Barion Pixel DIY vizes játékötletek nyárra, ha unatkoznak a gyerekek – Coloré

DIY vizes játékötletek nyárra, ha unatkoznak a gyerekek

2022. 07. 17.

Kitört a vakáció, itt a hőség, ez csak egyet jelent: víz minden mennyiségben! Most nem baj, ha bőrig áznak a gyerekek, sőt! Ehhez hoztunk pár könnyen elkészíthető, vizes játékot a családnak.

A szülőknek mondanunk sem kell, milyen nehéz egy vakációzó gyerek figyelmét lekötni és hetekre elegendő elfoglaltságot, játékot kitalálni. Ezért hoztunk most négy olyan ötletet, amit a legkisebb kertben is meg lehet valósítani, hűti a gyerekeket, serkenti a kreativitásukat, mozognak egy kicsit és legalább fél-egy órára békén hagyják a szüleiket.

DIY vízesés

Littlebinsforlittlehands Vízesés
Forrás: littlebinsforlittlehands.com

A fészerben vagy a nagyszülők tárolójában bizonyára akadnak feleslegessé vált ereszdarabok, csövek, slagok, tölcsérek és más vízálló tárgyak. Ezeket a kidobásra szánt vagy épp használaton kívüli eszközöket szuper művízeséssé alakíthatjuk egy kis kreativitás segítségével. Rögzítsük a kertkapura vagy kerítésre kedvünk szerint a darabokat úgy, hogy azokban hosszan folyhasson le a víz, ha fentről beletöltjük – ezt a részt inkább felnőtt vagy idősebb gyerek végezze, nehogy a kisebbek megvágják magukat a dróttal. De a veszély elkerülése érdekében használhatunk madzagot vagy szigszalagot is. Ha felturbóznánk egy kicsit a vízesést, műanyag vízkereket, propellert is felszerelhetünk, amelyet hajthat a lezúduló víz, a kreálmány alá pedig helyezzünk egy kismedencét, kádat – de az is lehet, hogy hagyjuk, hagy locsolja meg vízesésünk a füvet.

Batikolás vízipisztollyal

Batik Ruha Pisztoly
Forrás: sixthbloom.com

A 2020-as év visszahozta a divatba a kétezres évek gyerektáborainak divatját, a batikolt ruhadarabokat, de idén sem kell a szekrény mélyére száműznünk őket. Na de hogy lesz ebből gyerekjáték és nyári szórakozás? Kell hozzá néhány fehér póló, egy szárítókötél, madzagok, gumikesztyű, különböző méretű vízipisztolyok és egy batikoló készlet, írja a sixthbloom.com. Első lépésként mossuk ki a pólókat és hagyjuk megszáradni őket. Akasszuk fel őket sorban a szárítókötélre (mondanom sem kell, hogy kertről beszélünk, és tegyük el az útból azokat a dolgokat, amiket nem szeretnénk összefestékezni). Vegyük fel a kesztyűt (most nem átvitt értelemben, hanem tényleg), állítsuk össze a batikkeveréket a csomagolás utasításai alapján, töltsük be a mixet a vízipisztolyokba (egy színt egybe, és így tovább), és indulhat a móka! Ajánlott ehhez olyan ruhát magunkra venni, amit nem féltünk egy esetleges összefestékeződéstől. Fröcsköljük tele a kifeszített pólókat olyan mintákkal, amelyekkel csak szeretnénk és hagyjuk megszáradni őket a napon.

Vízilufi piñata

DIY játék vízilufi víz gyerekjáték gyerek
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Eredetileg a 16. századi Olaszországból származik ez a mexikói hagyomány, mely egy – legtöbbször – papírmasé figurát jelent, amibe édességeket rejtenek és az adott ünnepség alkalmával összetörik azt. A modern világban többnyire gyerekzsúrokhoz kötjük ezt a szokást, ahol a bekötött szemű lurkók valamilyen ütő segítségével igyekeznek eltalálni és szétzúzni a kincseket rejtő díszt. Mi magunk is elkészíthetjük saját, nyári kiadású piñatankat, amit akár egy unalmas délután, akár születésnapi, családi összejövetelen, grillpartin is előkaphatunk, garantáltan feldobja a programot. Ugyan édesség helyett csupán vizet rejtünk majd a lufikba, a nyári melegben való pocsolás miatt így is jó szórakozás lesz majd a fiatalabb korosztálynak, ha sok gyerek van egy helyen, csinálhatunk belőle sorversenyt is. Függesszünk fel egy fára két-három vízzel töltött lufit, kössük be egy kendővel a vállalkozó szellemű gyerek szemét, adjunk a kezébe egy – lehetőleg műanyag – ütőt és mehet is a pancsolás. 

Gyorsasági fröcskölés

Thisgrandmaisfuncom
Forrás: thisgrandmaisfun.com

Célozni és gyorsan lőni is tudni kell a vízipisztollyal a következő játékhoz, amihez a pisztolyokon kívül műanyag poharakra és madzagra vagy szárítókötélre lesz szükségünk. Utóbbiból két darabot feszítsük ki olyan hosszan, ameddig a vízipisztoly sugara elér, illetve jelöljünk ki egy rajt- és egy célvonalat is. Vízálló ragasztószalaggal rögzítsünk egy-egy műanyag poharat a két kötélen úgy, hogy azok szájukkal felénk nézzenek és legyen egy kis mozgásterük is. Ha ez valamiért mégsem működik, lyukasszuk ki óvatosan a poharakat, és úgy fűzzük fel őket. A játék pedig rémesen egyszerű: két versenyző álljon a rajtvonalhoz, célozzanak a poharakra, és a pisztolylövések segítségével igyekezzenek minél gyorsabban eljuttatni a célvonalig úgy, hogy nem mozdulnak el a helyükről.