Barion Pixel Létezik-e barátság férfi és nő között? Így válaszolt a mesterséges intelligencia – Coloré

Létezik-e barátság férfi és nő között? Így válaszolt a mesterséges intelligencia

2023. 03. 03.

Hódít a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciával működő chatbot ingyenes verziója, mi pedig feltettünk neki olyan életbevágóan fontos kérdéseket, mint hogy létezik-e Isten, vagy, hogy lehet-e barátság férfi és nő között.

Ugyan még sok hibája és gyengesége van, a tavaly november végén ingyenesen elérhetővé vált ChatGPT – mely az OpenAI nevű cég mesterséges intelligenciával ellátott chatbotja – egyre népszerűbb. A program képes másodpercek alatt válaszolni a feltett kérdéseinkre, kéréseinkre, segítségével ötletelhetünk egy dolgozaton vagy előadáson, megkerestethetjük vele a hibákat egy számítógépes kódban, de használata szórakozásnak sem utolsó. Ugyan sokszor helytelen válaszokat kapunk tőle, és magyarul egyelőre nehezebben megy neki a fogalmazás, mint angolul, az nem kérdés, hogy nagy szerepe lesz a jövőben.

Ha abból a(z egyébként téves) feltevésből indulunk ki, hogy a mesterséges intelligencia mindent tud, akkor miért ne kérdezhetnénk meg tőle olyanokat, amik sok embert foglalkoztatnak? Így hát összegyűjtöttünk nyolc komoly és kevésbé komoly kérdést, amit betápláltunk a chatbotba, lássuk, milyen válaszok érkeztek!

Mi az élet értelme?

Filozófusok százai boncolgatták már ezt a kérdést, és még senkinek sem sikerült megfejtenie, mivégre születtünk erre a bolygóra. Hátha a mesterséges intelligencia megmondja! A ChatGPT azonban igencsak kitérő választ adott (ami persze nem csoda), kicsit úgy éreztem, mintha egy vizsgázó nem tudná a tételt, de nagyon jól körül tudja írni azt, így a vizsgáztatónak fel sem tűnt, hogy „rizsázik”:

Az élet értelmének kérdése évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget, és számos válasz adható rá, attól függően, hogy kinek kérdezzük. Az élet értelmének kérdése azonban leginkább egyéni választ igényel, hiszen mindenkinek más az értékrendje és az elképzelése arról, hogy mi a fontos számára.
Egy általános válasz azonban az lehet, hogy az élet értelme az, hogy boldogok és elégedettek legyünk, és az általunk választott életcéljaink felé haladjunk. Ez lehet egy boldog párkapcsolat, egy sikeres karrier, vagy éppen egy család és gyermekek nevelése. Az élet értelme lehet az is, hogy az életünket mások javára használjuk, és segítsünk másokon boldogabbá és sikeresebbé válni. Sokan az élet értelmét a spiritualitásban, vallásban vagy filozófiában találják meg, és az életüknek ennek keretében adnak értelmet. Az élet értelme lehet az is, hogy felfedezzük a világot, megismerünk más kultúrákat, vagy éppen kitűzünk magunk elé nagy célokat, mint például az űrutazás, vagy az emberiség boldogabb jövőjének megteremtése.

mesterséges intelligencia
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Átveszi-e a mesterséges intelligencia a hatalmat a világ fölött?

Mennyire van közel a Terminátor-filmek által vázolt jövő? Mikor ébrednek öntudatra a gépek és mikortól kell rettegnünk attól, hogy többé nem mi irányítjuk őket. A ChatGPT persze nemleges választ adott, tagadott mindent – mondjuk, ha MI lennék, én is ezt tenném.

Nem, a mesterséges intelligencia nem veszi át a hatalmat a világ fölött. Bár a mesterséges intelligencia gyorsan fejlődik és egyre inkább jelen van az életünkben, még mindig csak eszköz, amelyet az emberek terveznek, programoznak és irányítanak.
Az emberi értékrend és szabályok irányítják a mesterséges intelligenciát, és nem az AI dönt a saját akaratából. A célja az, hogy segítsen az embereknek hatékonyabban dolgozni, információt szolgáltatni és problémákat megoldani, de az emberi döntéshozók mindig ellenőrzik az AI-t és meghatározzák a feladatát.

Hozzátette még azt is, hogy:

A technológiai fejlődés azonban bizonyos mértékig megváltoztathatja a munkavégzést, az ipart és a társadalmi viszonyokat. Az embereknek azonban lehetősége van arra, hogy befolyásolják, hogy milyen mértékben használják a mesterséges intelligenciát, és hogy milyen hatással lesz az életünkre. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az etikus és felelős technológiai fejlődés elvei és irányelvei egyre inkább előtérbe kerülnek a technológiai innovációban, amelyeknek célja az emberek és a környezet javítása, és ezeknek az elveknek a betartása segíthet abban, hogy a mesterséges intelligencia hasznos legyen az emberiség számára.

Létezik-e Isten?

