Barion Pixel Érzékeny és fáj? Amikor kényes pont a mellbimbó – Coloré

Érzékeny és fáj? Amikor kényes pont a mellbimbó

2023. 09. 19.

A női test teli van erogénzónákkal. Az egyik érzékeny pont a mellbimbó, amely szerepet játszhat az élvezetekben, de kevésbé kellemes, ha az túlérzékennyé válik vagy fájdalmat tapasztalunk. Aggodalomra ad okot, ha fájdalom jelentkezik a mellbimbóban?

Mielőtt a legrosszabbra gondolnál, vedd sorra az alábbi pontokat. Könnyen lehet, hogy csak a nem megfelelő ruhaviseletből fakad a fájdalom, de nem érdemes félvállról venni, mert fertőzés vagy betegség is lehet a háttérben.

A háttérben meghúzódó okok

A legszerencsésebb felismerés, ha a mellbimbó fájdalmát csak a rosszul megválasztott ruhaméret okozza. A túl szoros viselet irritációt, túlzott leszorítást eredményezhet, míg a laza anyag nem ad tartást és emiatt kidörzsölődhet a bimbó.

Valamilyen mellet érintő fizikai sérülésből is adódhat a fájdalom.

Kellemetlen, ha kiütések vagy irritáció jelentkeznek az érzékeny részen. E mögött állhat atópiás dermatitisz (veleszületett, krónikus bőrgyulladás), kontakt dermatitisz (a bőr allergiás reakciója), ekcéma (a bőr felszíni gyulladása, viszkető és fájdalmas bőrbetegség).

Szoptatás mellbimbó fájdalom
A szoptatás csodás, de fájdalommal is járhat / Kép forrása: zamrznutitonovi / Getty Images

A menstruáció vagy a terhesség is lehet a mellbimbó érzékenységének és fájdalmának kiváltója. Ugyanakkor a szoptatás is megterhelő lehet a bimbó számára, amely a bőr kiszáradását, sebesedését okozhatja.

A különböző okok (gyógyszer vagy menopauza) által bekövetkezett hormonális változások is érzékennyé tehetik ezt a területet.

Ha az érzékenység már fájdalomba csap át, az irritáció nem szűnik és a mellbimbó váladékozik, esetleg még lázas állapotot is előidéz, akkor már valószínűleg valamilyen fertőzéssel állunk szemben, amely kezelést igényel. Ilyen a mellgyulladás vagy mastitis, amely akár férfiak esetében is jelentkezhet, és mindenképp orvosi kezelést igényel.

A mellszövetben való változás (akár ciszta megjelenése miatt) is okozhat fájdalmat.

A mellbimbó fájdalmát azért sem érdemes félvállról venni, mert a test üzenhet. A mellbimbóban jelentkező fájdalom akár a mellrák tünete is lehet, de sajnos az a tapasztalat, hogy ez a betegség ennél alattomosabb. Sokszor ugyanis fájdalom nélkül jelentkezik, a kitapintott csomó még csak nem is feltétlenül érzékeny. Gyanús jel lehet azonban a mellbimbó minden indok nélküli kipirosodása, vagy ha váladékozik, esetleg befelé fordul, és a hónaljban kitapintható csomó is.

A mellbimbó fájdalma nem az a tünet, amely mellett könnyen elmegyünk, de nem is érdemes. Ha az állapot nem múlik vagy akár egyre súlyosabb formában jelentkezik, mindenképp szükséges orvoshoz fordulni, hogy a diagnózist felállítsa és az esetleges kezelés is megkezdődjön.

Amit még tehetünk a mellbimbó védelmében

Van néhány dolog, amelyre alapvetően jó, ha odafigyelünk annak érdekében, hogy elkerüljük a bimbó fájdalmát, érzékenységét:

Talán a legfontosabb a megfelelő melltartó kiválasztása. Nem csak a színre és a szexi megjelenésre kell ügyelni. Az egész nap viselt fehérnemű megkeseríti a napunkat, mert kényelmetlenséget és fájdalmat is okozhat.

Megfelelő ruhaméret
Kerüld a nem megfelelő, túl szoros vagy túl bő melltartót és ruhákat, amelyek kidörzsölhetik az érzékeny részt / Kép forrása: nicoletaionescu / Getty Images

A túlságosan szoros ruházat nem csak nem kellemes viselet, de még állandó súrlódó hatásnak teheti ki a bőrt és ez alól a mell sem kivétel. A cél, hogy a megfelelő méretű öltözékben kényelmesen érezzük magunkat. Ügyeljünk az anyagválasztásra is, kerüljük az irritáció lehetőségét!

A szoptatás erősen igénybe veszi az amúgy is érzékeny bimbókat. A kiszáradás és a sebesedés jellemző és fájdalmas tünet lehet, ezért érdemes mellbimbóvédőt használni és megkeresni azt a pozíciót, amellyel a fájdalom minimalizálható. Egy tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy a szoptató anyák mellbimbófájdalmának oka események sorozatának eredménye lehet. Ebbe beletartozhat a rossz szoptatási pozíció, a fertőzés és a mellbimbó típusa. Az esetleges antibiotikumos kezelés, a jó póz, a lefejés, a hideg-meleg vizes borogatás hatékonyan csökkentheti a bimbó fájdalmát.

Ha a mellbimbó fájdalma már fennáll, annak látható jelei is vannak kiütések formájában, akkor mindenképp óvjuk a bőrünket és ne használjunk olyan bőrápolási termékeket, amelyek tovább ronthatják a helyzetet.

Az egészségtudatos életmód magába foglalja a helyes táplálkozást és a mozgást is, amely a melleket, a bimbókat is érintheti.

A személyes higiéniával elkerülhető a fertőzések kialakulása, és az is segít, ha rendszeresen figyeljük magunkat: ha valami eltérést, tünetet tapasztalunk és az ijedtségre ad okot, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Nyitókép forrása: Getty Images