Barion Pixel Valószínűleg rosszul égeted a gyertyáid: 5 tipp a kedvenc illataid meghosszabbításához – Coloré

Valószínűleg rosszul égeted a gyertyáid: 5 tipp a kedvenc illataid meghosszabbításához

2023. 02. 21.

Legfontosabb a biztonság, ha gyertyákról van szó, de néhány trükkel meghosszabbíthatod a használati idejüket is.

A gyertyák kellemes hangulatot tudnak varázsolni az otthonodba, romantikussá, álomszerűvé teszik a légkört, sokaknak adnak ihletet, éltetik a kreatív energiáikat. A használatuk fő szabálya, hogy sose hagyd őket felügyelet nélkül, nehogy tüzet okozzanak. Azonban néhány apróságra figyelve megnövelheted az életüket, így tovább élvezheted őket.

Ne égesd a gyertyát rövid ideig

Amikor először égetsz egy gyertyát, hagyd, hogy a teljes olvadt viasz egy medencét képezzen a tartály felületén, a peremtől a peremig. Ha nem így teszel, a láng nagy valószínűséggel onnantól kezdve egy viaszba alagutat vág majd magának. A kanóc egyre mélyebbre süllyed a gyertyában, de az oldalán lévő viasz soha nem ég le, lerövidítve az élettartamát.

gyertya
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Az alagút javítása

Meg lehet javítani egy alagutat is, de gyorsan kell cselekednie. Ha még azelőtt el kell oltanod, hogy a felső réteg egyenletesen elolvadna, a következő használatkor alufóliával tekerd körbe az edény tetejét. Vágj egy lyukat a fólia közepébe, és hagyd elég sokáig égni, hogy a viasz egyenletes réteggé olvadjon.

Vágd meg kanócot

A nyírt kanóc szép fényes lángot ad. A hosszú vagy görbe egyenetlen égést eredményezhet, ami magas lánggal vagy füstöléssel járhat. A legjobb égéshez a kanócnak kicsit több mint fél centi magasnak kell lennie; ennél alacsonyabbra ne vágd le.

Tartsd távol a huzattól

Az is fontos, hogy jól szellőző helyiségben égessük. De ügyelj arra, hogy a lángot ne tartsd túl közel a szellőzőnyílásokhoz, nyitott ablakokhoz, mennyezeti ventilátorokhoz stb. Ez kormosodást, fellángolásokat és alagútképződést is okozhat.

Hagyd kihűlni, mielőtt újra meggyújtod

A teljes kihűlése körülbelül két órát vesz igénybe, de mind a biztonság, mind a funkció szempontjából megéri többet várni. Sokkal biztonságosabb levágni a kanócot, amikor a viasztócsa már megkeményedett. Az olvadt viasz forró tavacskája megégetheti az ujjad.

gyertya
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Suggest, The Washington Post

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix