Min múlik? Ki lesz allergiás a macska szőrére?

2021. 09. 05.

Az ember szereti körbevenni magát állatokkal. A haszonállatok mellett a velük együtt élő társállataink igazi családtaggá válhatnak, hacsak…

Állataink nemcsak munkát adnak nekünk, hanem őszinte szeretetet, feltételek nélküli elfogadást, örömteli pillanatokat a személyiségükkel, a játékos kedvükkel és csupán már a megjelenésük is mosolygásra késztet.

Az emberiség jellemzően felosztható kutyásokra és macskásokra, de persze átfedések is léteznek, így vannak, akik mindkét faj egyediből szívesen tudnak maguk mellett.

Allergia (2)
Kép forrása: Freepik.com

Hiába az cicák iránti imádat, nem minden macskabarát tud túl sokat időzni a szőrgombócok közelében. A macskaszőr-allergia megkeserítheti ezt a kapcsolatot. A macska szőrére allergiások pontosan olyan tüneteket mutatnak, mint a pollenre vagy porra érzékenyek. Vajon miért reagál egyesek immunrendszere úgy, hogy allergiát produkál és másoknak miért nem?

Íme, a válasz

Valójában nem a macska szőre miatt tüsszögnek, köhögnek és könnyeznek azok, akik érzékenyek, hanem a cicák bőréről elszabaduló elhalt hámsejtjeiben, a nyálában vagy a vizeletében található fehérjékre reagálnak így. A fehérjék alattomos módon egy folyamatot indítanak el az emberi szervezetben. A kellemetlen tünetek akár azonnal jelentkezhetnek, de eltelhetnek percek vagy akár órák is, hogy mindez beinduljon. Valójában az immunrendszer esik túlzásokba, és a macskáról származó fehérjére ad téves választ ahelyett, hogy ténylegesen ártalmas betolakodóktól védené a testet. Nem is kell a cicának az allergiás személy közelében lenni, a tünetek akkor is jelentkezhetnek. Az állat testéről, vizeletéből vagy nyálából származó fehérjék az otthonunk tárgyaira, falára is rátelepednek, sőt akár a porszemre is. Vagyis az allergiát okozó fehérje bárhol megtelepedhet, ahol a bársonytalpú járt.

Tenni és nem tenni

Az állatallergiák közül a macskaszőr-allergia a leggyakoribb. Ha felmerül ez a fajta allergia, akkor szakember segítségére is szükség lehet. Az is kiderülhet a vizsgálatokkal, hogy mégsem a macska általi fehérjére jelentkeznek a kellemetlen tünetek, hanem az állat szőrén megtapadó por vagy pollen váltja ki azokat. Amennyiben tényleg a cica (na jó, a fehérje) a kiváltó ok, akkor könnyebb lehet a megfelelő gyógyszer megtalálása is, amellyel megvalósítható az allergiát okozó állattal való közös élet.

Allergia
Kép forrása: sutterstock.com

Semmiképp sem az a megoldás, hogy a cicát elűzzük. A felelős állattartónak ilyen eszébe sem jut. Ha pedig valaki állatallergiában vagy macskaszőr-allergiában szenved, de szeretne magának négylábú társat, egyáltalán nem kivitelezhetetlen.

A hipoallergén állatokról, akikkel az allergiamentes életmód megvalósítható, korábban már született egy cikkünk.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix