Barion Pixel Érzelmi kiégés: íme, amit senki sem mond el neked az extrém kimerültségről – Coloré

Érzelmi kiégés: íme, amit senki sem mond el neked az extrém kimerültségről

2023. 06. 21.

Az érzelmi kiégés lelkileg és fizikailag is megnyilvánulhat, ezekre a jelekre kell figyelned.

A kiégést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eredetileg „foglalkozási jelenségként” határozta meg, amely kizárólag a kezeletlen és krónikus munkahelyi stressz következménye. Ám az elmúlt években pszichológusok és más szakértők figyelmeztettek, a kiégésnek különböző típusai vannak. Az érzelmi kiégés és a munkahelyi kiégés a leggyakoribb, míg a szociális kiégés az introvertáltak körében fordul inkább elő. Mi most az érzelmi kiégésre összpontosítunk ebben a cikkben.

Mit takar az érzelmi kiégés?

Az érzelmi kiégés az az érzés, amikor az élet egy vagy több különböző területéről – beleértve a személyes és a szakmai életet is – származó stressz következtében szellemileg és érzelmileg teljesen kimerültnek és fáradtnak érzed magad. Általában érzelmi kimerültségként is ismert, ami a megszokott kiégés egyik tünete.

Az érzelmi kiégésen átesők úgy érezhetik, hogy folyamatosan végig kell nyomniuk a nehéz helyzeteket anélkül, hogy irányíthatnák vagy bármiféle hatalmuk lenne a történések felett, mivel nem akarják elszúrni a dolgokat vagy csalódást okozni senkinek.

érzelmi kiégés
Kép forrása: Pexels / Engin Akyurt

Milyen tünetei vannak?

A kiégés jelei a következők: nagyon fáradt vagy, érzelmileg tompának, kimerültnek, tehetetlennek, kiábrándultnak és cinikusnak érzed magad. Aki kiégést tapasztal, az úgy érzi, hogy megrekedt az életében. Mint legtöbb más típusánál, itt is vannak fizikai tünetek – többek között fej- és testfájás, alváshiány és alacsonyabb immunitás, ami azt jelenti, hogy gyakoribbak az influenza és más betegségek.

Gyakran azonban ezeket a tüneteket egyéni problémaként kezelik, nem pedig egy tágabb értelemben nézik. Ebben rejlik az érzelmi kiégés nehézsége, például szorongásnak minősítik kiégés helyett, ahelyett, hogy konkrétan megvizsgálnák, mi a stressz okozója.

1. Szellemi kimerültség

Bár mindenkinél másképp nézhet ki, az érzelmi kiégés első jele a mentális kimerültség. Az ebben az állapotban szenvedők gyakran számolnak be arról, hogy teljesen elszakadtak saját életüktől, és képtelenek megfelelően feldolgozni az érzelmeiket. Akadnak olyanok, akik úgy érzik, hogy egyszerűen „robotpilótára” kapcsoltak.

2. Cinikusság, pesszimizmus

A teljes mentális kimerültség kétféleképpen alakulhat: vagy befelé fordul valaki az érzelmekkel, vagy kifelé tolja őket, ami cinikus életszemléletet eredményezhet. Az érzelmi kiégés egyik legnagyobb tünete, hogy cinikusnak vagy pesszimistának érzi magát az illető.