7 tünet, ami ijesztőnek tűnik, de valójában nem jelent betegséget

2021. 09. 23.

Szerencsére számos olyan tünet létezik, ami elsőre ijesztő lehet, de valójában nem utal komoly problémára, vagyis nem kell rögtön mentőt vagy gyerekorvost hívni.

A Parents.com online magazin újságírója Dr. Wendy Hunter sürgősségi gyerekorvost kérte fel, hogy mutasson be hét olyan tünetet, amely csak látszólag aggasztó.

A gyerekorvos szerint az újszülöttek napjai nem csupán alvásból és evésből állnak, a fizikai éretlenség és a gyorsan változó hormonszint számos olyan testi tünetet előidézhet, amelyek felnőtteknél valóban problémára utalnak, a legkisebbeknél azonban nem feltétlenül. De vajon melyek ezek?

Alvás közbeni rángatózás

Megtörtént eset, hogy újdonsült szülők egy alkalommal pánikban rohantak a gyerekorvoshoz egyhetes babájukkal, aki álmában rángatózott, mintha rohama lenne.

Baba 2
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

A rángásokról készült videót a doktor továbbította a kórháznak, a sürgősségi ambulancián intenzív osztályra helyezték a kicsit, aki azonban a kivizsgálások szerint teljesen egészséges volt.

Amit szülei tapasztaltak, az nem más, mint az alvási myoclonus, ami nagyjából akkora veszélyt jelent, mint a csuklás. Dr. Michael Zimbric gyerekneurológus szerint a kisbabák fejletlen idegrendszere és koordinálatlan mozgása miatt gyakrabban jelentkezhet ez az állapot. Egészen addig nincs ok az aggodalomra, amíg ezekhez a mozgásokhoz nem társul ébrenlét, kóros szem- és testmozgás, esetleg légzési nehézségek, kékülés. Ilyenkor természetesen azonnal orvosi segítséget kell kérni.

Eldugult orr és furcsa légzés

Ősszel a babák idejekorán benáthásodhatnak, csakhogy náluk nem pusztán egy vírusos fertőzés idézhet elő szokatlan levegővételt, amitől úgy tűnik, hogy apró orruk nem szelel rendesen.

Baba 3
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Légzésük alvás közben kifejezetten hangos lehet, főleg lányok esetében. A szakemberek szerint ennek oka az ösztrogén is lehet, ami egyfajta orrjáratzáró stimulánsként funkcionál. Az ösztrogén a terhesség alatt és szoptatás közben kerül a pici szervezetébe, a tünetek azonban jellemzően két hónap után elmúlnak, hat hónapos korra pedig, amikor az orrjáratok már tágabbak, szinte teljesen eltűnnek.

Természetesen ettől még ajánlott megnézetni orvossal az eldugult orrot, ha pedig légzési nehézségeket tapasztalunk, vagy a baba mellkasa és hasa jobban behúzódik, esetleg láthatóan nehezen kap levegőt, akkor nyomban hívjunk mentőt.

Kidomborodó cicik fiú csecsemőn

Az ösztrogén a fiúk szervezetére is hat, amitől megduzzadhat, olykor ki is vörösödhet a mellbimbó körüli terület. A furcsa jelenség összefüggésben áll az anyai ösztrogén csökkenésével, amitől a prolaktin nevű hormon szintje átmenetileg megemelkedik, és emiatt kialakulhat az átmeneti mellnövekedés.

Baba 4
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Érdekes módon ez az egészséges kisfiúk és kislányok ötven százalékánál jelentkezik, gyakran aszimmetrikusan. Orvost akkor kell hívni, ha mindehhez láz, fájdalom, túlzott vörösség társul, de egyébként idővel el fog múlni.

A fiúk öt százalékánál ilyenkor még tejszerű anyag termelése is megfigyelhető, de szerencsére három hónapos kor után nyoma vész ezeknek a furcsaságoknak.

