haj gyönyörűen néz ki, csakhogy a hőformázó eszközök túlzott használata károsíthatja a hajszálakat, és úgy általában a haj szerkezetét. Ezért kerüld a hőformázó eszközök használatát túl magas hőmérsékleten, és a hajszárítást is közepes fokozaton végezd. A legjobb azonban mégis az, ha hő nélkül formázod a hajad. Hogy hogyan, ahhoz korábbi cikkünkben kaphatsz segíthet. Használj antisztatikus hajkefét, hővédőt és göndörödést gátló hajápoló készítményt, hogy elkerüld a szöszösödést. Soha ne szárítsd meg teljesen a hajad, hacsak nem vészhelyzetről van szó. A csontszárazra történő hajszárítás a frizura kiszáradását, a hajszín elvesztését okozhatja. A hővédő szerek azonban védik a kutikulát, a haj természetes védőrétegét.

A jolly joker trükk, ha kevés az időd

A szárítógépekbe helyezhető illatosító lapok a ruhák frissességéért felelnek elsősorban, viszont akkor is hasznunkra válhatnak, ha feltöltődött a hajunk. Csupán be kell dörzsölni a szálakat a kendővel, és a töltésnek nyoma sem lesz. Ugyanezt érdemes a sapkával is megtenni mielőtt felvesszük, így csökkentve a borzos haj kialakulásának esélyeit.

Mitol Szall A Hajam Hajapolas
A formázott haj gyönyörűen néz ki, csakhogy a hőformázó eszközök túlzott használata károsíthatja a hajszálakat (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Járj rendszeresen fodrászhoz

A töredezett hajvégek előbb-utóbb szálló hajhoz vezethetnek, így a rendszeres fodrászlátogatás a legjobb módja annak, hogy megbirkózz velük. Ha négy-nyolc hetente vágatsz egy-egy centit a hajadból, azzal megelőzhető a haj töredezése, valamint elősegíthető az egészséges hajnövekedés.

Egy jó hajfonat aranyat ér

Ha minden erőfeszítésed ellenére sem tudsz megszabadulni a szálló hajtól, egy szép és egyszerű fonás sokat segíthet. Léteznek ráadásul olyan gyorsan elkészíthető, mégis szép fonatok, amelyek csak pár tincset érintenek, így nem jelent akkora macerát, mint az egész hajtömeget copfba rendezni, mégis kicsit izgalmasabbá teszi a megjelenést. Az alábbi, elképesztően egyszerű trükkök különleges köztes megoldást kínálnak, ha vacillálsz a szabadon hagyott és a fonott frizura között.

Mit tehetsz, ha éppen úton vagy?

Víz: bár rendszert ne csinálj belőle, de ha éppen meeting előtt állsz, a hajad pedig kezelhetetlennek tűnik, nedves kézzel simítsd le a felálló hajszálakat. Ahogy említettük, ez csupán átmenetei megoldást jelenthet az sos helyzetekre.

Egy régi szempillaspirál keféje: érdemes magadnál tartanod egy régi – és tiszta – szempillaspirál kefét, ami szintén kihúzhat a bajból vészhelyzet esetén azáltal, hogy lesimítja a szálakat.

Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

/divat/haj/mitol-szall-a-hajam/