Barion Pixel Miért nem akarnak szexelni a nők? 10 okuk is lehet rá – Coloré

Miért nem akarnak szexelni a nők? 10 okuk is lehet rá

2021. 11. 13.

Dr. Ramani Durvasula klinikai szakpszichológus „Should I stay or should I go?” („Menjek vagy maradjak?”) című párkapcsolati könyvéből – illetve más szakemberek tapasztalataiból – a Women’s Health magazin írt cikket, ebből szemezgettünk.

Számos oka lehet annak, hogy a nők nem akarnak szexelni, a stressztől kezdve a testükkel való elégedetlenségen át egészen a kialvatlanságig. A problémák többsége azonban – közvetett vagy közvetlen módon – párkapcsolatból adódó. A szakember szerint rendkívül fontos beszélni ezekről, hiszen csak így oldhatóak meg. Na de nézzük, mi az a 10 ok, ami elveheti a nők kedvét a szexuális együttléttől?

A partner merevedési problémái miatt

Dr. Brandy Engler szexterapeuta számos párnál tapasztalta ezt a problémát az elmúlt évek során: szorongás, cigarettázás, valamint a mozgáshiány és/vagy a túlsúly egyaránt felelős lehet a merevedési zavarért, ezért célszerű erről közösen beszélni, illetve adott esetben szakemberhez fordulni. Tudatos odafigyeléssel ugyanis leküzdhető ez az akadály.

Klimax

A klimax rengeteg nőnél megkeseríti a szexuális együttlétet, ezért doktor Janet Brito, klinikai szakpszichológus és szexológus azt tanácsolja, hogy ne féljenek kimondani, mire vágynak az ágyban, amihez mindenekelőtt meg kell ismerniük saját testüket. Ha valamiért mégis úgy érzik, képtelenek kifejezni magukat, érdemes szexterapeutához fordulni, aki segít megoldást találni a problémára.

Depresszió

Durvasula azt tanácsolja, hogy keressünk fel egy orvost, ha egyik napról a másikra csökken a libidónk, mert ez arra is utalhat, hogy valami nincs rendben mentális fronton. A depresszió, a hormonális változások, és bizonyos gyógyszerek egyaránt állhatnak a kedvetlenség hátterében. Sőt mi több, némelyik antidepresszáns mellékhatási között is szerepelhet ez, így érdemes erről is beszélni egy szakemberrel.

Szorongás

A szorongás a modern kor egyik népbetegsége, melyen szintén csak fáradtságos munkával lehet felülkerekedni. A mindfulness és a relaxációs technikák segítenek ellazulni és testtudatosabbá válni. Brito szerint ez a két dolog elengedhetetlen a kielégítő szexuális élményhez, de itt is fennáll, hogy bármikor kérhetünk segítséget, ha úgy érezzük, egyedül nem boldogulunk.

Szégyenérzet

Az, hogy gyerekkorunkban hogy beszéltek nekünk szüleink a szexről, nagyban meghatározza, hogy felnőttkorunkban hogyan viszonyulunk hozzá. Amennyiben a szexualitás tabunak vagy szégyellni való dolognak számít, akkor később szinte biztosan szakember segítségét kell kérni a berögzült minták megváltoztatásában.

Megváltozott szexuális igények

Előfordul, hogy a pár egyik vagy mindkét tagjának érzései idővel barátsággá szelídülnek, és bár nem szívesen adnák fel közös életüket, nyitott kapcsolatra váltanak. Durvasula szerint mindez rengeteg kommunikációt, nyitottságot, őszinteséget, önuralmat és tudatosságot igényel a felektől.

Utóbbi kettő azért szükséges, hogy ne üsse fel fejét a féltékenység. (Ami egyébként teljesen normális emberi érzelem.) A nyitott kapcsolat bizonyos párokat közelebb hoz egymáshoz, Durvasula tapasztalatai alapján azonban ez nem vezet megoldásra, mivel a legtöbben monogám kapcsolatra vágynak.

Kialvatlanság

Ha alváshiányban szenvedünk, akkor értelemszerűen szexre vágyunk a legkevésbé. Brito szerint ha a komplett életmódváltás nem lehet opció, érdemes akkora időzíteni az intim együttlétet, amikor a legenergikusabbnak érezzük magunkat, például kora reggel, vagy bújjunk ágyba egy órával hamarabb mint szoktunk. Amennyiben egyikkel sem érünk célt, kérjük alvásterapeuta segítségét.

Várandóság

„A várandóság következtében lezajló testi és hormonális változások a libidót is befolyásolhatják” – magyarázza Brito. Csakhogy ez nagyon más irányt vehet az érintetteknél: a nők egy csoportja emelkedett szexuális vágyat érez a terhesség hónapjaiban, míg mások épp ellenkezőleg. Mindkettő teljesen normális, a lényeg, hogy ne féljünk erről beszélni partnerünkkel, és akár terapeutával, ha a saját vagy kettőtök boldogságát veszélyeztetve érzed.

Elégedetlenek a testükkel

Brito szerint rengeteg nőt az gátol meg a szexuális örömszerzésben, hogy nincs kibékülve a saját testével. Pedig minél inkább elégedettek vagyunk, annál jobban élvezhetjük az intim együttléteket is. Mostanra több kutatás bebizonyította, hogy minél nagyobb az önbecsülésünk, annál biztosabbak vagyunk párunk irántunk érzett vonzalmában, jobban bevonódunk az együttlétbe és boldogabb marad a kapcsolatunk.

No A Tukorben
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

A bizonytalanabb önértékelésűek ritkábban osztják meg intim gondolataikat, bizalmatlanabbak társuk vonzódásában, irántuk érzett szeretetében, elfogadásában, ezért általában a kapcsolatuk is boldogtalanabb. Szinte ugyanez igaz a testkép elfogadásának hatására, mivel a saját vonzerőről alkotott ítélet befolyásolja azt a fantáziálgatást, hogy vajon a párjuk is kívánni fogja-e őket?

Fogamzásgátló

Dr. Jennifer Wider női egészségszakértő szerint a fogamzásgátlók hormontartalma egyénenként változó hatást gyakorol a libidóra. Az orvos azt tanácsolja, hogy amennyiben drasztikusan csökken a szexuális vágyunk, okvetlenül keressük fel nőgyógyászunkat, és kérjünk segítséget a további lépésekkel kapcsolatban.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix