Barion Pixel Május 12-től feloldják az oltási kötelezettséget az USA-ba beutazó külföldieknél – Coloré

Május 12-től feloldják az oltási kötelezettséget az USA-ba beutazó külföldieknél

2023. 05. 02.

Május 11-én véget ér a közegészségügyi vészhelyzet az Egyesült Államokban, ezzel együtt feloldják a külföldiekre vonatkozó oltási kötelezettséget az országban. A hírt nem csak a turizmusból élő cégek, hanem a sportélet képviselői is üdvözölték.

Napokon belül megszűnik az egyik utolsóként fennmaradt, utazással kapcsolatos Covid-korlátozás az Egyesült Államok teljes területén – adta hírül nemrég a CNN. A belbiztonsági minisztérium hétfői közleménye szerint május 12-től feloldják az oltási kötelezettséget az USA bármely pontjára beutazó külföldiek esetében, azaz nem kell teljes körűen beoltatniuk magukat a koronavírus-járvány ellen azoknak, akik külföldről érkeznek az országba.

„A DHS (Department of Homeland Security, azaz belbiztonsági minisztérium, – a szerk.) a közegészségügyi vészhelyzet végével és a légi közlekedésről szóló elnöki kiáltvány megszüntetésével összhangban feloldja a 19-es jelzésű utazási korlátozást” – áll a hivatal közleményében

Az utazással foglalkozó cégek egyöntetűen üdvözölték a hírt. „Az oltások szükségességének feloldása számos utazó számára megkönnyíti a belépést, egyúttal előreviszi az iparágunkat és országunkat is” – nyilatkozta a feloldásról Geoff Freeman, az Egyesült Államok Utazási Szövetségének elnök-vezérigazgatója. 

oltási kötelezettség, oltási kötelezettség feloldása
Kép forrása: PixaBay.com

Adieu oltási kötelezettség!

Nem csak a turizmusra, hanem a sport világára is óriási hatással lehet a döntés: a többszörös Grand Slam-győztes szerb Novak Djokovics például az oltási kötelezettség miatt hagyott ki több, jelentősebb tornát az Egyesült Államokban az elmúlt időszakban. 

„Bízunk benne, hogy Novak be tud lépni az országba és részt vesz majd a 2023-as US Openen. Nagy bajnok és a szurkolók abszolút kedvence, szívesen látjuk őt az idei tornán” – tette hozzá a korlátozások feloldásához Chris Widmaier, az Egyesült Államok Teniszszövetségének szóvivője. 

Május 11-én jár le az Egyesült Államok közegészségügyi vészhelyzete, így a korlátozás május 12-től lép életbe. Érdekesség, hogy noha a WHO már tavaly januárban kezdeményezte a beutazási korlátozások feloldását (mivel azoknak nem volt mérhető eredményük), az USA csak most, több mint másfél évvel később engedi be (újra) az oltással nem, vagy csak részben rendelkező külföldieket. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja ezzel egy időben végleg leállítja a színkódolt Covid-19 jelentéseket is, amelyeket ezidáig azért végeztek, hogy nyomon követhető legyen a fertőzés útja. 

Forrás: CNN.com
Borítókép forrása: PixaBay.com