Barion Pixel 9 dolog, amit soha nem szabad mosógépben tisztítani – Coloré

9 dolog, amit soha nem szabad mosógépben tisztítani

2023. 03. 19.

Talán nem is gondolnád, de néhány dolgot nem szabad mosógépbe tenni, ugyanis mosás közben akár a ruhák, akár a gép megsérülhetnek.

A mosógép a háztartás egyik leghasznosabb darabja. A 20. században találták fel a mai elektromos gépeket, előtte a mosás hosszú órákat vett igénybe, vízforralással és rengeteg súrolással járt. Csábító lehet minden koszos holmit azonnal beledobni, és elindítani egy gyors programot, de az igazság az, hogy mindez nem ennyire egyszerű. Akadnak ugyanis bizonyos tárgyak, amiket nem szabad géppel mosni.

Gyöngyös, flitteres, csipkés darabok

A flitterekkel, gyöngyökkel vagy hímzésekkel borított darabok tönkremehetnek a mosógépben, különösen, ha varrás helyett ragasztás tartja őket össze. Hasonlóképpen óvatosan moss bármit, ami csipkéből készült: a dobban forogva elszakadhat, különösen, ha olyan ruhadarabok közé kerül, amiken gombok vagy cipzárok vannak, amik beleakadhatnak. Ezeket inkább kézzel mosd.

Memóriahabos párna

A mosógép mozgása miatt a memóriahab meggyengülhet vagy akár darabokra is szakadhat. Mivel ez az anyag természetes módon hipoallergén és poratkák sem szeretik, tovább maradnak tiszták, mint a hagyományos párnák. A memóriahabos párnákat évente egyszer vagy kétszer tisztítsd meg, kézzel kezeld a foltokat vagy az elszíneződött területeket. Ha az ápolási címke kézi mosást javasol, vízzel és hipoallergén, illatmentes mosószerrel mosd ki.

mosógép
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A fürdőruha sem való mosógépbe

Bár a fürdőruhákat vízben való használatra tervezték, a mosógépben lévő víz nem ideális az anyag számára. A gép mozgása is károsíthatja a fürdőruhák pántjait és belső szerkezetét. Ha tartósan használni szeretnéd, mosd kézzel.

Gyúlékony anyagokkal szennyezett ruhadarabok

Ha gyúlékony anyag, például tömény alkohol vagy benzin került a ruhákra vagy bármilyen textilre, az közvetlenül a gépbe dobva tüzet is okozhat. Ehelyett kézzel, mosószerrel és folteltávolítóval kezdd el mosni az ilyen ruhadarabokat. Ha a gyúlékony anyagot teljesen eltávolítottad, mehet a gépi mosás.

Öltönyök

Még ha az öltöny külső anyaga pamut, poliészter vagy más, gépben mosható anyag is, a szabott zakókat, nadrágokat és szoknyákat soha nem szabad mosógépbe tenni. A külső rész és a bélés között olyan anyagok vannak, amelyek merevvé teszik a ruhát. Ha vízzel érintkeznek, a legtöbb illesztőanyag eldeformálódik, sőt, némelyik szét is bomolhat. Az öltönyt és a hozzá tartozó darabokat érdemes tisztítóba vinni.

Bőr cipők és ruhák

A szövetből készült cipők mehetnek a dobba, a bőr cipők azonban nem. A legtöbbnek vannak olyan részei, amelyek ragasztottak, ezek mind a túlzott nedvesség, mind a hő hatására károsodhatnak. A bőrruhák pedig könnyen megsérülhetnek, gyűrődhetnek. Válassz inkább egy professzionális tisztítót, ahol bőrápolásra specializálódtak.

Szőnyegek gumi alátéttel

Sokféle szőnyeg bedobható a mosásba, de a gumiréteggel ellátott darabok nem. A gép mozgása, forgása meglazíthatja a ragasztót, amely a gumit a szőnyeghez rögzíti, így az gyorsabban le fog esni. Ugyanez vonatkozik a gumitalpú papucsokra és hasonló tárgyakra is.

Bármi, ami gyapjúból, bársonyból vagy kasmírból készült

Ezek a finom, teljesen természetes szövetek nem bírják jól a mosógép koptató mozgását – ami miatt már egyetlen mosás után is eltorzulhatnak, kibolyhosodhatnak. Vagy ami még rosszabb, összezsugorodhatnak. Ha a szennyes tárgy színtartó – vagyis a vízben is megtartja a színét –, akkor kézzel mosd ki. (Tipp: ellenőrizd a színtartósságot úgy, hogy nedvesítsd meg a szövet egy részét a varrás közelében, és egy fehér ruhával törölgesd meg. Ha a kendőn látszik a szín, a ruhadarab nem színtartó, és inkább tisztítóba érdemes elvinni). Mosás után nyomkodd ki a vizet az anyagból, ne csavargasd.

Nyakkendők

A nyakkendők gyakran selyemből készülnek, a belső szerkezetük pedig mosás közben elcsavarodhat és eldeformálódhat. A kézi mosás vagy a vegytisztítás mindig a legjobb megoldás. Ha valami ráömlött a nyakkendőre, használj folttisztítót.

mosógép
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Real Simple, Southern Living, Prevention, The Spruce

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix