Barion Pixel Így előzd meg tudatosan a hüvelygomba kialakulását! – Coloré

Így előzd meg tudatosan a hüvelygomba kialakulását!

2024. 04. 17.

A hüvelygomba sokkal gyakoribb intimfertőzés a nőknél, mint gondolnánk. Igen kellemetlen tüneteket produkál, és akár a partnerünknek is okozhat kellemetlenségeket. Viszont több dolgot is tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a kialakulását.

A hüvelygomba sajnos a legtöbb nő számára okoz gyakorta olyan kellemetlen panaszokat, amelyek nagy hatással vannak az életminőségre, és beárnyékolják a hétköznapokat, megnehezítik a munkát és a baráti találkozásokat, párkapcsolati légyottokat is. Éppen ezért nemcsak a fizikai kellemetlenségekkel kell számolnunk, de a velejáró lelki nehézségekkel is.

De mégis mitől alakulhat ki a hüvelygomba?

Az egészséges női hüvelyflórában alapvetően megtalálható a Candida albicans elnevezésű élesztőgomba, amelynek kóros elszaporodása okozza a hüvelygombát. Ennek oka többféle lehet; akár a nem megfelelő higiéniai körülmények (az elhanyagolt, vagy akár a túlzásba vitt intimhigiéné), az uszoda klóros vize, de kiválthatja rossz minőségű fehérnemű csakúgy, mint egy hosszabb antibiotikum-kúra, sőt, esetleg egy fokozottan stresszes időszak is.

Hüvelygomba tünetei:

A hüvelygomba több kellemetlen tünetet is produkál, amelyek közül akár már egy is éppen elegendő lenne ahhoz, hogy megnehezítse a hétköznapjainkat. Fájdalomérzet, vörös és duzzadt szeméremajkak, égő-viszkető érzés a hüvelyben, fehér esetleg sárgás folyás vagy darabos váladék és fájdalmas vizeletürítés.

Ha az említett tüneteket észleled, érdemes mielőbb felhívni a nőgyógyászodat, aki célzott kezelést ajánl neked.

Mit tehetünk a hüvelygomba ellen?

Sajnos több nő is panaszkodik arra, hogy a gyógyult állapot csak ideig-óráig tart, és egy-két hét után ismét jelentkeznek a kellemetlen tünetek. Az életmódunk megváltoztatásával jelentősen segíthetünk abban, hogy akár örökre búcsút mondhassunk a hüvelygombának. A cukros, fehér lisztes ételek és italok fogyasztásának mellőzésével és az alacsony szénhidrát-tartalmú étrenddel nemcsak az alakunknak, de a hüvelyflóránknak is kedvezni tudunk.

Fontos a kiegyensúlyozott, vegyes, vitamindús táplálkozás és természetesen a kellő mennyiségű folyadékbevitel.

A sport és a rendszeres testmozgás is hozzájárul az egészséges életmód fenntartásához és a szervezetünk megfelelő működéséhez. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy egy-egy izzasztó edzés után mindenképpen zuhanyozzunk le és száraz pamut alsóneműt vegyünk fel. A természetes anyagú fehérnemű nemcsak a kényelem miatt elengedhetetlen, de az irritációtól is megvéd. Ugyanez igaz a strandolás, illetve szaunázás utáni rutinra is. Erre azért érdemes fokozottan odafigyelni, mert a nedves és meleg környezet kedvező terepet biztosít a gombák szaporodásához.

A hüvelygomba ugyanúgy előfordulhat fiatal lányoknál és idősödő hölgyeknél is. Az viszont statisztikailag kimutatott tény, hogy azok a nők, akik odafigyelnek az étrendjükre, sokkal ritkábban találkoznak a hüvelygomba okozta kellemetlenségekkel. Ezért sosem késő rendet tenni az hűtőben és a konyhaszekrényünk polcain. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogyan alakítsunk ki egy egészséges étkezésre alkalmas napi rutint, bátran kérjük szakember segítségét!

Nyitókép forrása: Pexels

(Hirdetés)