Barion Pixel 11 mini feladat a tisztább konyháért – Coloré

11 mini feladat a tisztább konyháért

2023. 03. 07.

A konyha tisztán tartása sokszor embert próbáló feladat. Ha valaki sokat főz, akkor szinte mindennapiak a makacs foltok, de igazából konyhatündérnek sem kell lenni hozzá, ugyanis enni mindenféleképpen kell, még akkor is, ha inkább rendelünk.

Akadnak azonban kisebb feladatok, amikre, ha odafigyelünk sokkal tisztábbnak és rendezettebbnek fog hatni a konyhánk.

Tisztítsd meg a mosogató környékét

Mosogatás közben mindenki szétpacsál, néha oda is jut a habos mosogatószerből, ahová nem terveztük. Ezek száradás után foltot hagyhatnak, így minden mosogatás után takarítsd át a mosogató környékét.

Fertőtlenítsd a konyhai munkafelületet

Permetezd be fertőtlenítővel és töröld le a munkalapokat és minden területet, amit a napi sütés-főzés közben használsz, így könnyedén megszabadulhatsz a baciktól.

Mosogatsd el az edényeket és serpenyőket főzés közben

Engedj forró, szappanos vizet a mosogatáshoz, majd használd arra a várakozási időt főzés közben, hogy elmosd azokat a edényeket, serpenyőket, egyéb eszközöket, amire már nincs szükséged. Így rengeteg időt spórolhatsz meg, plusz az edények lecsöpögnek, mire újabb adagot mosogatsz el.

Hagyd beáztatva azokat a további edényeket és serpenyőket, amelyeket nem tudtál elmosni étkezés előtt, így később még könnyebben tisztíthatók lesznek.

konyha
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Alakíts ki egy rutint

Alapvetően ez a konyhai takarítási tipp arra irányul, hogy minden étkezés után végezz egy mini takarítást a konyhában, hogy a következő alkalomra készen álljon, amikor újra ételt kell készítened benne.

Tüntesd el a foltokat

A mindennapokban gyakran elfeledkezünk arról, hogy a kisebb fröccsenéseket, ujjlenyomatokat letöröljük. Mindig tedd meg ezt, amikor észreveszed őket, így nem gyűlnek össze, és hamarabb végzel a takarítással.

Törölj be a hűtőszekrény alá

A hűtőszekrény elülső széle, ahol a készülék találkozik a padlóval, hajlamos összegyűjteni a szennyeződéseket, morzsákat, hajat és szőrt, mivel a törmelék könnyen és észrevehetetlenül ebbe a résbe kerül.

A gyors tisztítás érdekében porszívózz ezen a részen fej nélkül, csak a csövet használva. Ezután egy nedves ruhával töröld át ezt a területet. Ha van kisállatotok, aki vedlik, akkor biztosan több tonna szőr gyűlt ott össze. Ráadásul, ha te vagy gyermekeid bármit kiöntöttetek a hűtőszekrény mellett, tutira befolyt alá.

Fertőtlenítsd a zöldséges tartókat

A National Science Foundation (NSF) 2021-es tanulmánya szerint a hűtőszekrény zöldséges rekesze a konyha legbacilusosabb helye. Szánj öt percet a kiürítésére, dobd ki vagy komposztáld a régi ételmaradékokat. Töröld át nedves ruhával, hogy eltávolítsd a maradványokat. Ezután használj fertőtlenítő kendőt, hogy elpusztítsd az ott lappangó szalmonellát, lisztériát és penészt.

Naponta cseréld ki a konyhai törölközőt

Legalább naponta cseréld le a konyharuhákat, mert nedvesek és piszkosak lesznek. Mindig újat használj az edények szárításához, valamint az arc és/vagy a kéz stb. megtörléséhez. Ugyanis ezek is óriási bacitanyává tudnak változni a sok használattól.

Tisztítsd meg konzervnyitót

A legtöbben valószínűleg nem gondolnánk, hogy ez a konyhai eszköz szalmonella, E. coli, élesztőgomba és penészgomba nyomait tartalmazza, de az NSF tanulmány eredményei mást mondanak.

A konzervnyitót fújd le fertőtlenítőszerrel. Majd hagyd állni néhány percig, aztán öblítsd le, mosd el mosogatószerrel és meleg vízzel. Fontos, hogy hagyd alaposan kiszáradni, mielőtt elteszed.

Mindig pakold ki a mosogatógépet

A mosogatógépben hagyott tiszta eszközök és edények, azok amiket sosem találunk, ami nem csak értékes időt vesz el tőlünk, hanem fel is idegesít. Minden használat után pakold el a helyükre a mosogatógépben található tiszta dolgokat, így minden zökkenőmentesen fog menni.

Söprögess

Mindennap gyorsan söpörj fel a konyhában, így minden lehullott morzsát és egyéb szemetet eltávolíthatsz, és a hangyáknak is kevésbé lesz hívogató a terület.

konyha
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Cleanipedia, Household Management, Real Simple

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix