Barion Pixel Itt a nagy kávé kisokos: Te tudod, mi a különbség köztük? – Coloré

Itt a nagy kávé kisokos: Te tudod, mi a különbség köztük?

2022. 05. 04.

Americano, latte, macchiato, cortado… ez nem olaszóra, hanem különböző kávéfajták, amikről biztosan sokan hallottak, ám a köztük lévő különbségek nem feltétlenül ismertek. Ezeket tisztázzuk most: mi micsoda, és melyik hogyan készül?

A kávéról számtalan tévhit kering, például az, hogy Olaszországból származik. Mindennek ellenére mégis van köze az országhoz, ugyanis egy olasznak, Luigi Bezzerának köszönhetjük, hogy ma már nem tart öt percig egyetlen fekete lefőzése. Az általa megalkotott kávégép hamar meghódította Európát, majd Amerikát is. Mivel akkoriban leginkább eszpresszót készítettek, a szót hamar átemelték a többi nyelvbe is, és hiába lettek újabb kávékülönlegességek, az olaszos hangzás megmaradt, hiszen így autentikusabbnak hatott a fekete nedű. A kávék nevei általában arra utalnak, hogy melyik hogyan készül: a macchiato jelentése foltos, ami az eszpresszóhoz adott cseppnyi tejre utal, míg a caffé latte valójában tejeskávé, de mennyivel jobban hangzik olaszul!

A kávékat két típusra osztjuk: tejjel készült és feketekávékra.

Feketekávék

A feketekávéknak négy fajtája van:

  • Eszpresszó
  • Dupla eszpresszó (doppio)
  • Americano
  • Hosszúkávé (lungo)

Az eszpresszót a kávéházakban található legkisebb csészében szolgálják fel. Méreténél fogva az olaszok nem teketóriáznak az elfogyasztásával: kikérik, a pultnál lehajtják, és mennek tovább a dolgukra. Rendkívül gazdag ízvilágát úgy tudjuk fokozni, ha duplát kérünk belőle, ami 40-50 milliliter kávénak felel meg.

Ha kevésbé intenzíven szeretnénk átélni az eszpresszó ízét, az americano az igazi barátunk, ami vizezett kávénak felel meg. Nevét onnan kapta, hogy a második világháborúban az amerikai katonák nagyon megszerették az olaszok kávéját, ám túl erősnek tartották, így vízzel hígították fel. A kávéházakban nagyjából egy deci vízbe öntik a frissen főtt eszpresszót. A hosszúkávé is hasonló az americanóhoz, csupán itt hosszabb ideig hagyják átfolyni a vizet a főzés során, amitől egy lazább, kevésbé intenzív ízélmény vár ránk.

Teszteld tudásod! Milyen kávé készül?
Teszteld tudásod! Milyen kávé készül a képen? / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Tejjel készült kávék

A tejjel készült kávék alapját természetesen a feketekávé adja, és számtalan módon lehet használni a tejet ahhoz, hogy különböző ízű és állagú italokat állítsanak elő. Legismertebb fajtái:

  • Cappucino
  • Macchiato
  • Cortado
  • Flat white
  • Caffé Latte

A cappuccino kétségkívül az egyik legnépszerűbb tejjel készült kávéfajta. Az alapja gőzölt tej, amit egy adag eszpresszóval öntenek fel. Jellemzően 150-200 milliliteres csészékben szolgálják fel, és a baristák sok esetben arra sem sajnálják az időt, hogy a felgőzölt tejből valami szép mintát készítsenek a cappuccinónk tetejére. Ez egy meglehetősen tejes verzió, úgyhogy ha közelebb szeretnénk lenni a kávéhoz, a macchiatót válasszuk, amit csupán pár kanálnyi gőzölt tejjel hígítanak.

A gőzölt tejjel nemcsak a belbecs, a külcsín is alakítható: szebbnél szebb mintákat készítenek vele
A gőzölt tejjel nemcsak a belbecs, a külcsín is alakítható: szebbnél szebb mintákat készítenek vele / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A cortadót jellemzően üvegpohárban kapjuk meg, amiben egy adag eszpresszó, és egy deci gőzölt tej van. Ennek a ,,nagy testvére” a flat white, ami kakukktojás, hiszen angol neve van. Az Ausztráliából eredeztethető ital sem mellőzi a gőzölt tejet, ám ebben az esetben két adag eszpresszót hígítanak vele, így nagyjából 40 milliliter kávét és 120 deci enyhén gőzölt tejet ihatunk. Felmerülhet a kérdés, hogy ha ennyiféle kávé készül tejből, mit tudhat a caffé latte. Ez a legtejesebb kávé: a nagyjából 300 milliliteres bögrébe vagy pohárba kerül az egy adag eszpresszó, a többi pedig mind a gőzölt tejből áll.

Neked melyik a kedvenc kávéfajtád?
Neked melyik a kedvenc kávéfajtád? / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Természetesen ezek csak az alapok, hiszen ma már a kávé lehet koffeinmentes, a tej pedig magból készült, ám ezeknek nem minden fajtája gőzölhető tökéletesen. Számtalan ízesített kávé is van a piacon, ami akár alkohollal, fűszerekkel vagy egyéb más ízesítésekkel készül. Ezeknek az elkészítése otthoni körülmények között az alapanyagok híján nehézkes lehet, ám ha van egy jó kávégépünk, ami nemcsak kávét főz, hanem gőzölni is tud, az alap fekete- és tejjel készült fajtákat akár magunknak is elkészíthetjük! Ennek ellenére a kávéházak látogatása sem csak akkor ajánlott, ha valami különlegességet szeretnénk fogyasztani, hiszen legtöbbjük igencsak szemet gyönyörködtető, és még azt is megfigyelhetjük, hogy hogyan készítik a kávékat az igazi profik.