Barion Pixel Természetes és otthoni gyógymódok a hüvelygomba ellen – olvasónk válaszol! – Coloré

Természetes és otthoni gyógymódok a hüvelygomba ellen – olvasónk válaszol!

2024. 04. 18.

Vajon elég, ha természetes praktikákat alkalmazunk a hüvelygomba ellen? Íme pár tipp és javaslat a huszonéves Esztertől, aki saját tapasztalatait osztja meg a Coloré olvasóival!

A hüvelygomba nagyon sok nőt érintő egészségügyi probléma, amelyet a Candida egyes törzsei (albicans, glabrata, crusei, tropicalis) okoznak. Sok nő többször is tapasztalja ezt a kellemetlen állapotot élete során, ilyenkor a megoldást általában a gombaellenes hüvelykúpoktól vagy krémektől várják a hölgyek, azt viszont kevesen tudják, hogy számos természetes és otthoni gyógymód áll rendelkezésre a tünetek enyhítésére és a gyógyulás elősegítésére. Amennyiben azonban a tünetek tartósak, súlyosak és a házi praktikák ellenére sem enyhülnek, érdemes szakorvoshoz fordulni!

A Coloré egyik olvasója osztotta meg velünk a hüvelygomba elleni küzdelemben szerzett tapasztalatait. Eszter egy fiatal, húszas évei elején járó nő, aki jelenleg szingli, viszont vannak olyan férfiak az életében, akiket nehezen tud elengedni, így időről időre eltölt valamelyikükkel egy-egy forró éjszakát. Eszter nagyon odafigyel az intim higiéniára, ennek ellenére egy nap váratlanul szembesült a hüvelygomba kellemetlen tüneteivel.

Phytoteccikk
Kép forrása: Pexels

Házi segítség a hüvelygomba ellen

Eszter nem kívánt azonnal orvosi segítséget kérni, inkább elhatározta, hogy otthoni praktikákkal próbálkozik. Böngészni kezdett az interneten, és szorgosan kereste a különböző természetes megoldásokról szóló írásokat. Egyik nap talált egy cikket, amely a joghurt használatát javasolta a hüvelygomba kezelésére. Eszter izgatottan vásárolt egy kis natúr joghurtot, és megkezdte az ajánlott kezelést. Napokkal később észrevette, hogy a joghurt nem igazán enyhíti a viszketést és az égő érzést. Ekkor úgy döntött, hogy további természetes megoldásokat is kipróbál. A következő kísérlete a fokhagyma volt, amelyet antibakteriális tulajdonságai miatt használnak. Eszter felaprított egy gerezdet, majd óvatosan beillesztette a hüvelyébe. Hamarosan érzékelte az agresszív maró érzést, ezért gyorsan kiöblítette a fokhagymát a hüvelyéből, és eldöntötte, hogy ezt soha többé nem próbálja. Ahogy teltek a napok, a fiatal nő egyre inkább elmerült a különféle otthoni praktikák világában. A citromlé és a kamillatea is felkerült a hüvelygomba ellen folytatott küzdelmének repertoárjába. Minden próbálkozás újabb tapasztalatokat hozott, és Eszter azt érezte, hogy a probléma időnként javul, máskor romlik.
Amikor Eszter már-már azt remélte, búcsút inthet a kellemetlen tüneteknek, azok rendre újult erővel tértek vissza. Ez kissé lehangolta, de nem adta fel, inkább újabb kutatásba fogott, és talált egy cikket, amely arra buzdította, hogy ne hagyja figyelmen kívül az orvosi segítséget. Eszter végül felkereste a nőgyógyászát, aki gyógyszeres kezelést rendelt el. A fiatal nő belátta, hogy az ilyen otthoni praktikák sokat ronthatnak az állapotán, és az orvosi konzultáció, valamint a megfelelő kezelés nélkülözhetetlen abban, hogy végleg búcsút vehessen a hüvelygomba zavaró tüneteitől.

Hogy mi a tanulság? A bizonytalan eredetű tanácsok alapján alkalmazott otthoni praktikák kipróbálása helyett bízzuk inkább nőgyógyász szakorvosra a visszatérő hüvelygomba kezelését!

Nyitókép forrása: Pexels

(Hirdetés)