A személyes ambíciók csapdái: így segíthetsz magadon a karriertanácsadó szerint

2022. 01. 22.

Amíg a személyes ambíciók gyakran előtérbe kerülnek az egyén sikeressége kapcsán, az szinte sosem, hogy mennyit segíthet a helyzetünkön, ha megtanuljuk, mikor kell lassítani.

Marty Nemko, életvezetési- és karriertanácsadó a Psychology Todayre írt cikkében végigveszi a személyes ambíciók mellett és ellen szóló érveket, ahogy arra is használható tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogy mit tehetünk motiváltságunk növeléséért, valamint arra, hogyan vegyünk egy kicsit vissza, ha becsvágyunk szemmel láthatóan boldogságunk útjában áll.

A személyes ambíciók érvei és ellenérvei

Nemko az első pro érvnek tartja a tényt, miszerint az ambíció a motiváció motorja. A személyes ambíciók szóról a legtöbb ember automatikusan olyan pozitív és örömteli jellemzőkre asszociál, mint a tökéletesség, a rend, a hibátlanság, a kiegyensúlyozottság. Csakhogy az irreális célkitűzésekkel gyakran kudarcot vallunk. “Statisztikailag nagyobb valószínűséggel leszünk boldogok és sikeresek, ha nem vagyunk túl ambiciózusak” – magyarázza a coach.

Szintén pro érvnek számít a szakember szerint az, ha – ahogy már írtuk – megugorható akadályokat állítunk magunk elé. Nemko ezt egy érdekes példával szemlélteti: “ha még amatőr színházi produkciókban sem kapunk nagyobb szerepeket, elég valószínűtlen elképzelés, hogy színészetből keressük a mindennapi kenyerünket. Ezzel szemben, ha korábban voltunk főiskolai darabok főszereplői, jelenleg pedig egyre több jól fizető munkával megtalálnak minket, ésszerű döntés komolyabban foglalkozni a színészettel.”

Mindenképpen kontra érv, hogy ha irreális álmokat kergetünk, akkor teljesen figyelmen kívül hagyjuk a tényt, hogy ezt az időt, energiát és pénzt arra is fordíthatnánk, amiben valójában tehetségesek vagyunk. Tipikus példája ennek Nemko szerint amikor valaki csak erőlteti egy bizonyos egyetemi vagy főiskolai szak elvégzését. Ami az esetek többségében ráadásul komoly anyagi válságba taszítja az érintetteket, ha diákhitelből fedezi tanulmányait. Míg az utolsó, az ambíciók mellett szóló érv, hogy az ambiciózus személyek álmodozás helyett a tettek mezejére lépnek, és általában mindig van egy B-tervük arra az esetre, ha netán kudarcot vallanak. És ha csak részben is elérik célkitűzéseiket, valószínűleg elégedettebbek lesznek az életükkel.

Hogyan lehetünk ambiciózusabbak?

Ha már többször megpróbáltuk, de a végeredmény valahogy sosem a reményeink szerint alakult az alábbi tanácsok talán segítenek:

Bontsuk részfeladatokra a nagy tervet, írjuk fel ezeket egy papírra, és fokozatosan haladjunk előre, kipipálva azt, amit már teljesítettünk.

Ambiciozus Fiatal No Telefonal Az Irodaban
A személyes ambíciók sokat segíthetnek, de nehezíthetik is az életünket (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Keressünk egy (vagy akár több) mentort. Mivel néma gyereknek anyja sem érti a szavát, ezért ne féljünk újra és újra kérdéseket feltenni olyan személyeknek, akikre felnézünk, és akikről tudjuk, hogy letettek valamit az asztalra. Számos tanulmány és kutató megegyezik abban, hogy milyen előnyei lehetnek a mentorálásnak. Egy jól működő mentor-mentorált kapcsolat által: növelhető a lojalitás a vállalaton belül, a szervezetbe belépő új munkavállalóknak egyszerűbb az informális információk átadása, alacsonyabb a fluktuáció.

Vegyük körül magunkat olyan emberekkel, akik már elérték, amit mi szeretnénk. Kicsit olyan ez, mint az előző pont, így ha például kiváló pszichoterapeuták szeretnénk lenni, a képesítés megszerzésén túl vegyünk részt rangos konferenciákon akár online, akár személyesen. Tegyünk fel kérdéseket, és esetleg hívjuk el kávézni a számunkra legszimpatikusabb szakembert.

Kérjünk őszinte visszajelzést. Nem kell feltétlenül ennek megfelelően cselekednünk, mindenesetre fontoljuk meg a hallottakat akkor is, ha számunkra kényelmetlen.

Hogyan lehetünk kevésbé ambiciózusabbak?

Ha keményen dolgoztunk céljainkért, mégis elkeserítő eredményeket értünk el, sőt, a B-tervvel sem jártunk sikerrel, akkor érdemes ismét átolvasni az ambíciókkal kapcsolatos ellenérveket. A szakember szerint ugyanis csekély az esélye annak, hogy túlságosan nagyra törő vágyainkat megvalósítsuk, ellenben az apró célok teljesítése nagyobb örömmel, elégedettséggel tölthet el minket. Hozzáteszi: a boldogság ráadásul akkor sem garantált, ha mindent elértünk, amit az életben elképzeltünk. Gondoljunk csak azokra a hírességekre, akik ennek ellenére valamilyen függőségben szenvednek, rosszabb esetben az öngyilkosságot választották.

“Talán itt az ideje, hogy az apró dolgok megbecsülésére összpontosítsunk. Azokra, amelyek a legtöbb embert elégedettséggel töltik el: jelentőségteljes munka, jó kapcsolatok, egészség és érzéki örömök,mint például a szex, de akár a természet csodálata is ide tartozhat” – zárja gondolatmenetét Nemko.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix