Barion Pixel Bakteriális vaginózis: ez a tünet árulja el a bajt (x) – Coloré

Bakteriális vaginózis: ez a tünet árulja el a bajt (x)

2024. 04. 25.

A női intim egészséggel kapcsolatban még mindig számtalan tévhit él a köztudatban. Az egyik, hogy csak a kicsapongó szerelmi életet élő nőket érintik a hüvelyi fertőzések, a másik, hogy a kellemetlen szagú folyással járó bakteriális vaginózis általában magától is meggyógyul. Mutatjuk, mit kell tudni a leggyakoribb női intim panaszról!

Nem minden baktérium kórokozó

A hüvely egészségéért – talán sokaknak meglepőnek hangozhat – egyes bacilusfajok felelnek. A hüvelyben élő, a hüvelyhámra kapaszkodó tejsavbaktériumok (más néven Lactobacillusok) biztosítják azt az egészségesen savas közeget, amelyben a hüvelyben élő többi mikroorganizmus nem képes szaporodni. A hüvelyi mikrobiomban a legnagyobb csíraszámban a tejsavbaktériumok vannak jelen, de ha a számuk megcsappan, vagy lúgosabbá válik a hüvelyi pH, akkor a többi kórokozó el tud kezdeni szaporodni.

Jellemző tünetek

Ha a hüvelyben elszaporodnak a kórokozó baktériumok, bakteriális hüvelyfertőzés, más néven bakteriális vaginózis alakul ki. Ennek a leginkább ismert tünete a bőséges hüvelyi folyás, amelynek kellemetlen, halra emlékeztető szaga van. A jellemzően szürkésfehér, tejszerű folyás menzesz környékén és szexuális együttlétek után felerősödhet. Bár a fellángolások kapcsolódhatnak a szexhez, a bakteriális vaginózis nem szexuális úton terjedő betegség, azaz nem valamilyen kívülről bekerült kórokozó, hanem a hüvelyi környezet kedvezőtlen változása váltja ki.

Ritkán múlik el magától

A kellemetlen tüneteket sokan szégyellik, nem mennek velük orvoshoz, illetve azt várják, hogy a panaszok majd maguktól elmúlnak. A kezeletlen bakteriális vaginózis azonban szövődményekhez vezethet: felszálló fertőzésként hólyaghurutot vagy kismedencei gyulladást okozhat. Utóbbi esetben a kezeletlen gyulladás összenövéseket, hegesedést hagyhat maga után, ami megnehezítheti a fogantatást.

Kismamáknál komplikációkat okozhat

Bizonyos hormonális okok miatt a bakteriális vaginózis gyakran fordul elő kismamáknál. A várandósság során természetes módon megnövekedett mennyiségű hüvelyi folyástól a kellemetlen szaga és a szürkés színe különbözteti meg. Ha a terhesség alatt megváltozik a folyásunk színe vagy szaga, mindenképpen konzultáljunk a kezelőorvosunkkal – a kezeletlen bakteriális vaginózis ugyanis terhességi komplikációkat, koraszülést vagy vetélést is okozhat.

A felismerés fontossága és a tabuk leküzdése

A korai felismerés és kezelés kulcsfontosságú a bakteriális vaginózis esetében. Fontos hangsúlyozni a tabuk leküzdését ezen a területen, és bátorítani a nyílt párbeszédet az egészséges életmód és a női reproduktív egészség témakörében. Ugyanis még ma is sokan hiszik azt, hogy a kellemetlen szagú hüvelyi folyás az elhanyagolt intimhigiéné következménye. Nos, ennek az ellenkezője is igaz: az orvosi javaslat nélkül végzett hüvelyöblítés, a lúgos szappanok, illatosított tisztálkodószerek, intimparfümök használata negatívan hat a hüvelyflórára, ezáltal megnöveli a fertőzésveszélyt.

Megelőzés: egyszerű és hatékony praktikák

A megelőzés egyik legfontosabb része a kiegyensúlyozott intimhigiénia. Ehhez pH-semleges tisztálkodószert használjunk, de valójában a legjobb erre a célra a langyos, tiszta víz. Ezek mellett az sem mindegy, milyen alsóneműt hordunk. Összességében elmondható, hogy a szűk, műszálas darabok egész napos viselése árthat a hüvelyflórának, így a csábos darabokat tartogassuk a randevúk idejére! A hétköznapokban pedig inkább természetes anyagból készült, jól szellőző alsóneműket válasszunk.

Ha megvan a baj, segíthet a Vitagyn C

A bakteriális vaginózis kezelése antibiotikumokkal zajlik, amelyek alkalmazása mellett érdemes a saját Lactobacillus-flórát is megerősíteni. Ebben segít a vény nélkül kapható Vitagyn C hüvelykrém. A hármas hatású Vitagyn C tejsavtartalma révén helyreállítja a hüvely élettani, savas pH-értékét, gátolja a bakteriális vaginózist kiváltó kórokozók szaporodását, és prebiotikum tartalmával, táplálja a saját Lactobacillus flóra növekedését és megerősödését. A Vitagyn C várandósság és szoptatás idején is alkalmazható a bakteriális vaginózis megelőzésének és kezelésének kiegészítésére, használatáról tájékoztassuk a kezelőorvosunkat.

Vitagyn C
Vitagyn C – Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A borítókép forrása: Pexels

(Hirdetés)