Barion Pixel Bakteriális vaginózis terhesség alatt – mennyire veszélyes? – Coloré

Bakteriális vaginózis terhesség alatt – mennyire veszélyes?

2023. 08. 16.

A bakteriális vaginózis nem vicc, különösen nem terhesség alatt. Ha bármi jelét tapasztaljuk, azonnal kezelnünk kell!

A bakteriális vaginózis és egyéb hüvelyi fertőzések különösen terhesség alatt aggasztanak bennünket, ugyanis nehezen felismerhető, hogy bizonyos tüneteknek köze van-e a magzat fejlődéséhez, vagy valamilyen más okból tapasztaljuk azokat. Várandósság alatt ugyanis teljesen normális a hüvelyi folyás fokozódása, így nem egyértelmű, hogy mivel állunk szemben. Ha a váladéknak nincs a megszokottól eltérő színe és szaga, valamint a hüvely körül nem tapasztalunk pirosodást vagy égető, netán viszkető érzést, nincs mitől tartanunk.

Bakteriális vaginózis a terhesség alatt

A bakteriális vaginózis rendkívül gyakori terhesség alatt és azon kívül is. Kialakulásának oka a hüvelyflóra változása, ami a terhességtől függetlenül is létrejöhet. A hüvelyben különböző baktériumok tenyésznek, amelyek az egészségünket hivatottak biztosítani, ám ha a mennyiségük különböző hatások miatt megváltozik, kevésbé szabnak gátat a fertőzéseknek. Ilyenkor alakul ki a bakteriális vaginózis, amelynek tünetei közé tartozik a bűzös, szürkés színű folyás és ritkábban a pirosodás vagy a duzzanat. Megtévesztő lehet, ugyanis akár alhasi fájdalmakat is okozhat, így joggal tarthatunk attól, hogy a kisbabánkkal történt valami.

A hüvelyi bakteriális fertőzések kezelése terhesség alatt különös körültekintést igényel. Csak olyan termékeket használjunk, amelyek ebben az időszakban engedélyezettek, és javasolt erről a kezelőorvost minden esetben tájékoztatni.

Terhesség
A kezeletlen bakteriális vaginózis komoly veszélyt jelent a terhesség alatt / Kép forrása: Pexels

A kezeletlen bakteriális vaginózis veszélyei

A fertőzés elsősorban a terhesség első trimeszterében jelenthet veszélyt, ugyanis ekkor a hüvely valamelyest kitágul, így fogékonyabbá válik a fertőzésekre. Ha kezeljük az állapotot, pár napon belül már érzékelhetünk változást, ám a kezeletlen bakteriális vaginózis komoly szövődményeket okozhat, különösen terhesség alatt! Amennyiben nem teszünk ellene, a terhesség elején akár vetélést is okozhat, de előrehaladottabb állapotban akár koraszüléssel is végződhet a terhesség. Amennyiben a szülés alatt van jelen a hüvelyben a fertőzés, a kórokozók könnyedén bejuthatnak a magzat szájába, ami különböző problémákat, így például légzési nehézséget is okozhat az újszülöttnél.

Fontos tehát, hogy rögtön konzultáljunk orvosunkkal a további teendőkről, aki szükség esetén antibiotikummal segíti a gyógyulást! Emellett figyeljünk oda az egészséges étkezésre: csökkentsük a bevitt szénhidrátok mennyiségét, különös tekintettel a cukrokra! Sportolás után cseréljük le az átizzadt fehérneműt, valamint kerüljük a szexuális együttlétet, ugyanis megnehezíthetjük vele a gyógyulásunkat!

A bakteriális vaginózis megnehezíti a teherbeesést, és ha arra várunk, hogy magától elmúljon, teljes meddőséget is okozhat, ami komoly probléma.

Nyitókép forrása: Unsplash