Barion Pixel A megfelelő látási viszony kulcsa: a tökéletes izzó megtalálása (X) – Coloré

A megfelelő látási viszony kulcsa: a tökéletes izzó megtalálása (X)

2024. 04. 06.

A robogókon, motorokon, de minden más jármű esetében is a legfontosabb berendezések közé tartozik a világítás. Rossz látási viszonyok között, éjszaka, de a tökéletes időjárási körülmények esetén is elengedhetetlen, hogy megfelelően működjön. Ha az izzó kezdi megadni magát, akkor azt is át kell gondolni, hogy mégis milyen típussal pótoljuk.

A világításnak kulcsszerepe van a közlekedés során

Ráadásul könnyedén beszerezhető az alkatreszekrobogohoz.hu webáruház izzók kínálatából is. Az egyik legnépszerűbb választásnak bizonyul általában a 12 V-os LED lámpa, ami sok járművel, így robogóval is kompatibilis. Erősen ajánlott belőle otthon tartalékot is tartani, hogyha az aktuális izzó kezdi megadni magát, halványodik a fénye, pislákol, vagy egyik pillanatról a másikra elszáll, akkor azonnal meg tudjuk ejteni a cserét.

A világítás egy nagyon fontos berendezés, mivel a segítségével tudjuk magunkat láttatni a többi közlekedésben résztvevő jármű számára. Továbbá láthatjuk az előttünk lévő útszakaszt, valamint a hirtelen jött helyzetekre is gyorsabban tudunk reagálni. Ha például éjszaka valamilyen állat kifut elénk az útra, akkor azonnal a fékbe tudunk taposni, vagy megpróbálhatunk kitérni.

Ha az izzó már nem megfelelően működik, de nem cseréljük ki, azzal azt kockáztatjuk, hogy a hirtelen jött helyzetekben lassabban fogunk tudni reagálni, így a balesetekre, ütközésekre is megnövekszik az esély. A halványabb lámpa sokkal kisebb látótávolságot tud számunkra biztosítani.

Az előttünk lévő akadályokat később fogjuk észrevenni, kevesebb idő áll a rendelkezésünkre, hogy reagáljunk ezekre a helyzetekre. Városi és városon kívüli közlekedésben is kulcsszerepe van az izzónak. Ne csak azért cseréljük le a rosszul működő alkatrészt, mert ezzel a büntetést kockáztatjuk, ennél sokkal fontosabb a saját, az utasok és a többi autós testi épsége.

Egyszerűen elvégezhető a csere

Miután beszereztük a megfelelő izzót, utána neki is kezdhetünk a cserének. Az első lépés mindig az, hogy leszedjük az első és/vagy hátsó lámpabúrát. Ezt pár csavar tartja a helyén, amelyeket könnyedén ki lehet csavarni. Kiszedjük a foglalatból a régi égőt, de még mielőtt berakjuk az újat, mindenképpen ellenőrizzük az eddigit, hogy találunk-e rajta bármi furcsaságot. Utána mehet a helyére a minőségi izzó. Az első éles bevetés előtt mindenképpen teszteljük le, ne menet közben derüljön ki, hogy valójában más állt a nem megfelelő világítás hátterében.

Miért pont a LED izzó?

Ahogy az otthonunkban is egyre inkább érdemes a régi, halogén izzókat új, LED-es változatra cserélni, ugyanígy a járművek esetében is biztosabb megoldást jelent ez a típus. Sokkal hosszabb élettartammal rendelkezik, kevesebb energiával képes nagyobb fényt biztosítani. Lassabban fogja megadni magát, nem fog pislákolni, és a fényerő is minden helyzetben ideális lesz.