Barion Pixel Gyertyakészítés házilag – Ha egyedi karácsonyi ajándékkal kedveskednél a szeretteidnek – Coloré

Gyertyakészítés házilag – Ha egyedi karácsonyi ajándékkal kedveskednél a szeretteidnek

2022. 12. 13.

A gyertyakészítés házilag sem lehetetlen feladat: nincs szükség sok mindenre, és nem is veszélyes vállalkozás, csupán egy pár szabályt kell betartanunk.

A gyertyakészítés házilag érdekes elfoglaltság, ráadásul kiváló ajándék lehet karácsonyra, hiszen azontúl, hogy dekoratív és hasznos ajándék, saját kezünk munkáját dicséri. Színezhetjük és illatossá is tehetjük, úgyhogy a végeredménynek csak a fantáziánk szab határt.

A házi gyertyaöntéshez szükséged lesz a következőkre:

  • viasz
  • pamutfonal
  • egy nagyobb és egy kisebb lábas
  • gyertyaöntő-formák
  • pálcika vagy ceruza
  • csipesz

Gyertyakészítés házilag – Így csináld!

A gyertya készítéséhez elsőként válasszuk ki, hogy mibe fogjuk önteni! Ha mécsest tervezünk, ez lehet egy kisebb üveg vagy sütikiszúró-forma, de henger alakú gyertyákhoz kaphatóak hőálló, direkt gyertyakészítéshez használatos formák.

A gyertyakészítés házilag sem ördöngösség, ha minden hozzávalónk megvan
A gyertyakészítés házilag sem ördöngösség, ha minden hozzávalónk megvan / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Elsőként a nagyobb lábasba vizet teszek, és felteszem a tűzre. Beleteszem a kisebb lábast, ügyelve arra, hogy az alja ne lógjon bele a vízbe. Ha melegszik a víz, a felső lábasba teszem a viaszt. Ezt tömbben is megvehetjük, de reszelt formában is. Ez utóbbi könnyebben olvad, ezért mi magunk is lereszelhetjük, ha tömbös változatunk van. Akár maradék gyertyákat is használhatunk e célra, különösen, ha sok van belőle!

Míg olvad a viasz, levágok egy valamivel hosszabb pamutfonalat annál, mint amire szükségem van, pár centit hagyok belőle az üveg vagy forma alján, és két pálcikát vagy ceruzát az üveg tetejére téve csipesszel rögzítem a fonalat. A rögzítésnél figyeljünk rá, hogy ne feszüljön a fonal!

Néha kevergessük a viaszt, különösen akkor, amikor már szinte az egész felolvadt, ügyelve arra, hogy ne égjen le! E pontnál eldönthetjük, hogy szeretnénk-e, ha színes vagy illatos legyen. A színes gyertyához jó minőségű zsírkrétával színezzünk, ami a viaszhoz hasonlóan elolvad a forró hőmérsékleten. Arra is van lehetőség, hogy több színből álljon egy gyertya: ehhez várjuk meg hogy egy-egy réteg teljesen megszáradjon, utána mehet rá a többi réteg!

Hosszabb fonalat vágjunk annál, mint amire látszólag szükségünk van, majd ha van felesleg, a végén vágjuk le!
Hosszabb fonalat vágjunk annál, mint amire látszólag szükségünk van, majd ha van felesleg, a végén vágjuk le! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Illatosítani illóolajokkal tudjuk, de akár szárított levendulát is tehetünk bele. Ezeket ráérünk akkor, amikor a viasz már teljesen felolvadt.

Ha folyékonnyá olvad a viasz, kiveszem a kisebb lábast és óvatosan beleöntöm a formába. Érdemes a forma köré újságpapírt tenni, arra az esetre, ha kifröccsenne a forró gyertya! Ha jól rögzítettük a kanócot, a viasz súlya nem húzza le. Ha belekerül a viasz a formába, egy napon át hagyom, hogy szobahőmérsékleten megdermedjen.

Egy nap után elteltével leveszem róla a pálcikát, ha formába öntöttem, óvatosan eltávolítom a gyertyáról. Ilyen esetben akár fahéjrudakat is ragaszthatunk köré, így nemcsak szebb, hanem illatosabb is lesz az ajándékunk.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix