Barion Pixel Felfázás: mutatjuk, mit tehetünk, ha az egyetemista lányunk már nem hallgat ránk – Coloré

Felfázás: mutatjuk, mit tehetünk, ha az egyetemista lányunk már nem hallgat ránk

2023. 04. 04.

A hétköznapi nevén felfázásnak hívott húgyúti fertőzésekről kínos beszélni. Mégis fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mit takar a betegség elnevezése, hogyan lehet elkapni, hogyan lehet megszabadulni tőle és megakadályozni, hogy kiújuljon.

Amikor az ember lánya kezd felnőni, akkor az ilyen kényesebb témákról nehéz vele beszélni. Már tinédzserként sem egyszerű felvezetni az ilyesmit, de amikor már igazán felnőttnek érzi magát a gyermekünk, és már-már kirepült a szülői fészekből, még kevésbé fordul az ilyen témákkal az anyukájához.

Mi az a felfázás?

A húgyutak bármely részén előfordulhat fertőzés: a vesében, a vesemedencében, a hólyagban, a húgyvezetékekben és a húgycsőben is. Amikor a baktériumok a húgycsövön képesek felfelé haladni, eljuthatnak a húgyhólyagig, ahol képesek gyorsan elszaporodni és fertőzést okozni.

A hólyagfertőzés: ez a felfázás leggyakoribb típusa, és általában inkább kellemetlen, mint komoly aggodalomra okot adó betegség. Egyes esetei maguktól is elmúlhatnak, de ha gyakran visszatér, érdemes vele orvoshoz fordulni. Súlyos vagy elhanyagolt esetben a hólyaghurut ráterjedhet a húgyvezetékekre, egészen a vesemedencéig feljutva a fertőzés károsíthatja a vesét is.

Felfázás
A kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Hogyan beszéljünk erről egyetemista lányunkkal?

Az egyetemistákat szinte felnőttként kezelik. Ez pedig hatással van arra, hogy egyre inkább önállóak akarnak lenni. A legjobb módja kínos témákról beszélgetni az egyetemista korú gyerekünkkel, ha őket felnőttként kezelve beszélünk nekik például a felfázásról.

Képzeld magad a helyébe!

  1. Felnőttként gyakran elfelejtjük, milyen volt fiatalnak lenni, majd felnőni. Amikor kicsik voltak, elmondtuk nekik, mit tegyenek, és elvártuk tőlük, hogy a biztonságuk érdekében kövessék az utasításainkat. Sokan nem képesek elengedni ezt a helyzetet, és legkevésbé szeretnék gyermekeiket felnőtt emberként kezelni.
  2. Ha a felnőtt gyermeked nem hallgat rád, először vegyél egy mély lélegzetet. Tedd fel magadnak a kérdést: te mikor hallgattál a szüleidre az ő korában?
  3. Mielőtt megkérdőjeleznénk a hozzáállását, a sajátunkat is vizsgáljuk meg. A felnőtt gyerekeinkkel gyakran úgy kommunikálunk, hogy közben a korábbról rögzült szülő-gyerek viszonyt vesszük természetesnek. Tudatában kell lennünk a beszélgetés minden pillanatában, hogy nem kötelesek ránk hallgatni csak azért, mert mi neveltük őket!

Építsd fel a kapcsolatot!

Érdeklődj a számára fontos dolgok iránt, ezzel megmutatod, hogy törődsz vele. Ossz meg dolgokat magadról, és találj módot arra, hogy kapcsolatokat teremts és azonosítsd a közös érdeklődési köröket. Kérdezd a véleményéről, nézeteiről és perspektíváiról, hogy megértsd az érzéseit.

Segíts átgondolni a dolgokat!

A fiatalok gyakran hoznak impulzív döntéseket. Időre és tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy megértsék, a dolgok végiggondolása vezet a legjobb eredményhez. Amikor csak lehetséges, segíts neki, hogy legyen ideje átgondolni a helyzetet.

Anyuka és lánya
A kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Hogyan előzzük meg a felfázást?

Ha a gyermekünk hajlandó a beszélgetésre, akkor érdemes rátérni arra, hogyan lehet megelőzni a felfázást. Nőként ez különösen fontos téma. A női húgycső ugyanis rövidebb, mint a férfiaknál, így a fertőzést okozó baktériumok könnyebben juthatnak fel a hólyagba. Ezenkívül a húgycső külső nyílása nincs messze a végbélnyílástól. A végbél környékén található bélbaktériumok könnyebben átkerülhetnek a húgycső környékére, és persze a hüvelyben előforduló baktériumokról sem szabad elfelejtkezni. Bár a hólyag spontán tisztulási képességének köszönhetően a húgyutakba bejutó baktériumokat a vizelet általában kimossa, a fertőzés esélye folyamatosan adott.

A bajt természetesen legjobb megelőzni. Fontos az immunrendszer egyensúlyának szinten tartása, a megfelelő folyadék-, vitamin- és ásványianyag-bevitel. Lényeges, hogy mindig az időjárásnak megfelelően öltözködjünk. Télen és a szeles tavaszi hónapokban réteges és meleg, a szél ellen is védelmet nyújtó ruhákat válasszunk. Nyáron a vizes fürdőruha, a klímaberendezések és a huzat jelenthetnek veszélyt. A lábakat és a derekat tartsuk melegen, valamint az intimhigiéniára is oda kell figyelni.

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix