Barion Pixel Kerekesszékbe kerülhet – egészségügyi problémáiról beszélt a Harry Potter sztárja – Coloré

Kerekesszékbe kerülhet – egészségügyi problémáiról beszélt a Harry Potter sztárja

2023. 09. 13.

Miriam Margolyes, aki Bimba professzort játszotta a Harry Potter-filmekben a súlyos egészségügyi problémával küzd. Gerincbetegsége tolószékbe is juttathatja.

Súlyos egészségügyi problémája van Miriam Margolyes-nek

Miriam Margolyes, aki legtöbbeknek a Harry Potter-filmekből Bimba professzor gyógynövényszakértőként lehet ismerős, a vasárnapi How to Fail podcastben az egészségügyi küzdelmeiről mesélt.

A szókimondó brit sztár – aki idén meztelenül jelent meg a brit Vogue-ban – Elizabeth Day műsorvezetővel beszélgetve arról beszélt, hogy étrendje milyen hatással volt az egészségére, és azt mondta, hogy ez hozzájárult a gerincoszlopa állapotának romlásához.

Korlátoztam az életemet, mert vágytam a karamellára vagy a vágott májra, a sajttortára. Mindez abszurd. Nem kellett volna ennyire mohónak lennem. Erősebbnek kellett volna lennem

– mondta a 82 éves színésznő.

Margolyes-nek komoly egészségügyi problémája, gerincszűkülete van. „A csigolyák alkotta gerincoszlop ürege a gerinccsatorna, amiben a gerincvelő található. A csigolyák közül kilépő idegek behálózzák a testet ezzel biztosítva a mozgást és az érzékelést. Gerinccsatorna szűkületről akkor beszélünk, ha valamilyen oknál fogva a gerinccsatorna térfogata lecsökken” – írja a Happy Spine. Főbb tünetei a tompa fájdalom, izomgyengeség, érzészavar, járási nehézségek és az egyensúlyzavar.

Miriam Margolyes egészségügyi probléma
Kép forrása: David M. Benett / Contributor / Getty Images Entertainment / Getty Images

Egy krémes kifli, egy csoki vagy egy adag apróra vágott máj fontosabb, mint az egészséged, mint az esztétikai megjelenésed? Nem, nem az. Nem fontosabb. Ez csak kapzsiság, fegyelmezetlenség, minden olyan dolog, ami miatt szégyenkezem magamban

– folytatta Margolyes.

Kerekesszékbe is kerülhet

A színésznő elárulta, hogy óriási kudarcnak éli meg az egészségügyi problémáját, ami miatt nehezen jár, később pedig valószínűleg tolószékbe fog kerülni. A Mayo Clinic szerint enyhe tünetek esetén a kezelése gyógyszerekkel és életmódváltással is megoldható, például szteroidokkal – akár szájon át, akár injekcióban – és fizikoterápiával. Súlyosabb állapotok esetén azonban műtétre lehet szükség „a gerinccsatornán belüli nagyobb hely megteremtése érdekében”. A túlsúly pedig súlyosbíthatja a gerincszűkülettel járó fájdalmat.

Az egyetlen dolog, amit nem győztem le, pedig le kellett volna győznöm, az a súlyom. Pufók vagyok. Kövér vagyok. És kövérnek és 82 évesnek lenni igazán szánalmas

– mondta Margolyes.

Miriam Margolyes egészségügyi probléma
Kép forrása: Isabel Infantes – PA Images / PA Images / Getty Images

Margolyes hozzátette, hogy az ő korában úgy kellene kinézni, mint Kamilla királyné, aki 6 évvel fiatalabb nála.

Elcsesztem. Nagyon elcsesztem a testemmel. Sajnálom, mert rosszul tettem. De csodás volt, hogy sajttortát, májdarabkákat, spagettit és minden olyan dolgot ettem, amit nem kellett volna. Nagyon élveztem.

Forrás: People, Happy Spine, Mayo Clinic

Borítókép forrása: Isabel Infantes – PA Images / PA Images / Getty Images

0 /eletmod/sztarok/miriam-margolyes-egeszsegugyi-problema/