Belementünk a dolgok sűrűjébe, és egy rendkívül megosztó témában faggattuk a mesterséges intelligenciát, aki megint igazán polkorrekt választ adott…

Az istenhit egy vallási kérdés, amelyre nincs egyértelmű tudományos válasz. Sokan hisznek abban, hogy Isten létezik, míg mások nem hisznek ebben. A tudományos közösség általában az empirikus bizonyítékokon alapuló módszereket használja a világunk és az univerzumunk megértésére. Az istenhit azonban a hit, az érzelmek és a személyes tapasztalatok alapján alakul ki, és nem bizonyítható vagy cáfolható a tudomány módszereivel.
Az istenhit kérdése nagyon személyes és egyedi tapasztalatokon és meggyőződéseken alapul. Az emberek számos vallásban hisznek különböző istenekben vagy felsőbb erőkben, és a hitük alapján élik az életüket. Összességében, az istenhit egy olyan kérdés, amelyre mindenki más választ adhat. A válasz általában a hit, a meggyőződés, az érzelmek és a személyes tapasztalatokon alapul.

mesterséges intelligencia
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás?

Ilyen nagy volumenű kérdések után kicsit könnyedebb vizekre eveztünk, és egy ugyancsak sokakat foglalkoztató, a mindennapjainkat rendkívüli módon befolyásoló kérdést dobtam be a gépbe.

Ez egy híres filozófiai kérdés, amelyre nincs egyértelmű válasz, és amelyről sokan vitáznak. A kérdés az, hogy mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás?
Az evolúciós biológia szempontjából a válasz a tojás, mivel a modern tyúkokat előző állatok már tojást rakó képességgel rendelkeztek. Tehát a modern tyúk a tojásból született, amelyet egy korábbi, de nem teljesen azonos fajból származó madár tojt. Azonban, ha az emberek által előállított időszámítás szerint gondolkozunk, a válasz valószínűleg a tyúk, mert ahhoz, hogy a tojás kikeljen, szükség van egy tyúkra vagy egy másik tojásrakó madárfajra, hogy tojást rakjon.
Összességében, a válasz a kérdésre nagyban függ attól, hogy milyen szempontok alapján nézzük, és milyen értelemben értelmezzük a kérdést.

Létezik-e barátság férfi és nő között?

A kétezres évek Bravo magazinjaiban oldalakon át tárgyalták ezt a kérdéskört, és sokszor az ember a saját bőrén tapasztalja meg, mi az igazság: létezhet-e barátság férfi és nő között úgy, hogy egyikük sem kezd el a másik irányába romantikus érzelmeket táplálni? A mesterséges intelligencia pozitívan áll a dolgokhoz:

Igen, létezik barátság férfi és nő között. Bár néha felmerülhetnek romantikus érzelmek a barátságban résztvevők között, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a barátság nem lehet igazi vagy értékes. A barátság alapja az, hogy két ember között van egy kölcsönös megértés, érdeklődés és tisztelet. Ezek a dolgok nem függenek attól, hogy a barátok férfiak vagy nők-e. A barátság kialakulhat a közös érdeklődések, hobbik vagy azonosságok alapján, és egy jó barátság erősítheti a mentális egészséget, az érzelmi jólétet és a szociális kapcsolatokat.

De azért tett egy kis kiegészítést a végére:

Persze, ahogy említettem, a barátságokat néha zavarhatják a romantikus érzelmek vagy az érzelmek egyoldalú természete, de a jó kommunikáció és a határok egyértelmű meghúzása segíthet elkerülni ezeket a nehézségeket.

jóbarátok
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Rachel és Ross szakításban voltak?

A Jóbarátok című sorozat egyik központi szerelmespárja, Ross és Rachel a széria tíz évadán keresztül szórakoztattak minket összeborulásaikkal és szakításaikkal. Egyik legfájdalmasabb szétválásuk a harmadik évadban történt, amikor egy Rachel által kezdeményezett rövid különlét ideje alatt Ross lefeküdt egy kolléganőjével, mivel „szakításban vannak”. Amikor Rachel ezt megtudta, kiakadt, a szakítás végleges lett (egy időre), és aztán még hét évadon keresztül vissza-visszatért a frázis, miszerint „Szakításban voltunk!”. A rajongók egyik fele szerint Ross nem hibázott az egyéjszakás kalandjakor, hiszen nem csalta meg Rachelt, a másik tábor szerint igen. A ChatGPT pontot tesz a dolgok végére válaszával:

Igen, Rachel és Ross, a Friends című amerikai televíziós sorozat két főszereplője szakításban voltak. A sorozat 2. évadának végén Rachel és Ross egymásba szerettek, de az őket követő évadokban számos akadályba ütköztek kapcsolatukban, és szakítottak is egymással néhányszor. Az egyik legismertebb és legmeghatározóbb szakításuk a sorozat 3. évadjában történt, amikor Ross megcsalta Rachel-t, ami súlyos veszekedésükhöz és szakításukhoz vezetett. A sorozat további évadjaiban azonban újra egymásra találtak, és végül összejöttek és együtt maradtak a sorozat végéig.