Barion Pixel Ismerd meg a világ legkisebb nemzeti parkját – Coloré

Ismerd meg a világ legkisebb nemzeti parkját

2022. 12. 24.

A világ legkisebb nemzeti parkja egy sziget az Indiai-óceánban. A Moyenne-sziget ma már egy trópusi paradicsom, de volt amikor még patkányok garázdálkodtak rajta.

Létezik egy aprócska hely, a Moyenne-sziget, ami a Seychelle-szigeteken található, ma pedig a világ legkisebb nemzeti parkja. A legtöbb ember, aki saját trópusi szigetet vásárol, általában luxus nyaralót épít rá. Brendon Grimshaw azonban máshogy tett.

Moyenne-sziget

Grimshaw először 1962-ben érkezett a Seychelle-szigetekre – az Indiai-óceánban található 115 szigetből álló szigetcsoportra, amelyből csak nyolc állandóan lakott – nyaralni. Akkoriban Kelet-Afrika legnagyobb újságjainak szerkesztőjeként dolgozott. Tanzánia egy évvel korábban kikiáltotta függetlenségét, majd Kenya is követni akarta, Grimshaw, aki angol volt, pedig megértette, hogy az olyan állások, mint az övé, hamarosan a helyiek kezébe kerülnek. Ezért arra gondolt, hogy ideje megvalósítani az álmait. Földet akart birtokolni a Seychelle-szigeteken – ideális esetben egy saját szigetet.

legkisebb nemzeti park
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Azonban akkora már nem sok sziget volt a piacon, és azoknak az ára is meghaladta azt, amit Grimshaw fizetni tudott. Már majdnem legmondott az egész tervéről, amikor egy férfi odalépett hozzá és felajánlott neki egy aprócska szigetet megvásárlásra. Együtt utaztak Moyenne-hez, a Seychelle-szigetek legnagyobb szigetének, Mahé-nak az északi partjaitól 4,5 kilométerre fekvő 0,099 négyzetkilométeres helyhez. Grimshaw azonnal beleszeretett az érintetlen természet szépségébe, hamar meg is vette.

A világ legkisebb nemzeti parkja

A Moyenne-szigeten ekkoriban csak egy halászcsalád élt, évtizedek óta elhagyatott volt. Ugyanolyan paradicsomi fehér homokkal és gránitsziklákkal rendelkezett, mint a Seychelle-szigetek más partjai, de egy sűrű, töretlen erdő terült el rajta.

A Moyenne-sziget helyreállítása nem volt könnyű feladat. A gyomok megfojtották az aljnövényzetet, a szigetet annyira benőtte a növényzet, hogy állítólag a leeső kókuszdió nem érte el a földet. A helyről feltűnően hiányoztak a madarak, és a patkányok az aljnövényzetben kutakodtak.

Grimshaw-nak egy helyi halászfiú segített rendbe tenni a helyet. A tulajdonos kezdeti célja az volt, hogy megvédje Moyenne-t a túlzott beépítéstől, csak egy szerény otthont akart, ahol leélheti az életét. A hosszabb távú álma azonban arról szólt, hogy egy olyan természeti paradicsomot hozzon létre, amely túléli őt, és még jóval azután is védett marad, hogy ő már nem él.

legkisebb nemzeti park
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A Seychelle-szigeteken az 1980-as években megnövekedett a turizmus, a szigetcsoport a trópusi paradicsom szinonimájává vált. Grimshaw 50 millió dolláros ajánlatot is kapott a sziget eladására, de nem volt hajlandó megválni tőle. Végül alapítványt hozott létre a sziget védelmére, és 2009-ben megállapodást írt alá a Seychelle-szigeteki Környezetvédelmi Minisztériummal, amely a Moyenne-t a Saint-Anne Tengeri Nemzeti Park részeként, de saját, különleges státusszal ruházta fel. Ezzel megszületett a Moyenne-szigeti Nemzeti Park, a világ legkisebb nemzeti parkja.

Grimshaw 2012-ben halt meg, és sírja az apjáé (aki később Grimshaw-hoz költözött) és két kalóz (akiket korábban temettek el ott) mellett nyugszik a szigeten.

Forrás: BBC

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix