Csíp, fáj, elcseppen – Mindent a hólyaghurutról

2022. 04. 14.

A hólyaghurut előfordul ugyan a férfiak körében is, de leggyakrabban a nőket érintő probléma. A háttérben nem diszkriminatív baktériumokat, sokkal inkább az anatómiai sajátosságokat érdemes keresni.

Mi pontosan a hólyaghurut?

A közvélekedéssel ellentétben a felfázást valójában nem a hideg kövön való ücsörgés vagy a nedves fürdőruha okozza – ezek a körülmények legfeljebb elősegíthetik a kialakulását. A Semmelweis Egyetem állásfoglalása szerint a betegség hátterében az áll, hogy baktériumok kerülnek a húgyutakba, onnan pedig a húgyhólyagba. Ha a bőrünkön és a bélrendszerünkben velünk élő baktériumok (pl. Escherichia coli, Staphylococcus saprophyticus) feljutnak a húgyhólyagba, ott a számukra kedvező körülmények között képesek gyorsan elszaporodni és gyulladást okozni. Tévedés azt gondolnunk, hogy a higiénia hiánya vezet az effajta megbetegedésekhez, sőt: a hüvely pH-ját felborító, „túlzásba vitt” tisztálkodás legalább annyira lehet a kellemetlenség okozója, mint az elhanyagolt testhigiéné.

A hólyaghurut azért érinti gyakrabban a nőket, mert a női húgycső jóval rövidebb, mint a férfiaké, így a végbél környékről a húgyutakba kerülő kórokozók könnyebben érhetik el a hólyagot.

Felfazas

Akiket leginkább érint

A megelőzés érdekében fontos tisztában lenni azzal, vajon kiket és miért érint a népbetegségnek nevezhető felfázás. A szakemberek szerint a fiatal, szexuálisan aktív nők körében gyakrabban fordul elő ez a probléma. Ennek oka igen egyszerű: a bélflórából származó baktériumok kezdetben a húgycsőnyílás körül képeznek telepeket, majd a közösülés során a húgycsőbe sodródva feljuthatnak a húgyhólyagig. Ám nemcsak a fiatalabbakat érintheti gyakran a felfázás, hanem a menopauza utáni életkorban lévő nőknél is jellemzően előforduló kórkép. Az ő esetükben a fő ok a baktériumokkal szemben védelmet nyújtó egészséges hüvelyflóra megváltozása, a kevésbé aktív szexuális élet, illetve a gyermekszülések miatt renyhébb gátizomzat is hajlamosíthat a hólyaghurutra.

A megelőzés hasznos eszköze mindkét korcsoportban a húgycsőnyílás környékének, illetve a gáttájéknak a tisztán tartása, valamint a bőséges folyadékfogyasztás, amely a rendszeres vizeletürítés révén elősegíti a húgyutak gyakori átmosását. A gátizomzat erősítése, illetve a hüvelyflóra regenerálása szintén fontos.

Jellegzetes tünetek

Aki egyszer már átesett a hólyaghuruton, az nehezen felejti el annak kellemetlen tüneteit. A betegség gyakori vizelési ingerrel jár, mégis, általában mindössze néhány csepp vizelet ürül, majd az inger újra jelentkezik. Előfordulhat, hogy a pisilést égő fájdalom kíséri, emellett időnként szemmel láthatóan megváltozik a vizelet szaga és állaga is: gyakran zavarossá és bűzössé válik, de az is előfordul, hogy vért fedezünk fel a vizeletben. Nem érdemes figyelmen kívül hagyni a problémát, hiszen a kezeletlen hólyaghurut átterjedhet a vesevezetékekre, majd onnan a vesemedencére – ekkor már vesemedence-gyulladásról beszélhetünk, amely a felfázásnál súlyosabb kórkép, és gyakran csak injekciós antibiotikummal kezelhető. Sokszor előfordul, hogy a vesemedence-gyulladást láz, remegés és hidegrázás kíséri, esetenként előfordulhat féloldali deréktáji fájdalom vagy érzékenység, valamint hányinger és hányás is.

Felfazas Fajdalom Tunetek

Házi praktikák és egészségügyi ellátás

A szakemberek szerint az egészséges nőknél a felfázás nem egyszer spontán gyógyul, viszont még ebben az esetben is ajánlott bőséges folyadékbevitellel segítenünk a gyakori, híg vizelet ürítését, ami kevésbé irritálja a hólyagot és segít a húgyutakat átmosni. Makacs tünetek esetén érdemes gyulladásgátló gyógynövényekből, például orvosi medveszőlőből, csalánból vagy kamillából készített teát fogyasztani, de hatásos lehet a kamillafőzet fölötti intim gőzölés is. Hasznos segítséget jelenthet a húgyúti fertőtlenítő hatású medveszőlőlevél, esetleg a baktériumok hólyagfalon való megtapadását gátló tőzegáfonya fogyasztása is.

Ha az említett gyógynövények hatására nem múlnak el a tünetek néhány napon belül, vagy véres vizeletet tapasztalunk, mindenképp érdemes orvoshoz fordulnunk. A tünetek felsorolását követően a szakember rövid ideig tartó antibiotikumos kezelést írhat elő, viszont a Semmelweis Egyetem szerint az antibiotikum-rezisztencia elkerülése érdekében szükséges ismerni az adott ellátási területen leggyakrabban előforduló kórokozók antibiotikum-érzékenységét, és ennek megfelelően kiválasztani, illetve adagolni a gyógyszereket. Ha az antibiotikum-kúra ellenére továbbra is fennállnak a tünetek, sőt, esetleg felmerül a korábban már említett vesemedence-gyulladás gyanúja, urológushoz kell fordulni. Ebben az esetben vizelettenyésztés történik majd annak érdekében, hogy pontosan meghatározzák a gyulladást kiváltó kórokozót, és így célzott antibiotikumot adhassanak a problémára.


HIRDETÉS

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető. 
3528LgUl4M566TFNakWT ml3LEo 2ujpnf4Zx UMWPg9 W2TQVOb3gQ2lPzC0uNezvouaBOlqIkejLYUhHC9KwrOGGgP dnJt72Dknzq wjy3k9zG4FJVRmSrNM3L7ztSJFWHZr1
Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer
HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL.
A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!