Vér a szájban

A szülőkön értelemszerűen azonnal pánik lesz úrrá, ha vért fedeznek fel kisbabájuk szájában, de ez többnyire az anya mellbimbóból vagy a baba szájából, nyelőcsövéből származhat egy-egy nagyobb korty vagy erőteljesebb bukás után.

Baba 5
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Egy normálisan fejlődő csecsemő esetén ez még nem jelent problémát. Segítséget akkor kell hívni, ha a kicsi vért hányna, betegnek tűnik vagy tápszeres etetésnél tapasztalunk indokolatlan vérzést.

Narancssárga elszíneződés a bőrön

Ez egy teljesen normális folyamat, ami a születés után többnyire még a kórházban jelentkezik, így ott is kezelik. A színt a vörösvérsejtekben található hemoglobin bomlásterméke, a bilirubin okozza, ami a babák szervezetében könnyen felhalmozódik, mivel a máj és vese még nem tudja hatékonyan kiválasztani és lebontani. Az orvosok ezt a folyamatot segítik elő fényterápiával.

A sárgaság ugyanakkor otthon is jelentkezhet, sőt akár élénkebb narancssárga árnyalatra is válthat a bőr. Ilyen esetben karotenémiáról beszélünk, amit a béta-karotin felhalmozódása vált ki.

Baba 6
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

A hozzátáplálás megkezdése után nemcsak az édesburgonya vagy a sárgarépa, de akár a spenót és a brokkoli is okozhatja, mivel ezek is tartalmaznak béta-karotint, csak épp a zöld színű klorofillpigmentek miatt ez nem látszik.

A felesleges narancssárga anyag az izzadsággal távozik, és akár foltokban is jelentkezhet a baba bőrén. Ha a szem fehérjéjének színe nem változik, és a narancsos szín az orr, a tenyér és a talp környékén a legerősebb, nincs okunk aggodalomra.

Légzéskimaradás, légzési szünetek

Alighanem ez a legijesztőbb tünet mind közül, hiszen minden szülő tart a légzési rendellenességektől, a bölcsőhalálról nem is beszélve. A Parents weboldalán megjelent cikkben írnak egy esetről, amikor is egy nagymama azért rohant a sürgősségire unokájával, mert a pici lélegzésében húsz másodperces szünet volt alvás közben, majd később jókora szünetet tartott a levegővételben is.

Baba 7
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

A nagyi attól félt, hogy a babának alvási apnoéja vagy valami hasonlója van, de az orvosok megnyugtatták, hogy ez teljesen normális, és időnként előfordul, hogy a csecsemők így lélegeznek. Mivel tüdejük a testükhöz képest kicsi, a szén-dioxidot jelző kémiai érzékelői pedig még nem elég fejlettek.

Szintén gyakori, hogy az apró szervezet még nem tudja automatikusan, hogy mikor jött el a levegővétel ideje, ezért addig tartja ki a szünetet, amíg a szén-dioxid magas szintje jelzést ad. A baba bőre ilyenkor bekékül, és nem kapkodja a levegőt fulladozva. Ha mégis ezt tapasztalnánk, azonnal hívjunk mentőt.

Székrekedés

Ugyancsak gyakori probléma, hogy a kicsi sokszor napokig üresen hagyja a pelusát, ezért célszerű megkérdezni a gyerekorvost, meddig normális a széklet elmaradása. Egyes babáknál akár még az öt napos kimaradás sem jelez betegséget, hiszen a fekvő testhelyzet, amiben idejük nagy részét töltik, ami eleve nem kedvez a bélmozgásnak. Plusz, ebben a korban még a záróizom irányításának képessége is hiányzik náluk. A Parents által megkérdezett szakértők szerint vizsgálatokra akkor lehet szükség, ha az újszülött élete első hónapjában nem kakil mindennap, később pedig akkor, ha a széklet kemény és száraz.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix