Barion Pixel Őrületbe kerget a viszketés? Ne csak a gombára fogd! – Coloré

Őrületbe kerget a viszketés? Ne csak a gombára fogd!

2023. 10. 11.

A lányok életében nemcsak az esküvőről álmodozás kötelező elem, hanem szinte biztos, hogy a hüvelygomba is legalább egyszer jelentkezik. Ennek a fertőzésnek az egyik tünete a szeméremtest viszketése, amely nemcsak kellemetlen, de tűrhetetlen is, így mindenképp csillapítani kell.

Természetesen nem kötelezően rondít bele a nő addigi szép életébe a hüvelygomba okozta kellemetlenség, de kétségtelen, hogy a kétharmadunk esetében előfordul. Sokan azonnal azt gondolják, hogy csakis a gomba lehet a ludas, pedig többféle ok húzódhat a háttérben. A szeméremtest viszketése csak az egyik tünet a sok közül, ráadásul nem is minden esetben jelez fertőzést.

Szeméremtest viszketése
Égő, viszkető érzés mellett hüvelyi folyás is jelezheti, hogy gond van / Kép forrása: PonyWang / Getty Images

Mi lehet az oka, ha viszket odalent

Hüvelygomba: kétségtelenül a hüvelygomba az egyik leggyakoribb intim női probléma, amelyet általában a Candida albicans gomba okozza. A viszketés a hüvely bejáratánál és a külső nemi szervek területén is jelentkezhet.

Bakteriális vaginózis: egy másik lehetséges oka annak, ha odalent viszket. Ezt a hüvely természetes baktériumháztartásának zavara okozza. Ebben az esetben a viszketés mellett a kellemetlen szag is jelentkezhet.

Bőrbetegségek: Bizonyos bőrbetegségek vagy gombás betegség (például az élesztőgomba okozta bőrfertőzés) is viszketést okozhatnak a szeméremtesten.

Szexuális úton terjedő betegségek: a chlamydia vagy a gonorrhoea szintén viszketést és kellemetlen érzést okozhat a női nemi szervek területén és akár gyulladást is okozhat.

Irritáció vagy allergia: irritáló anyagokkal (higiéniai termékek) való érintkezés is kiválthat olyan allergiás reakciót, amely viszketést okoz.

Személyes higiénia hiánya: a nem vagy nem megfelelő személyes higiénia a fertőzések lehetőségét megnöveli.

Trichomoniasis: a szexuális úton terjedő fertőzés a hüvely vagy a húgycső megbetegedésével járó betegség, amely viszketéssel, égő érzéssel jelentkezhet és kipirosodást okozhat a nemi szervek területén.

Szexuális izgalom: lehet furán hangzik, de a szexuális izgalom is képes viszketést okozni odalent.

Ha úgy gondolod, hogy gomba

A hüvelygomba sok nő életét megkeserítő probléma lehet. Azonban az odafigyelés segíthet a fertőzés elkerülésében vagy enyhítésében. Vagyis nagy szerepe van ebben

  • Megfelelő higiéniának,
  • túlzott tisztaság kerülésének,
  • pamut alsóneműt viselésének,
  • a szűk alsóneműk és nadrágok viselésének kerülésének,
  • az egészséges táplálkozásnak,
  • az immunrendszer erősítésének,
  • az antibiotikumokkal való óvatosság,
  • biztonságos szexnek,
  • orvosi segítség kérésének.
Szeméremtest viszketése
Az otthoni kezelés is lehet hatékony / Kép forrása: Panuwat Dangsungnoen / Getty Images

Viszketése elleni „gyógymód”

Úgy gondolod, hogy tényleg a hüvelygomba lehet a hibás? Vesd be azonnal ezeket a módszereket. Együttesen gombabiztosan megszűnnek a kellemetlenségek. A személyes higiénia szükségességén (ám nem túlzásokba esve) és a túl szoros öltözék elhagyásával sokat segíthetsz magadon, de figyelj oda az egészséges táplálkozásra is. Minimalizáld a cukorbevitelt, ugyanis az a gombáknak nyújt táptalajt. Fogyassz sok folyadékot, hogy tudjon tisztulni a szervezeted és erősítsd az immunrendszeredet vitaminokkal. Kerüld az alkoholos italokat, mert azok segíthetik a gomba szaporodását.

A probiotikum nemcsak a bélflóra egészségesen tartását eredményezheti, hanem a hüvely természetes baktériumháztartásának helyreállításában is segíthet. Akár joghurtként, akár probiotikum-kiegészítőként fogyasztod, ártani nem árthatsz.

Alkalmazd a teafaolaj természetes gombaellenes tulajdonságát. Néhány csepp teafaolajat adagolj kis mennyiségű vízhez és ápold le a viszkető területet. Ne használd túl gyakran, mert akár irritációt is okozhat.

A fokhagymának is gombaellenes hatása van, fokhagymás étrendkiegészítők szedése is segítségedre lehet.

Használj (kellemesen) hideg borogatást a viszketés és égés enyhítésére. Arra vigyázz, hogy ne használj túl hideg, mert különben súlyosbít a probléma.

A vény nélkül kapható krémek, kúpok és intim mosakodók is segíthetnek.

Sokan esnek abba a hibába, hogy amit gombás fertőzésnek vélnek és aszerint kezelnek otthon, vény nélküli készítményekkel, egyáltalán nem szűnnek a tünetek. Csak ezután keresnek fel szakembert, aki diagnózist ad a bakteriális eredetű vagy egyéb fertőzésről.

Nyitókép forrása: Doucefleur / Getty Images
/csalad/szex/szemeremtest-viszketese/