Barion Pixel Ma van a víz világnapja – menő programok várnak a héten az egész országban – Coloré

Ma van a víz világnapja – menő programok várnak a héten az egész országban

2023. 03. 22.

Március 22-én ünnepeljük a víz világnapját. Az esemény miatt különböző programokat tartanak az országban, így szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy jobban kellene vigyáznunk a vizeinkre.

Víz világnapja a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban 

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban március 25-én tartanak családi napot, a találkozó hely a Pilisi Len Látogatóközpont. A látogatók megismerkedhetnek a vízzel, mint éltető elemmel és nélkülözhetetlen élőhellyel.  

Kik laknak a vízben? Mi a különbség a csibor és a csíkbogár között? Milyen élőlények ihlették meg a Vízipók-csodapók mese szerzőit? Mely állatok hogyan lélegeznek a vízben? Milyen kémiai összetételű az esővíz? Milyen tisztaságú vizet iszunk?  Ezekre és hasonló érdekes kérdésekre keressük a válaszokat a program során

− írják a program leírásában.  

Érdemes túra cipőben érkezik, mivel egy kilométer gyaloglással készülnek, valamint a részt vevők megtekinthetik a Natura 2000 bemutatóhely megújult, modern, interaktív kiállítását is.

Víz világnapja
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix – A kép csak illusztráció

Víz világnapja Budapesten 

A környezetvédelmi esemény alkalmából idén is megnyitják a gellérthegyi Gruber József víztárolót. 2023. március 21-én és 22-én reggel 9 és délután 2 óra között kizárólag iskolai csoportokat várnak, de március 24-én, pénteken, és 25-én, szombaton reggel 9-től délután 4-ig szabadon látogatható lesz mindenki számára regisztráció után.  

A Gruber József víztároló Budapest legnagyobb víztároló medencéje. A nevét egy gépészmérnökről kapta. A különlegessége, hogy két, zongora alakú vízkamrából áll. Összesen 80 millió liter víz tárolására alkalmas. A helyet csak a nyíltnapok alkalmából lehet látogatni, amikor leeresztik a vizet.  

Víz világnapja
Kép forrása: Wikipédia

Séta a Fehérvízi-lápon 

Március 25-én a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is várja a látogatókat a víz világnapjának alkalmából. Ha idelátogatsz, a Fonyódi Nagyberekhez tartozó Fehérvízi-lápon és környékén tehetsz egy sétát, amit a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek között tartanak számon. 

A túra alkalmával megismerhetjük a vizes élőhelyek jelentőségét, mélyebben megismerhetjük a terület természetvédelmi vonatkozásait és közben megcsodáljuk a berek fajgazdag madárvilágát. Nagy valószínűséggel megfigyelhetjük a nagy lilikek és nyári ludak több százas csapatait, találkozhatunk a területen táplálkozó és vonuló récefajok sokaságával és az őket vonzó ragadozómadarakkal, mint például az itt nagy számban előforduló rétisassal 

− írják a programismertetőben. 

A találkozási hely Balatonfenyves Imremajor, az egykori Rigóházi majorhoz vezető aszfaltos út vége.

Víz világnapja
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix – A kép csak illusztráció

Forrás: Programturizmus.hu 

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix