Barion Pixel A munkahelyi kiégés figyelmeztető jelei: árthatnak a párkapcsolatnak – Coloré

A munkahelyi kiégés figyelmeztető jelei: árthatnak a párkapcsolatnak

2022. 02. 08.

A munkahelyi kiégés (angolul burnout) modern korunk egyik leggyakoribb problémája. A jelenség általában súlyos, mély, hosszan tartó stressz, valamint érzelmi és fizikai leterheltség eredménye, de kialakulhat az elégedetlenség, a mérgező munkahelyi környezet, a visszacsatolások hiánya, és a túl nagy felelősséggel járó feladatok hatására is.

A munkahelyi kiégés komoly probléma, amely mind testi, mind lelki egészségünkre kihat, és befolyásolhatja a hozzánk legközelebb állókkal való kapcsolatunkat. Az elmúlt néhány év a legtöbbek számára rendkívül stresszes volt, emiatt sok romantikus kapcsolat szétesett. Legyen szó munkahelyi kiégésről, bezártságról vagy egyszerűen csak érzelmi kimerültségről, ha kiégettnek érezzük magunkat, akkor értelemszerűen nem lesz energiánk, amit partnerünkre fordíthatnánk. Ezért nagyon fontos, hogy időről időre félretegyük a tennivalóink listáját, és áthelyezzük a fókuszt a munkáról a magánéletünkre.

Így hat a munkahelyi kiégés a párkapcsolatra

Az embert érő negatívumok sorozata miatt könnyen elveszítheti motivációját nem csupán saját maga, de partnere, párkapcsolata iránt is. Annak ellenére, hogy párunk szeret és támogat minket, ha rosszul vagyunk, akkor ez valószínűleg őt is megviseli, ami szükségtelen vitákat és feszültséget generálhat köztünk. Ráadásul, ha kimerültnek vagy túlterheltnek érezzük magunkat, akkor valószínűleg a legapróbb dolgok miatt is felkapjuk a vizet, például attól, ha párunk nem mosta el maga után az edényeket. Ezek az apróságok összeadódnak, és ha nem foglalkozunk velük, később sokkal nagyobb bajt okozhatnak.

Munkahelyi Kieges Miatt Veszekedo Par
A munkahelyi kiégés akár párkapcsolat végét is jelentheti, mert a növekvő stressz és nyomás miatt a pár tagjai eltávolodnak egymástól (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Az érdeklődés elvesztése a szexre is kihat, mivel a burnout szindrómás embert nem foglalkoztatja sem a szeretkezés, sem az intimitás. A felgyülemlett munkahelyi problémák és a kiégés miatt növekszik a stresszhormon, azaz a kortizol szintje a szervezetében, ami csökkenti a libidót. Ugyanez igaz a depresszióra is, így több tényező közrejátszik abban, hogy az érintett párkapcsolatában kevesebb lesz a szex.

A munkahelyi kiégés első jelei

Ahogy szinte minden betegségnek, úgy a kiégésnek is vannak tünetei, amiket ha idejében elcsípünk, akkor akár egy komoly idegösszeomlást is megelőzhetünk. Hogy mik ezek a jelek? Az idő nagy részében kimerültnek, fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat; állandóan ott lebeg felettünk a kudarc és az önmagunkkal szembeni elégedetlenség érzése; csökkent immunitás, rosszullét és levertség; változás az étvágyban, alvási vagy edzési szokásokban; elveszítjük motivációnkat a munka vagy a testmozgás iránt; tehetetlennek, magányosnak érezzük magunkat; egyre cinikusabbak vagyunk, és úgy érezzük, nincs értelme a dolgoknak, valamint gyakori fej- vagy izomfájdalmat érzünk. A problémát tetézi, hogy a kiégés következtében mind érzelmileg, mind szexuálisan eltávolodhatunk párunktól, ami ugyancsak rányomhatja bélyegét a kapcsolatra.

6 tipp az öngondoskodáshoz

Ahhoz, hogy kapcsolatunk sebeit begyógyítsuk, először a saját lelkünkben kell eloszlatnunk a viharfelhőket. Az alábbi tanácsok egyszerűek, bárki által kipróbálhatók, és pénzbe sem kerülnek.

