Barion Pixel A felfázás és az antibiotikum-rezisztencia: mutatjuk, mit tehetünk ellenük (x) – Coloré

A felfázás és az antibiotikum-rezisztencia: mutatjuk, mit tehetünk ellenük (x)

2023. 04. 20.

Sok nő szembesül élete során a felfázás kellemetlen tüneteivel: gyakori vizelési ingerrel, égő érzéssel, alhasi fájdalommal. A húgyúti fertőzések gyakran ismétlődnek, és sok esetben antibiotikumos kezelést igényelnek. De mi van akkor, ha a baktériumok ellenállnak a gyógyszernek? És van-e természetes eredetű alternatívája az antibiotikumnak?

Ezért hajlamosabbak a nők a felfázásra

Bár a köznyelvben felfázásnak hívják, a hólyaghurutot valójában nem közvetlenül a hideg, hanem baktériumfertőzés váltja ki. A felfázás hátterében legtöbbször az E. coli baktérium áll, amely a bélrendszerben él, de a húgycsőbe kerülve és azon keresztül a húgyhólyagba jutva fertőzést okozhat. A nők a testük felépítése miatt különösen hajlamosak a húgyúti fertőzésekre: a rövid húgycső könnyű utat biztosít a baktériumok számára a hólyag irányába. A felfázás kialakulását elősegítheti a nem megfelelő intim higiénia, a szűk ruházat, a szexuális együttlét vagy az immunrendszer legyengülése.

Bánjunk bölcsen az antibiotikumokkal!

A kezdődő felfázást jellegzetes tünetek kísérik: gyakori vizelési inger, égő érzés pisilés közben, alhasi fájdalom. A felfázás kezelésére gyakran alkalmaznak antibiotikumot, amely általában hatékonyan elpusztítja a kórokozókat. Az antibiotikumok túlzott vagy nem megfelelő használata azonban antibiotikum-rezisztencia kialakulásához vezethet. Ez azt jelenti, hogy a baktériumok megtanulnak ellenállni az antibiotikumoknak, és ezt a képességet az utódaiknak is továbbadják. Így egyre nehezebbé válik a fertőzések gyógyítása, és egyes betegségek előbb-utóbb újra halálosak lehetnek.

A gyógynövények is segíthetnek

Az antibiotikum-rezisztencia ellen a leghatékonyabb védekezés a nem megfelelő antibiotikum-használat visszaszorítása. Ezért fontos, hogy csak orvosi javaslatra szedjünk ilyen gyógyszereket, és betartsuk az előírt adagolást és időtartamot. A kezdődő felfázásra még nem kell feltétlenül antibiotikumot szednünk, hiszen az akár antibakteriális és vízhajtó hatású gyógynövényekkel is kezelhető. Érdemes a megelőzésre is jobban odafigyelnünk: a bőséges folyadékfogyasztás, a pamut alsónemű viselése, a vizelet visszatartásának elkerülése vagy a testi együttlét utáni pisilés egyszerű, de hatásos módszerek a megelőzésre.

Segíthet a medveszőlőlevélkivonat-tartalmú Urzinol tabletta

A kezdődő felfázás enyhe tünetei esetén cselekedjünk gyorsan, és hívjuk segítségül a gyógynövényeket! Az Urzinol tabletta a medveszőlőlevél kivonatát magas koncentrációban tartalmazza. A medveszőlőlevelet már elődeink is sikerrel alkalmazták húgyúti panaszokra, és ma már tudományosan is igazolt a gyógynövény jótékony hatása a hólyaghurut tüneteinek kezelésében. Ajánlott az Urzinol tabletta szedését már az első tünetek megjelenésekor elkezdeni, és ne feledkezzünk meg a bőséges folyadékfogyasztásról sem. Az Urzinol tablettát nem kell orvossal felíratni, recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

Urzinol
Urzinol – Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels