Öt kutyafajta arra az esetre, ha allergiás vagy az állatszőrre

Kisebbfajta „tragédia” egy állatbarát életében, ha rajta kívülálló okok miatt nem tarthat otthon házikedvencet, az egyik ilyen, ha ő vagy családtagja állatszőr-allergiával küzd. De van remény! Ezek a kutyusok ennek ellenére is társaid lehetnek.

Az allergia oka sok esetben nem csak maga a szőr, hanem az arra rákerülő fehérjék, melyek az állat nyálában és az elhalt bőrsejtekben is megtalálhatóak. Ebből kiindulva az ún. hipoallergén kutyák – amelyek kevésbé vedlenek és nyáladzanak/ugatnak – kisebb „veszélyt” jelentenek. A tüsszögés, kiütések és egyéb tünetek elkerüléséhez fontos lépés továbbá a kutyakozmetikus rendszeres látogatása, illetve kedvencünk fekhelyének és territóriumának gyakori tisztítása.

El kell mondani, hogy az allergiás reakciók mértéke elsősorban az egyéntől és nem csak az állat fajtájától függ, ezért inkább úgy gondoljunk ezekre a kutyusokra, mint akikkel kapcsolatban sokkal több a pozitív tapasztalat, mint a negatív, hiszen garancia sajnos nincs semmire.

Basenji

Forrás: Unsplash

Az Afrikából származó basenji egyik sajátossága, hogy nem tud ugatni – viszlát nyálcseppek! Persze nem teljesen néma, hiszen morogni gyakran szokott. Kedves küllemű, kis termetű kutyusról van szó, aki odaadó tagja lesz a családnak, de az idegeneket nem szereti.

Bedlington terrier

Forrás: Pixabay

Kinézete miatt bárányhoz szoktk hasonlítani ezt a nagyobb mozgásigényű kutyát, akivel sokat kell játszani. Szereti a gyerekeket, kedves az idegenekkel, de más háziállatokkal nem feltétlenül jön ki jól.

Uszkárfajták és labradoodle

Forrás: Unsplash

Az előkelő uszkárok nagyon jól eléldegélnek egy lakásban is, könnyű őket idomítani és játékosak. A labradoodle az uszkár és a labrador keresztezéséből született, és magán viseli előbbi hipoallergén jegyeit.

Yorkshire terrier

Forrás: Unsplash

A terrierek legkisebbje, apró termeténél fogva ő is alkalmas lakásban való tartásra, ő a “szőnyegcirkálók” jelképe.

Kínai kopaszkutya

Forrás: Unsplash

Bár sokan idegenkednek tőle, tény, hogy ő is az egyik legkevésbé allergizálók fajtájába tartozik – hiszen nincs is nagyon szőre, ami kiválthatná az allergiát.

Borítókép forrása: Unsplash

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Lemaradtál a nyaralásról? Dehogyis!