Sétáljunk

Már napi húsz perc séta elegendő lehet ahhoz, hogy oldjuk magunkban az aznap felgyülemlett stresszt, és egy lépést hátráljunk a problémáinktól. Vegyük elő a fülhallgatónkat, kapcsoljunk be közbe valami nyugtató zenét, és lehetőség szerint állítsuk repülőgép üzemmódba a telefonunkat, hogy az a húsz perc biztosan a miénk legyen. A friss levegőn töltött idő lehetőséget ad a gondolkodásra, vagy egyszerűen csak engedjük meg magunknak, hogy egy pillanatra megálljunk, és hálásak legyünk az életünkért, és mindazért, amit tőle kaptunk. A hála gyakorlása ugyanis bizonyítottan segít abban, hogy pozitívak és motiváltak maradjunk.

Iktassunk be 20 perc szépségszünetet

Nem gond, ha nem engedhetünk meg magunknak egy kozmetikai kezelést, hiszen otthonunk kényelmében is megteremthetjük azokat a körülményeket, amelyek segítenek visszaállítani lelki békénket: hetente egy-két alkalommal szánjunk húsz percet arra, hogy illatgyertyát gyújtunk, relaxálunk egyet a kádban vagy csupán felrakunk egy arcpakolást, és közben lazítunk. Ezek szintén apróságok, de sokat segíthetnek.

Írjuk ki magunkból érzéseinket

A lelkünket nyomasztó dolgok lejegyzése nagyszerű módja lehet a stressz leküzdésének, különösen akkor, ha úgy érezzük, hogy senkivel sem tudunk beszélni arról, hogy éppen mi történik velünk. A naplóírás csodálatos terápia, ezt már számos kutatás bebizonyította. Egyben jó lehetőség arra is, hogy összeszedjünk minden olyan gondolatot, ami csak megfordul a fejünkben. Ez még talán arra is ráébreszthet, hogy a dolgok valójában nem olyan rosszak, mint gondoltuk.

Fogyasszunk tápláló ételeket

A megfelelő táplálkozás nagyon fontos szervezetünk megfelelő működéséhez, beleértve az idegrendszerünket is. Bár ezt hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, különösen amikor elfoglaltak vagyunk, de az egyensúly kulcsfontosságú. Érdemes naponta gyümölcsből és zöldségből származó értékes tápanyagokat biztosítani szervezetünket, mert ezek egy stresszesebb időszakban is energiával látnak el bennünket, így kevésbé érezhetjük levertnek magunkat.

Kapcsoljuk le magunkat a netről

Digitális detoxnak nevezzük azt, amikor egy időre felhagyunk a digitális eszközöd használatával. A képernyőtől való eltávolodásnak számos pozitív hatása van a fizikai és mentális egészségre egyaránt: javuló kapcsolat a barátokkal és a családdal, jobb alvási szokások, jobb étkezési szokások, jobb koncentráció a munkahelyen, javuló önértékelés, kevesebb stressz és szorongás.

Beszéljünk a problémánkról

Ha észleljük a kiégés jeleit akár magunkon, akár partnerünkön, próbáljuk megfigyelni, hogy valóban a kiégés állhat-e a jelenség mögött, valamint beszéljünk aggodalmainkról társunkkal. Érdemes rákérdezni, hogy hozzájárul-e a stressz a változásokhoz, majd ezt követően tudatosan tenni az ellen, hogy a probléma véget vethessen a kapcsolatnak. Időt kell szakítanunk arra, hogy minden zavaró tényezőt kizárva egymásra koncentrálhassunk, és minőségi időt töltsünk együtt. Mozduljunk ki, tartsunk baráti összejöveteleket, foglalkozzunk kedvenc hobbinkkal, és ne sajnáljuk magunktól az olyasfajta kényeztetéseket, mint például a masszázst, a pihenést vagy az utazást. Ha mindez eredménytelennek bizonyul, akkor érdemes megfontolni a munkahely váltást vagy pszichológus segítségét kérni.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix