Barion Pixel Ma este látható a Perseidák meteorraj – 8 lépésben mutatjuk meg, hogyan fotózd őket – Coloré

Ma este látható a Perseidák meteorraj – 8 lépésben mutatjuk meg, hogyan fotózd őket

2023. 08. 12.

Hacsak nem lesz felhős az ég, ma este látható a legjobban a Perseidák meteorraj. Ha megörökítenénk az eseményt, nem árt előre felkészülni, hogy a fotóink garantáltan jók legyenek!

A Perseidák meteorraj az egyik legszebb természeti jelenség. Ennek köszönhetjük a nyári éjszakák hullócsillagait, melyből a legtöbbet idén augusztus 12-én láthatunk. Ha az időjárás a mi oldalunkon áll, nem lesz felhős az ég, így akár meg is örökíthetjük a látványt, és ehhez még profi fényképezőgépre sem lesz szükségünk!

Mik azok a Perseidák?

Mielőtt belemennénk a fotózás rejtelmeibe, egy kis háttértörténet a Perseidák meteorrajról. A hullócsillagokat vagy még ennél is szebb nevén Szent Lőrinc könnyeit már Krisztus után 36-ban is megfigyelték a kor csillagászai. Részletesebb és megmaradt feljegyzésig a 19. századig kellett várni, amikor is Brüsszelben azt vetették papírba, hogy az augusztusban látható meteorok a Perseus csillagkép irányából hullanak alá.

Nevét is a Perseusról kapta a meteorraj, ami porszemcsékből áll, amik a földi légkörbe érkeznek. Mivel nagy sebességgel közelítenek, felhevülnek majd elégnek, ekképp nem érik el a föld felszínét, csodás látványt nyújtva. A legjobb, ha este 10-11 órától hajnalig vagyunk résen, ugyanis ilyenkor a legsötétebb az égbolt, és a meteorok is ekkortájt a legaktívabbak.

Így fotózd le a Perseidák meteorrajt!

Mindegy, hogy fényképezőgépünk vagy telefonunk van, nem lehetetlen megörökíteni a látványosságot. Fontos azonban, hogy bár nem csak csúcsminőségű géppel van esélyünk, segít, ha bizonyos jó tulajdonságokat fel tudjanak mutatni a szerkezetek. Ha telefont használunk, töltsünk le egy alkalmazást, ami segít abban, hogy jó fényképeket készíthessünk! A NightCap Camera jó lehet erre, mert van rajta úgynevezett ,,meteor-mód”.

Nemcsak maga a gép fontos azonban, hanem még számos körülmény, ám ha az alábbi nyolc pontot betartjuk, jó eséllyel sikerül jó képet készítenünk!

1. A megfelelő pillanat

Bár a Perseidák egész augusztusban dübörögnek, a 2023. augusztus 12 és 13-i csúcséjszaka az, amikor érdemes csőre töltve állnunk a fényképezőgéppel. Bár este 10 órától már láthatunk meteorokat, minél tovább várunk, annál jobb, ugyanis teljes sötétségben mutatnak a legjobban.

A Perseidák meteorraj augusztus 12-én a legaktívabb / Kép forrása: Benjamin Schaefer / Getty Images
A Perseidák meteorraj augusztus 12-én a legaktívabb / Kép forrása: Benjamin Schaefer / Getty Images

2. Állvány

Mindegy, hogy mobillal vagy fényképezőgéppel tervezünk fotózni, az állványra nagy segítségünkre lesz! Fontos, hogy stabil legyen, így ha egy mezőn állva próbálkoznánk, próbáljuk meg úgy letenni, hogy egyenesen álljon, és ne dülöngéljen! Ha telefonnal dolgozunk, legyen egy adapterünk is, amibe biztonságosan beletehetjük a készüléket!

3. ,,Fényév távolság”

A fény minden képnél fontos, és a sötétben is van szerepe. Ha gyors objektívet használunk, jobb képeket lőhetünk, de okostelefon esetében is rendelkezésünkre áll ilyen lehetőség. Az applikáción válasszuk ki a meteor-módot, a kamera objektívjén pedig az f1,8 és az f2,8 értékeket keressük!

4. ÉK

A hullócsillagok bárhol megjelenhetnek az égbolton, de leginkább északkeleti irányban érdemes figyelni őket elsőként.

5. ,,Figyelem, próba!”

Ha telefont használunk, automatizáltan élvezhetjük az applikáció előnyeit, ám kézi fényképezőgép esetén érdemes 30 másodperces expozícióval dolgozni. Az ISO legyen 800-6400-as értéken és f2,8-as rekesznyíláson. Most következik a kísérletezés: addig kattintsunk, míg jó nem lesz. Ha nem tartjuk megfelelőnek, állítsunk! Nincs sok időnk, ugyanis a hullócsillag csupán egy-egy másodpercig van az égen, de ha 30 másodperces expozíciót használunk, van rá esélyünk, hogy elkapjunk párat.

Telefonnal és fényképezőgéppel is készíthetünk jó képeket róla! / Kép forrása: sripfoto / Getty Images
Telefonnal és fényképezőgéppel is készíthetünk jó képeket róla! / Kép forrása: sripfoto / Getty Images

6. Újrázás

Ha mindent beállítottunk, már csak annyi a teendő, hogy fényképezünk. Érdemes beállítani egy ötmásodperces zárkésleltetést az expozíciók között, miáltal elkerülhetjük, hogy a fényképezőgépünk túlmelegedjen.

7. Nézzük meg, mit csináltunk!

Másnap nappali fény mellett és nagyobb képernyőn nézzük meg a műveinket! Jó esetben találtunk köztük olyan képkockát, amin van hullócsillag.

8. ,,Rejtett csillagrendszer”

Ha egyáltalán nem mozdítottuk el az állványt, miközben a képek készültek, akár csillagcsíkot is készíthetünk! Ehhez fontos, hogy az összes kép ,,jpeg” formátumban legyen! Ha ez megvan, nincs más dolgunk, mint behúzni egy ingyenes szoftverbe (mint például a StarStaX) ami pillanatok alatt elkészíti az összetett képünket, így egyetlen fotón láthatjuk a fényképezéssel töltött éjszakánkat.

Forrás: Forbes.

Nyitókép forrása: Getty Images