Barion Pixel A kapillárisok és a hőszabályozás, avagy így alakul ki a felfázás – Coloré

A kapillárisok és a hőszabályozás, avagy így alakul ki a felfázás

2023. 04. 04.

A hajszálerek az egész szervezetünket átszövik, így a funkciójukat akadályozó legkisebb dolog is problémákat okozhat – ilyen például a rendkívül kellemetlen tünetekkel járó felfázás.

Mik azok a kapillárisok?

A kapillárisok, más néven hajszálerek néhány mikrométer átmérőjű, apró csövek, amelyekből a felnőtt emberek szervezetében másfél kilónyi van. A kapillárisok feladata, hogy összekössék egymással az oxigénben, tápanyagban dús vért szállító artériák (verőerek) és az „elhasznált”, oxigénszegény vérrel teli vénák (vagy gyűjtőerek) rendszerét. Ezek a vékonyka erek szállítják a sejtekhez az életünkhöz és egészségünkhöz nélkülözhetetlen anyagokat, ezért, ha megsérülnek vagy nem megfelelően funkcionálnak, könnyen kialakulhatnak betegségek.

A kapillárisok hálója sűrűn szövi át a szervezetünket, és számos szervünkben – például a szemben vagy a vesekéregben – az átlagosnál több van belőlük. Mivel nagyon vékony sejtréteg alkotja őket, sérülékenyek. Különböző gyulladásos betegségek vagy hormonális változások miatt ez fokozottan igaz. Utóbbiakat főként az idősödés és a menopauza okozhatja, ezért van az, hogy sokszor olyan apró véraláfutásokat találunk a combunkon vagy a karjainkon, amelyekről fogalmunk sincs, hogyan kerültek oda. Valószínűleg beütöttük, de nem járt nagy fájdalommal, viszont nyoma maradt. Ugyanez történik az idős embereknél is, akiknek a bőre vékonyabb, kevesebb zsírpárnát tartalmaz, így hajlamosak lesznek a gyakori bőrbevérzésekre.

Felfázás
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A kapillárisok és a felfázás kapcsolata

Talán emlékszünk rá általános iskolai tanulmányainkból, hogy idegrendszerünk két részre, vegetatív és központi idegrendszerre osztható. Utóbbi nem tud közvetlenül az előbbire hatni, például nem tudunk direkt izzadni, elpirulni, és a szívünk sem azért dobog, mert mi akaratlagosan megdobogtatjuk. Ugyanez igaz a hőszabályozásra is. De hogy jön ez a hajszálerekhez?

Amikor a külső, kedvezőtlen körülmények (téli időjárás vagy egy sokáig magunkon hagyott, nedves bikinialsó) miatt a kismedence hőmérséklete lehűl, a kapillárisok hőszabályozási funkciójuk miatt hosszabb ideig zárva maradnak. Így nemcsak a tápanyagok nem jutnak át rajtuk, de az immunrendszer sejtjei sem. Ha azonban ezen a területen esetleg kórokozók jelennek meg, akkor nincs, ami megállítsa a támadásukat, és már „kész” is a fertőzés, amit mi kellemetlen tünetek soraként – gyakori vizelési inger, égő érzés vizeléskor, alhasi fájdalmak – érzékelünk. Felfáztunk, pedig megelőzhettük volna. Természetesen felfázni nem csak a hideg hatására lehet: ugyanilyen problémát okoz, ha a hüvelyi pH megváltozik szexuális aktus után vagy a menopauza idején, vagy ha a pangó vizeletben elszaporodnak a baktériumok.

A borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix