Barion Pixel A tyúk vagy a tojás volt előbb? Tudnivalók a bakteriális hüvelyfertőzés és a felfázás összefüggéseiről – Coloré

A tyúk vagy a tojás volt előbb? Tudnivalók a bakteriális hüvelyfertőzés és a felfázás összefüggéseiről

2023. 04. 04.

Hasonlóan a tyúk-tojás dilemmához, arról is régóta folynak a találgatások, hogy az egyaránt kellemetlen tüneteket okozó bakteriális hüvelyfertőzés vagy a felfázás volt-e előbb. A becsapós tavaszi időjárás közeledtével (amikor mindkét probléma gyakoribb) úgy éreztük, itt az ideje tiszta vizet önteni a pohárba!

Megdöbbentő adat, hogy életében minden nőt legalább egyszer érint a köznapi nyelvben felfázásnak nevezett probléma, amely állandó, olykor fájdalmas vizelési ingerrel és alhasi görcsökkel járhat. Ennek hátterében nem holmi gender-összeesküvést érdemes keresni, sokkal inkább a női anatómiának „köszönhető”, hogy minket gyakrabban érint a felsorolt tünetegyüttes. A női húgycső ugyanis jóval rövidebb, mint a férfiaké, így a baktériumok sokkal gyorsabban és könnyebben érik el a hólyagunkat.

A legfőbb kérdés ebben az esetben: vajon honnan kerülnek be ezek a baktériumok a húgycsőbe? A választ a környező szerveinknél (így például a hüvely- és a végbélnyílásnál) érdemes keresni, hiszen mindkét irányból érkezhet a fertőzés, különösen akkor, ha bakteriális hüvelyfertőzéssel küszködünk.

Felfazas 9
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Néhány szóban a bakteriális hüvelyfertőzésről

A bakteriális hüvelyfertőzés vagy bakteriális vaginózis során megváltozik a hüvely egészséges mikrobiomának összetétele: lecsökken a flórát védő Lactobacillusok száma, s elszaporodhatnak az egyébként is ott élő baktériumok, felborítva ezzel az egészséges egyensúlyt.

A bakteriális hüvelyfertőzés leggyakoribb tünete az úgynevezett hüvelyi folyás. Ilyenkor bőséges, fehéres, szürkés, vizes állagú hüvelyváladék jelenik meg az intimbetéten vagy vizelést követően a toalettpapíron. (A folyadék jelenlétét egyébként gyakran halhoz hasonló szag is kíséri.) Időnként előfordulhat, hogy a bakteriális vaginózist tünetmentesen „átvészeljük”, azaz a megszokottnál bővebb mennyiségű folyáson kívül nem érzékelünk más panaszt, így az gyakran kezeletlenül marad. S itt kezdődnek a problémák.

A tyúk-tojás dilemma

A felborult hüvelyflórában elszaporodó kórokozó baktériumok ugyanis fizikailag rendkívül közel helyezkednek el a húgycsőnyíláshoz. Közösülés vagy egy szimpla pisilés utáni kitörlés során bejuthatnak a húgycsőbe. Miután a női húgycső viszonylag rövid, a baktériumoknak nem kell sok idő, hogy a húgyhólyagba „kússzanak”, és ott is fertőzést okozzanak: ezzel tehát lényegében saját magunkat fertőzzük meg.

Felfazas 10
A felfázást általában a húgycsőben megtelepedő baktériumok okozzákKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A hüvely és a hólyag fertőzéseiért általában a végbélnyílás irányából érkező, hívatlan bacilusok (például az Escherichia coli, röviden E. coli) okolhatók. Nem szükséges elhanyagolt higiénés viszonyoknak lenniük a kórokozók vándorlásáért, sőt, éppen ellenkezőleg: leggyakrabban a „túlzásba vitt” intim tisztálkodás a ludas, mivel az felborítja a hüvely pH-ját.

Prevenció mindenekfelett

Ha tehát el akarjuk kerülni a felfázás kellemetlen tüneteit, érdemes a hüvelyflóránk egyensúlyának megtartására helyezni a hangsúlyt. Mivel a hüvely öntisztuló testtáj, nem szükséges indokolatlanul kiöblíteni, hiszen ezzel károsíthatjuk a természetes hüvelyflóránkat. Ne vigyük tehát túlzásba az intimhigiéniát, mert ezzel akaratlanul is árthatunk magunknak!

Emellett érdemes elkerülni a műszálas fehérneműket, valamint a tangát is. A műszálas fehérnemű azért nem a legjobb választás, mert a textil minőségénél fogva könnyen belefülled az intimtájék, és a nyirkos közeg ideális táptalaj lehet a kórokozóknak. A tangát pedig azért érdemes elkerülni, mert a gáttájon csúszkáló, keskeny textilcsík a baktériumok számára afféle hídként szolgál, amelyen könnyebben jutnak el a húgycsőhöz.

Nem utolsósorban, a tamponhasználatra is érdemes odafigyelni: ne hagyjuk bent sokáig a tampont, mert az abban összegyűlt vér magasabb pH-ja kedvező terep a baktériumok szaporodásához. Ám túlságosan gyakran se cseréljük azt, hiszen apró sérüléseket okozhatunk a hüvelyhámon, ezzel lényegében megágyazva a baktériumok megtelepedésének. Végül pedig a törlés irányára is figyeljünk oda: nagydolgunk végeztével elölről hátra töröljünk, ezzel esélyt sem hagyva a végbélből származó baktériumoknak arra, hogy a hüvelynyílás közelébe férkőzhessenek.

Források: ITT, ITT, ITT

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix