Barion Pixel Intim tisztálkodás utazáskor – Belefér egy-egy igénytelen nap? – Coloré

Intim tisztálkodás utazáskor – Belefér egy-egy igénytelen nap?

2023. 08. 05.

Az intim tisztálkodás a napi rutinunk része, ám utazáskor olykor nehezen megoldható a fürdés. Mi történik, ha elmarad a mosakodás, vagy ha nem a megszokott módon végezzük azt?

Az intim tisztálkodás általában az általános fürdés része, amely a napi rutinhoz tartozik. Nincs is jobb annál, mint egy nehéz nap után beülni a kádba vagy beállni a zuhany alá, és élvezni, ahogy a vízcseppekkel együtt a napi nehézségek is lecsurognak rólunk. Természetesen a jóleső mosdáskor is be kell tartani az alapvető intimhigiénére vonatkozó szabályokat, ugyanis vannak tényezők, amelyekre mindenképpen ügyelnünk kell annak érdekében, hogy a hüvelyflóránk egészséges maradjon:

  • Használjunk tiszta vizet! Az intim tisztálkodószerek közül azok lehetnek jók, amelyek a tusfürdővel ellentétben fenntartják a hüvely egészséges pH-értékét, így megakadályozva a különböző baktériumok elszaporodását. Tartsuk szem előtt, hogy még ezek használata is kiválthat irritációt.
  • Az intim tájékon kerüljük a különféle szivacsok használatát, hiszen amellett, hogy felsérthetik az érzékeny területeket, számos baktérium szaporodhat el rajtuk.
  • Ugyanezen okból igyekezzünk minél puhább, lehetőleg pamutból készült, jó nedvszívó képességű törölközőt használni.
  • Mindig csak kívülről mossuk meg a nemi szerveket, ugyanis a hüvely öntisztuló, így nincs szükség arra, hogy különböző kozmetikumokkal – akár intim mosakodógéllel – összezavarjuk a belső hüvelyflórát. Csupán a kis- és nagyajkakat tisztítsuk meg, így az egészséges hüvelyflóra védhet bennünket a különböző fertőzésektől, köztük a bakteriális vaginózistól is.
Fürdés medencében
A medencében vagy tóban fürdés nem esik az intim tisztálkodás kategóriájába: nap végén mosakodjunk meg, bárhol lógattuk is a lábunkat a nap során! Kép forrása: RomoloTavani / Getty Images

Intim tisztálkodás nyaralás alatt

A nyaralás során megváltozik a napi rutin: máshogy zajlik az étkezés, és másfajta ételeket is fogyasztunk, valamint sokkal aktívabbak vagy épp passzívabbak vagyunk, mint a hétköznapokon. Mindennek ellenére figyeljünk oda arra, hogy az intim területeket valamilyen módon minden nap megmossuk, még akkor is, ha hagyományos fürdésre nincs lehetőségünk. Ha nem áll rendelkezésre egy privát hely vagy tiszta víz a mosdásra, sokat tehetünk a hüvelyünk védelme érdekében azzal, hogy betartunk pár alapvető higiénés szabályt.

  • Fontos, hogy vécéhasználat után mindig elölről hátrafelé töröljünk, ugyanis fordított esetben a végbélnyílás környékén lévő szennyeződések a hüvelybe és a húgyutakba juthatnak, komoly problémákat okozva.
  • Menstruáció alatt – ha más módon nem – vízzel öblítsünk legalább a nap végén, és figyeljünk arra, hogy csakis tiszta, alaposan megmosott kézzel cseréljünk tampont. Amennyiben nincs lehetőségünk kezet mosni, mellőzzük a tampon használatát, és kizárólag betéttel vészeljük át a nehéz napokat! Ebben az esetben is ügyeljünk arra, hogy minél kevésbé érjünk hozzá a betét nemi szervünkkel érintkező részéhez.
  • Nyaraláskor az ember hajlamosabb lehet arra, hogy szexuális együttlét előtt és után ne mosakodjon, holott ez rendkívül fontos, ugyanis a hüvelyflórát könnyen fel lehet borítani, különösen a menstruáció előtti pár napban, így szexuális aktus után mindenképpen ajánlott egy gyors mosdást eszközölni.
  • Sokat segíthetünk magunkon azzal, ha pamut fehérneműt viselünk, így megnehezítjük a gombák és baktériumok elszaporodását. Próbáljunk meg szellősen öltözni, nadrág helyet szoknyát viselni, ezáltal biztosítani a megfelelő környezetet a hüvelyünk számára.

Bár a hüvelyben találhatók jótékony baktériumok, nem mindegyik akarja a javunkat, és ha a hiányos intimhigiéné miatt felborul a hüvelyflóra, hamar érzékelhetjük valamely kórokozó baktérium jelenlétét. Amennyiben bőséges, szürkés színű, halszagra emlékeztető folyást tapasztalunk, joggal vélhetjük úgy, hogy segítségre van szükségünk. A fájdalom vagy a duzzanat rendszerint nem tipikus jele a bakteriális vaginózisnak. Nem kell minden esetben orvoshoz rohannunk, hiszen patikai készítményekkel is kezelhetjük a problémánkat. Az ilyen vény nélkül kapható szerek helyreállítják a hüvely pH-értékét és gátolják azoknak a mikroorganizmusoknak a fejlődését, amelyek a bakteriális vaginózisért felelősek.

A higiénés szabályok betartásával próbáljunk megtenni mindent azért, hogy ne a bakteriális vaginózisról szóljon a nyár!

Nyitókép forrása: Getty Images