Barion Pixel Egymással versengenek a mesterséges intelligenciák (X) – Coloré

Egymással versengenek a mesterséges intelligenciák (X)

2024. 04. 10.

Nem is oly rég valósággal berobbant a köztudatba az OpenAI által fejlesztett Chat GPT, amiről szinte mindenki hallott már, aki használja az internetet. Rengeteg vállalat már a mindennapi munka során is használja a mesterséges intelligenciát szövegalkotásra vagy ötletelésre.

Természetesen más vállalatok is igyekeznek a mesterséges intelligencia piacán megvetni a lábukat. A Google és az Anthropic is gőzerővel fejlesztette a saját megoldását. Utóbbi már piacra is dobta a Claude 3 nevű új mesterséges intelligencia családját, amely lenyűgöző képességeivel nem kizárt, hogy felülkerekedhet a Chat GPT-n, számolt be róla az egyik legstabilabb hazai informatikai cég, a Sybell.

Amit a Claude 3 családról tudni kell

A Claude 3 főként a céges munkafolyamatok automatizálásában jelenthet előrelépést. E tekintetben sokkal hasznosabb lehet, mint a ChatGPT. Az Amazon bevezette az Anthropic új modelljeit az Amazon Web Services platformjába, így a weboldalak tulajdonosai az igényeiknek és az ügyfeleik elvárásainak megfelelő Claude 3 modelleket kezdhettek el létrehozni.

A Claude 3 családhoz tartozik a Haiku, a Sonnet és az Opus. Utóbbi számít a csúcsmodellnek az eltérő képességű mesterséges intelligenciák között. Valójában azonban nem lehet azt mondani, hogy egyik MI értékesebb a másiknál, mivel három különböző területre fejlesztették ki őket.

A Haiku rendkívül hatékonyan tudja kinyerni az információkat strukturálatlan adatokból. Főként egyszerű kérdések megválaszolására alkalmas. A Sonnet szélesebb skálájú modellnek számít, ami egyszerűbb feladatok megoldását segíti elő. Képekből is tud szöveget kinyerni, így nagyon sok idő megtakarítható a használatával az információgyűjtés terén. Az Opus minden téren extrát tud nyújtani, még bonyolultabb feladatok esetén sem mond csődöt. Hasonlóan gondolkodik, mint ahogyan az emberek.

Miben jelent előrelépést az Anthropic megoldása?

Az Anthropic AI családja tempósabban dolgozik, így a kontextust is hatékonyabban megérti. Míg a korábbi Claude verziók olykor képtelenek voltak a válaszadásra, az új család tagjai már a bonyolultabb kérdésekre is tudnak felelni.

Az AI most már ott tart az Opus esetében hogy fel tudja idézni a korábban begyűjtött információkat. A család ezen tagja már matematikai problémák megoldására is alkalmas, de akár kód generálásra is használható. Érvrendszere sokkal kifinomultabb és meggyőzőbb, mint például a Chat GPT-4-nek.

Tökéletességet azonban így sem lehet elvárni még ettől a forradalmi fejlesztéstől sem. A mesterséges intelligencia sajnos továbbra is képes hibázni, hallucinálni, így adott esetben elképzelhető, hogy az AI által adott válasz hibás lesz.

Ígéretesebbenk tűnik a Claude 3, mint a Chat GPT

A dolgok rendkívül gyorsan változnak, ugyanakkor e pillanatban a Claude 3-hoz lehet vérmesebb reményeket fűzni, mint a Chat GPT-hez. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy folyamatosan nyomon kell követni a legfrissebb híreket, hiszen a mesterséges intelligenciák fejlesztése, tesztelése szüntelenül zajlik.