Koffeinallergia és -érzékenység – Mi a különbség, és hogyan legyünk úrrá rajtuk?

2023. 03. 27.

Ha nem érzed jól magad a kávétól vagy akár a teától, könnyen lehet, hogy koffeinallergiád van. Az allergia azonban nem tévesztendő össze az érzékenységgel, így érdemes tudni, hogy pontosan mivel is van dolgunk!

A koffeinallergia tünetei meglehetősen szerteágazóak, mégsem keverendő össze a koffeinérzékenységgel. A tüneteket csakis a koffein tudja előhozni, legyen az kávéban, teában, kakaóban vagy kólában. Ha ezeknek a fogyasztása után szervezetünkön kívüli vagy belüli tüneteket észlelünk, érdemes kipróbálni, hogy milyen koffein nélkül az élet, hiszen könnyen lehet, hogy ez az ártatlannak vélt elem nehezíti meg a mindennapjainkat. Mivel azonban a nap során több mindent fogyasztunk, nehéz kiszűrni, hogy pontosan mi okozhatja a panaszokat, de sok időt megspórolunk, ha kihagyjuk a kísérletezést, és egyből a koffeintartalmú italokról mondunk le, így hamar kiderül, ez-e a gondok okozója.

Koffeinallergia vagy koffeinérzékenység? Mi a különbség?

Elsőként fontos megállapítani, hogy a koffeintől vannak-e tüneteink. Ha pár napig elhagyjuk a kávét, az erősebb teákat, a kakaót (étcsokoládé formájában is) és a kólát, és tüneteink megszűnnek vagy enyhülnek, jogosan gondolhatjuk, hogy ebbe az irányba kell menni, amikor a probléma forrását keressük. Ha megállapítottuk, hogy a koffein a ludas, már csak arra kell fényt derítenünk, hogy allergiával vagy érzékenységgel állunk szemben. Ez azért lényeges kérdés, mert míg az allergia különböző gyógyszerekkel kezelhető, az érzékenység egyéni, így gyógyszer nincsen rá.

A koffeinérzékenység számos formában megjelenhet, hiszen olyan, mint az élelmiszerre való érzékenység. Ez azonban nem azonos az intoleranciával, ugyanis míg az intolerancia bizonyos emésztési enzimek hiányán alapszik, az érzékenység egy abnormális immunválasz a bevitt élelmiszerre. A koffein elnyomja az adenozin nevű vegyületet, ami az elalvásban segít, ellenben növeli az adrenalint, ezáltal energiát adva. Akik érzékenyek a koffeinre tapasztalhatnak fejfájást, szívritmuszavart, hasmenést, de akár szorongást és ingerlékenységet is.

A megmagyarázhatatlan hasfájást koffeinallergia is okozhatja
A megmagyarázhatatlan hasfájást koffeinallergia is okozhatja / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A koffeinallergia ezzel szemben olyan tüneteket produkálhat, mint a szájviszketés, tüsszögés, bőrkiütés, hasi fájdalom, hasmenés és szédülés. Komolyabb esetekben hányást, nyelőcsőduzzanatot, lázat és ájulást is okozhat. Ilyen esetben mindenképpen forduljunk orvoshoz, hiszen rendkívüli reakciót ad a szervezet a koffeinre, ami kezelésre is szorulhat!

A koffein a gond – Mi a teendő?

Ha megvontuk magunktól a koffeint, és ennek hatására nem jelentkeznek a különböző tünetek, érdemes elmenni egy allergiavizsgálatra, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy koffeinallergiáról van szó vagy érzékenyek vagyunk rá. Ennek megállapításához a legmegfelelőbb, ha egy bőrön végezhető vizsgálatra megyünk, de akár egy vérvétel is felderítheti a problémát.

Ha allergiások vagy érzékenyek vagyunk a koffeinre, a legjobb módszer az, ha megvonjuk magunktól az olyan ételeket és italokat, amik koffeinben gazdagok. A kóla, a csokoládé, a kakaó, a kávé és a különböző teafélék mind lehetnek a bajok okozói. A kávét megpróbálhatjuk kiváltani koffeinmentes változattal, így az íze és a kávéfogyasztás szertartásossága megmaradhat. Ha nem tudunk lemondani az üdítőről, ma már kólát is kaphatunk koffeinmentes formában, így csupán azt kell megszoknunk, hogy az éberségünkre nem lesznek hatással ezek az alternatív fajták.

Előfordulhat, hogy a kólázásról is le kell mondanunk!
Előfordulhat, hogy a kólázásról is le kell mondanunk! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha néha mégis szükségünk van a kávé áldásos hatásaira, kipróbálhatunk különböző fájdalomcsillapítókat vagy allergiagyógyszereket, mert ezek enyhíthetik a tüneteket. Az is megoldás lehet, ha hosszabb időre mellőzzük a koffeint, hiszen ha szervezetünket hagyjuk kitisztulni, utána sok esetben hajlandó tolerálni a hagyományos kávé vagy kóla fogyasztását.

Előfordulhat, hogy a vizsgálat koffeinallergiát mutat ki, ám mi nem érzékelünk semmit. Ennek oka, hogy nem fogyasztjuk a koffeint olyan dózisban, amit megérez a szervezetünk. Ilyen esetben ne húzgáljuk meg az oroszlán bajszát, és maradjunk meg a szokásos bevitelnél, semmiképp sem emeljük a mennyiségét!

Bár a koffeinallergia vagy az arra való érzékenység egyaránt kellemetlen, szerencsére nem olyan probléma, amivel ne lehetne együttélni. Ha megszokjuk, hogy csökkentenünk kell a koffeinbevitelen vagy teljesen megszüntetni azt, ugyanúgy élhetünk, mint előtte, sőt, talán a javunkat is szolgálja az állapotunk, hiszen általa kevesebb cukrot és üdítőt fogyaszthatunk, előtérbe helyezve a vizet és a különböző gyógyteákat.

Forrás: Healthline, Very Well Health.