,,A sodó jó, a lekvár jó, a hús jó!” – Itt a Jóbarátok szakácskönyv!

2023. 01. 06.

A Jóbarátok ugyan húsz éve elbúcsúztak, népszerűségük a mai napig töretlen. Nem véletlen hát, hogy több, a kulisszák mögé kalauzoló kötet után egy Jóbarátok szakácskönyv is került a piacra, és milyen jó, hogy ez így történt!

A Jóbarátok szakácskönyv minden olyan ételt felsorakoztat, amit a sorozat rajongói fel tudnak idézni. Túrótorta, Rachel trüffelje, Joey reklámlevese – akarom mondani húslevese! – mind szerepelnek a kötetben, ami sokkal többet kínál a recepteknél!

Jóbarátok szakácskönyv – Finomságok a nosztalgia jegyében

A tíz fejezetből álló kötet nem csak a sorozatból ismert ételek receptjeit vonultatja fel. A szerző szinte mindenből szerzett inspirációt, és ezért nem is szabad hibáztatni, hiszen kizárólag a szereplők által fogyasztott ételekből nem lehetett volna megtölteni egy vastagabb kötetet.

Az első fejezet a ,,Monica kék szekrénye” névre hallgat, s csupa olyan egyszerű receptet mutat be, melyeket ételek kiegészítőiként alkalmazhatunk, de igencsak hasznos, hogy van rá recept. Készíthetünk többek közt barbecue szószt, pestót és alaplevet is!

A Jóbarátok szakácskönyv igazi időutazás - képekkel és idézetekkel emlékezhetünk vissza a sorozat legjobb pillanataira
A Jóbarátok szakácskönyv igazi időutazás – képekkel és idézetekkel emlékezhetünk vissza a sorozat legjobb pillanataira / Fotó: Karsa Tímea

Különböző reggelik közül válogathatunk, melyek mind fantázianevet kaptak, és bár nem szerepeltek a sorozatban, több kép és idézet gondoskodik arról, hogy Jóbarátok közt érezhessük magunkat főzés közben. Előételek, köretek, szendvicsek, pizza- és tésztafélék, főételek, vacsoránakvalók, édességek és italok is vannak a Jóbarátok szakácskönyvében, ízléses képekkel illusztrálva.

A könyv nagy hangsúlyt fektet a hálaadás ünnepére, amire Monica minden évben lelkesen készült, de megtalálhatjuk Joey ,,mmmm, leves, vagyis húsleves!” receptjét is! Rachel híres trüffelje valóban húsos, ám a szerző próbálta ehetővé tenni, így sült bacont használ a lekvár és a piskóta mellett, ami felettébb érdekes ízkombinációt eredményez!

Phoebe-re gondolva vegetáriánus étkeket is találunk a könyvben, de még Ross híres szendvicsét is megkóstolhatjuk!

Biztos nem fogjuk kipróbálni az összes receptet a könyvből, mert rendkívül széles skálán mozognak a felvonultatott ízek, így már-már lehetetlen, hogy mindenki ízlését elnyerjék a receptek, de az biztos, hogy minden rajongó nosztalgiával a szívében fogja lapozgatni ezt a ,,receptalbumot”.

Nyitókép forrása: Coloré