Barion Pixel Egy aszteroidának köszönhető a földi élet – Állítják japán kutatók – Coloré

Egy aszteroidának köszönhető a földi élet – Állítják japán kutatók

2023. 03. 22.

Egy japán űrszonda mintát vett egy aszteroidából, melyből kiderült, hogy a földi élethez elengedhetetlen elemek vannak rajta. Ennek alapján valószínűsíthető, hogy egy hasonló aszteroidának köszönhető, hogy élet alakult ki a Földön.

Egy japán kutatócsoport űrszondája arra utaló jeleket talált, hogy egy aszteroida juttathatta a bolygónkra az élethez szükséges elengedhetetlen anyagokat. A szonda a Földtől nagyjából 322 millió kilométerre található Ryugu aszteroidán végzett méréseket és vett le mintákat. A kutatók a 2018-as mintákból kiderítették, hogy niacin és uracil is található az aszteroidán, amik nélkülözhetetlenek az élet számára. A niacin hétköznapi nevén a B3-vitamin, ami fontos szerepet játszik a sejtek energia-háztartásában, valamint az egészséges DNS-lánc is sokat köszönhet neki. Az uracil a DNS-hez hasonlatos ribonukleinsav egyik vegyülete, mely nélkül szintén nem alakulhatott volna ki élet.

Minták az aszteroidán – Mire következtethetünk?

A tény, hogy ezek megtalálhatóak a Földünkön kívül is, arra enged következtetni, hogy az élethez elengedhetetlen elemek egy aszteroidán érkeztek a bolygónkra több milliárd évvel ezelőtt. Ez választ ad arra a kérdésre, amit a tudósok évtizedek óta vizsgálnak, hiszen közelebb hozza őket annak megoldásához, hogy hogyan jött létre az élet a Földön.

Bár korábban is voltak már arra utaló jelek, hogy meteoritokon és aszteroidákon érkeztek különböző, igen fontos elemek, ez idáig nem volt egyértelmű, hogy a talált anyagok nem itt, a Földön kerültek rájuk. Most azonban bizonyítottan nem járt a Föld közelében az az aszteroida, amiről a mintákat vették.

A kutatási eredmények alapján arra is lehet következtetni, hogy más, további bolygókon is lehet élet, annál is inkább, mert aszteroidán találtak már szénsavas vizet is, ami nemcsak sót, hanem szerves anyagokat is tartalmaz, ami szintén szükséges az élethez.

Forrás: Live Science.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

0 /eletmod/technika/aszteroida-foldi-elet/