Barion Pixel Hány Karácsony-sziget van, és mi köze a legnagyobb ünnepünkhöz? – Coloré

Hány Karácsony-sziget van, és mi köze a legnagyobb ünnepünkhöz?

2022. 11. 27.

Amikor a Karácsony-szigetről hallasz, akkor valószínűleg hóra, cukorkákra, Mikulásra, rénszarvasokra és hasonlókra gondolsz. A valóságban ez egy kicsit másként van.

Tudtad, hogy a különböző földrajzi helyeket sokszor arról a napról nevezik el, amikor felfedezték őket? A Húsvét-szigeten például először 1722. április 5-én, húsvét vasárnapján kötött ki egy holland hajós. Karácsony-sziget azonban kettő is van, mindkettőt decemberben találták meg.

Karácsony-sziget Ausztrália mellett

Az egyik Karácsony-sziget az Indiai-óceánban, Jávától délre, Ausztrália közelében található. Ezt az apró, kutya alakú szigetet 1643 karácsonyán nevezte el egy angol tengerészkapitány. Ma ez egy szinte érintetlen hely, amely a barlangjairól és a korallzátonyairól híres. A legtöbb turistát minden évben az vonzza, amikor 50 millió vörös rák vándorol a tengerbe. Ez általában októberben vagy novemberben történik meg, még karácsony előtt.

Karácsony-sziget a Csendes-óceánban

A Csendes-óceánban is van egy Karácsony-sziget, amelyet Cook kapitány 1777 karácsony estéjén fedezett fel. Mára már átnevezték, most Kiritimati néven ismert – a Kiribati Köztársaság nyelvén a „t” és „i” betűket egymás mellett „s” hangnak ejtik. Kiritimati 1995-ben hivatalosan is a nemzetközi dátumvonaltól nyugatra került, így a Föld egyik első lakott helyeként minden január 1-jén elsőként ünnepelhetik a lakói az újévet.

Karácsony-sziget
Kiritimati / Forrás: Shutterstock / Puzzlepix

Karácsony-falu

Ha valaki a karácsonnyal asszociálja ezeket a helyeket, akkor mindkét sziget csalódást jelenthet kicsit, ugyanis ezeken az év jelentős részében 30C körüli a hőmérséklet. Nincs hó, nincsenek fenyvesek, se hóemberek, se rénszarvasok.

Azonban léteznek egyéb helyek, amiket valóban megszállt a karácsony szelleme. A legünnepélyesebb karácsonyi „sziget” valószínűleg a kanadai Új-Skóciaban, Cape Bretonban található – ami valójában egy falu és nem egy sziget. Sokkal havasabb, mint a trópusi karácsonyi szigetek, a postahivatal pedig minden decemberben a Mikulás műhelyévé változik, amikor naponta több ezer kérés érkezik képeslapgyűjtőktől, akik a város jellegzetes piros-zöld magyalkoszorús bélyegzőjét keresik. A falut sajnos nem karácsony napján alapították. Nevét egy helyi őslakos Mi’kmaq, indián családról kapta, akik a Christmas (angolul a karácsony) szót használták vezetéknévként.

Hol van még állandóan karácsony?

A karácsony portugál nyelven Natal, ezért több portugál felfedezésű hely neve is ez: egy 1599. december 25-én alapított brazil nagyváros, és Dél-Afrika egy régiója is viseli, amelyet Vasco da Gama 1497-ben fedezett fel. 1741 karácsony estéjén morva protestánsok egy csoportja új missziót alapított Kelet-Pennsylvaniában. Betlehemnek nevezték el. Betlehem évtizedekig acélgyártó központ volt, de karácsonyi célpontként is próbálta magát eladni a turistáknak, mivel a várostól délre fekvő hegy felett egész évben egy óriási csillag ragyog le.

Karácsony-sziget
Új-Skócia, Cape Breton / Forrás: Shutterstock / Puzzlepix

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: CN Travel