Barion Pixel A légszennyezettség felgyorsítja a csontritkulást – új tanulmány hívja fel a figyelmet az összefüggésre – Coloré

A légszennyezettség felgyorsítja a csontritkulást – új tanulmány hívja fel a figyelmet az összefüggésre

2023. 07. 26.

A Columbia Egyetem Mailman School of Public Health tudósai által vezetett új kutatás szerint a megemelkedett légszennyezés összefüggésbe hozható a menopauza utáni nők csontritkulásával. A hatások az ágyéki gerincoszlopon voltak a legszembetűnőbbek.

Súlyos betegség a csontritkulás

A csontritkulás a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenését jelenti, amely fokozott törékenységgel, a kóros és spontán törések kockázatának fokozódásával jár. A csonttömeg az életkortól függően változik. A csontszövet 25-30 éves korig gyarapszik, majd fogyni, gyengülni kezd.

Ez a tanulmány az első, amely a légszennyezés és a csont ásványi sűrűsége közötti kapcsolatot vizsgálja kifejezetten a menopauza utáni nőknél, és az első, amely a légszennyezés keverékeinek a csontok állapotára gyakorolt hatását elemzi.

csontritkulás
Kép forrása: CreVis2 / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

A kutatók egy 161 808 posztmenopauzában lévő nőből álló, etnikailag sokszínű csoportot vizsgáltak. Megmérték a csont ásványi sűrűségét (egész test, teljes csípő, combnyak és ágyéki gerinc) a felvételkor, majd az első, a harmadik és a hatodik évben.

A nitrogén-oxidok az ágyéki gerincre gyakorolt ​​hatásának mértéke évi 1,22 százalékos csökkenést mutatott – ez csaknem kétszerese az életkor éves hatásának bármely vizsgált anatómiai helyen.

Eredményeink megerősítik, hogy a rossz levegőminőség kockázati tényezője lehet a csontvesztésnek, függetlenül a társadalmi-gazdasági vagy demográfiai tényezőktől. Most először van bizonyítékunk arra vonatkozóan, hogy különösen a nitrogén-oxidok jelentős mértékben hozzájárulnak a csontkárosodáshoz és az ágyéki gerinc az egyik legérzékenyebb helye ennek a károsodásnak

– állítják a kutatók.

A nitrogén-oxidok fő forrása a személygépkocsik és teherautók kipufogógáza, valamint az elektromos erőművek kibocsátása.

csontritkulás
Kép forrása: Ridofranz / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

A nőket jobban érinti

A Házipatika szerint a betegség világszerte több százmillió embert érint, Magyarországon a lakosság 7-10 százalékát. A nőket jobban sújtja a csontritkulás. Évente ezer nő közül 50-70-nél következik be csonttörés, ami a férfiak eseteinek 8-10-szerese. Élete során kb. a nők fele szenved el csontritkulásra visszavezethető csonttörést, amiből mindössze negyede-fele épül fel teljesen.

Forrás: Science Daily, Házipatika

Borítókép forrása: LittleBee80 / iStock / Getty Images Plus / Getty Images