Barion Pixel Ezt a kellemetlen dolgot okozhatja a klimax – Coloré

Ezt a kellemetlen dolgot okozhatja a klimax

2023. 04. 04.

Mi, nők életünk során legalább egyszer átéljük a hólyaghurut okozta borzalmas, csípő, szúró és alhasi fájdalommal járó tüneteket. A változókorral pedig az életünk kellemetlen részévé válhat a felfázás.

Minden életkornak megvannak a maga hátrányai mind fizikális, mind pedig mentális szempontból. Míg fiatalabb korban könnyebben kapunk el fertőzéseket, addig felnőttként a menstruációs időszak keseríti meg a mindennapokat. A klimax beköszöntével pontosan ezeknek a megszűnésében látjuk a megváltást, ám sajnos tévhit, hogy ezzel minden női problémánknak búcsút inthetünk. Sok nőnél ugyanis éppen a menopauza idején fordul elő gyakrabban a hólyaghurut.

Bár alapvetően is fogékonyabbak vagyunk a húgyúti fertőzésekre, különösen a szexuális élet kezdetén álló fiatal lányokat, illetve a klimaxoló nőket érinti a hólyaghurut. Utóbbi esetben elsősorban azért, mert a női nemi hormonok termelődésének megszűnése miatt a húgyutak és a nemi szervek elvékonyodó nyálkahártyái hajlamossá tehetnek a húgyúti fertőzésekre. De vajon mi az összefüggés a klimax és a hólyaghurut között, illetve hogyan lehet tenni ellene?

Fontos különbséget tenni a húgyúti fertőzések között, lokalizációjuk alapján ugyanis két kategóriájuk van. Az alsó húgyúti fertőzések a húgycsövet és a húgyhólyagot érintik, míg a felső húgyúti fertőzések a húgyvezetékeket és a veséket. Az alsó húgyúti fertőzéseket gyakori és fájdalmas vizelési inger, alhasi fájdalom és – bizonyos esetekben – véres vizelet jellemzi, a felsőnél hidegrázást, hányást és oldalunk szúró érzését tapasztalhatjuk.

Mit tehetünk?

A megfelelő és bőséges folyadékbevitel mellett nagyon fontos, hogy még az átlagosnál is jobban figyeljünk a higiéniánkra. Sok esetben van szükség antibiotikumos kezelésre, de a változókorban alkalmazható az ösztrogénpótló terápia is, amely több formában is elérhető, és bizonyítottan csökkenti annak esélyét, hogy könnyebben kapjunk el változókori húgyúti fertőzéseket. Sokat segíthet, ha ilyenkor:

  1. kerüljük a kávét, az alkoholt, a csípős ételeket és a szénsavas üdítőket,
  2. sok szénsavmentes vizet iszunk,
  3. semmiképp sem tartjuk vissza a vizeletet,
  4. kerüljük a nemi aktust a fertőzés megszűnéséig,
  5. lehetőleg pamut anyagból készült, kényelmes fehérneműt választunk.

A növényi alapanyagú gyógyszerek is segítségünkre lehetnek

A gyógynövényi kivonatokat tartalmazó készítmények a klimax idején kialakuló hólyaghurutot is segíthetnek leküzdeni. Érdemes olyan gyógynövényi kivonatokat választani, amelyek gyulladáscsökkentő, antibakteriális és fertőtlenítő hatásúak. Az időben elkezdett kezelés segítség lehet a húgyúti fertőzés korai és enyhe tüneteinek mérséklésére.

A borítókép forrása: Pexels