Barion Pixel Mihalik Enikő: „Arcon csapott a szülés utáni depresszió” – Coloré

Mihalik Enikő: „Arcon csapott a szülés utáni depresszió”

2021. 11. 06.

Aki követi Mihalik Enikő YouTube-csatornáját, az tudja, hogy a világhírű topmodell a várandósságáról és szüléséről is olyan kendőzetlen őszinteséggel beszélt, ahogy csak kevesen mernek.

Mihalik Enikő idén júliusban hozta világra első gyermekét, Rozit. A kislány születése óta csupán egy videót tett közzé, mivel ideje jelentős részét most az anyaságnak szenteli.

Szülés utáni depresszióban szenvedett

Bár Enikő felkészült arra, hogy nehéz lesz egy újszülött kisbabával, végül az egész mégis sokkal nehezebbnek bizonyult, mint várta. Ahogy fogalmazott, a szülés utáni depresszió is arcon vágta, így az első nyolc hétben szinte folyamatosan sírt – hol az örömtől, hol a kétségbeeséstől.

Szerencsére, ahogy kislánya cseperedett, és egyre mosolygósabb babává vált, úgy Enikő lelkiállapota is fokozatosan jobb lett. Ekkor ébredt rá, hogy talán mégsem csinál mindent rosszul. „Sok anyának nehéz leküzdenie a gondolatokat, amik a kisbaba sírásakor felmerülnek. Sokszor megkérdőjeleztem: vajon jó anya vagyok? „ – írja a BEST magazin. Hozzátette: nincs a sírásban semmi szégyellnivaló, ahogy az is rendjén van, ha egy nő megkérdőjelezi saját rátermettségét, hiszen egy számára teljesen új területen kell helyt állnia.

Ezt tanácsolja a környezetnek

Bármelyik kezdő anyukához hasonlóan Enikőben is rengeteg kérdés felvetődött kislánya születése után, ezért szinte folyamatosan az internetet bújta válaszok után kutatva. Bár részben rájuk is lelt, a hozzászólások alapján gyakran mégis úgy érezte, hogy valamit rosszul csinál.

„Ez nem segített, inkább még nagyobb nyomást éreztem magamon” – hangzik el a videóban, majd ezt tanácsolta a már tapasztalt anyukáknak: „Arra kérek minden kedves nagymamát, anyukát és barátnőt, hogy ne a véleményetekkel, személyes tapasztalataitokkal lássátok el azt, aki hozzátok fordul, inkább kérdezzétek meg, mire van szüksége, vagy miben tudtok segíteni neki.”

Enikőt mindenekelőtt a szoptatással kapcsolatos kérdések foglalkoztatták, az eleinte ugyanis nehezen ment neki. Minden igyekezete ellenére már a kórházban sem tudta kézzel lefejni az anyatejet, mire egy ott dolgozó nővér a fejéhez vágta, hogy biztosan nem próbálkozik elég kitartóan. Végül géppel oldotta meg, így viszont az nyomasztotta, hogy nem közvetlenül szoptatja a kicsit. Idővel aztán összejött neki, csakhogy nem sokkal később elapadt a teje. „Teljesen széttörtem mentálisan” – meséli.

A pici gyerekorvosának sikerült őt megnyugtatnia, aki azt mondta, hogy most a gyermekével töltött idő a legfontosabb, nem az, hogy mennyire precízen képes ellátni. Enikő ezt azóta is észben tartja, az úgynevezett szaporító fejésnek köszönhetően pedig már elegendő mennyiségű teje is van.

Ahogy fentebb írtuk, a kis Rozi szépen növöget, sőt már gügyörészik is az anyukájának. Enikő pedig végre érzi, hogy nincs minden veszve, és a helyzet lesz még ennél sokkal jobb is. „Ildi, a dulám mondta, sose feledjem, a babám számára én vagyok a legjobb anyuka. Én is ember vagyok, sokat fogok még hibázni, viszont nálam jobban senki sem tudhatja, hogy mire van szüksége a kislányomnak.”

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

0 /eletmod/sztarok/mihalik-eniko-arcul-csapott-a-szules-utani-depresszio/