Új élet a régi ruháknak – készíts batikolt csodákat otthon!

2021. 03. 24.

A legtöbben már egy éve otthonról dolgozunk, emiatt pedig a csinosabb ruhákat háttérbe szorították a kényelmes viseletek, a szabadidő-szettek. Ennek köszönhetően ütötte fel fejét ismét a múlt század batik-őrülete, melyet tavaly legtöbbször melegítőruhákon láthattunk, de bármilyen otthoni vagy utcai ruhát díszíthetünk vele.

Nem kell egyből a boltba/webshopba szaladnunk egy batikolt darabért, hiszen egy kis gyakorlással otthon, saját kezűleg is elkészíthetjük a saját ízlésünknek megfelelő csodát. Ezzel nemcsak új ruhákat alkothatunk, hanem megunt dolgainknak is adhatunk egy második esélyt.

A batikolás egyébként nem a mai kor találmánya, hiszen egy távol-keleti eredetű, viaszt alkalmazó textilfestési eljárás, melyet egyes országokban még ma is népművészetként művelnek.

batik
Forrás: Instagram/suzymakesshit

Hozzávalók

  • A legjobb a 100% pamutból készült, lehetőleg világos színű ruha, mert a műszál ledobja magáról a festéket.
  • batikfesték a választott színben – bármelyik hobbiboltban megtaláljuk ezeket, a legkönnyebb a csőrös kiszerelésűeket választani
  • befőttesgumik, madzagok
  • gumikesztyű
  • sütőrács
  • műanyag fólia és zacskó
  • ecet

Lépésről lépésre

A végső alakzat és a színek kizárólag a fantáziánkon múlnak. A legkönnyebben és leggyakrabban elkészített mintázat a körkörös, de egy kis kísérletezéssel más motívumokat is a ruháinkra varázsolhatunk.

Az első lépés mindig a ruhadarab megfelelő hajtogatása.

  • ha a “klasszikus” koncentrikus köröket szeretnénk viszontlátni, akkor a pólót kakaóscsigaként kell összecsavarnunk, befőttesgumival rögzítenünk, hogy ne csússzon szét
  • ha több kört szeretnénk, akkor a ruha egy-egy részét gumizzuk össze két-három befőttesgumival
  • ha pedig az átmenetes, elmosott hatás a cél, akkor egész egyszerűen csak gyűrjük össze a ruhát, minél többször összehajtva és ezt a “csomagot” rögzítsük kívülről
batik 3
Forrás: Instagram/gloryiscalling

Ezután terítsük le a munkafelületet fóliával, hogy ne festékezzünk össze semmi olyat, amit nem szeretnénk, vegyük fel a gumikesztyűt, és indulhat az alkotás! Tegyük a sütőrácsra az összetekert ruhát, hogy a felesleges festék lecsöpöghessen, és kezdjük telefröcskölni az anyagot ízlésünk szerint.

Ezután helyezzük a kész csomagot egy műanyag zacskóba, hagyjuk benne egy-két órát, hogy a festék beszívódhasson a textilbe. Öblítsük ki a zuhany alatt, először úgy, hogy rajta hagyjuk a gumikat és a madzagokat, majd távolítsuk el őket, és öblítsük ki újra. Ecetes áztatással fixálhatjuk és élénkebbé tehetjük a színeket, bár ezt elsősorban a porállagú batikfestékeknél ajánlják.

Voilá, kész is a vadonatúj szettünk!

batik 4
Forrád: Instagram/luckyelephantgifts

Borítókép forrása: unsplash.com