Barion Pixel Szőr a mellbimbó körül: Így fogadd el a szakértők szerint – Coloré

Szőr a mellbimbó körül: Így fogadd el a szakértők szerint

2021. 09. 04.

Noha teljesen normális és természetes a létezése, a mellbimbó körüli szőr még 2021-ben is tabutémának számít. Itt az ideje, hogy ledöntsük. Bőrgyógyász és szexuálpszichológus szakemberek elmondják, miért fontos beszélni erről, és hogyan kerekedhetünk felül a szégyenérzeten.

Szőr a mellbimbó körül

A női fanszőrzet, a láb- és hónaljszőrzet mára szinte teljesen elfogadottá vált, és időről időre felbukkannak influenszerek, modellek, de akár hírességek is, akik büszkén felvállalják természetes testszőrzetüket. Ahogy manapság az is rendben van, ha valaki inkább megszabadul tőle.

Ám a szőrzet a női test egy részén még mindig tabutéma, és ez nem más, mint a mellbimbó körüli terület. Ám attól, hogy nem beszélünk róla, még létezik, és rengeteg nőt szégyennel, szorongással tölt el. A negatív érzéseket azonban csak úgy iktathatjuk ki, ha előbb tudatosítjuk, teljesen normális a nőknél is, ha fekete szőrszálak nőnek a mellbimbó körül.

Mellbimbo 1
Shutterstock/Puzzlepix

Joshua Zeichner bőrgyógyász szerint a vékony, sötét színű szőrszálak jelenléte a mellbimbók körül gyakori, számos nőt érintő jelenség, ami ráadásul teljesen normális, nem valamiféle orvosi rendellenesség jele. Hozzátette: attól, hogy nem beszélünk eleget a mellbimbószőrről, attól nem fog eltűnni, ahogy tagadás a szorongásunkat sem képes megszüntetni. 

Ehhez képest valóban nem beszélünk eleget a témáról, hiszen ha belegondolunk, a magazinokba nem igazán kerülnek fotók a mellbimbószőrről, illetve beszélgetések sem zajlanak róla egyetlen platformon sem. Olyannyira nem, hogy a női mellbimbókat sok helyen még most is inkább teljesen cenzúrázzák, ami szintén nehezíti az elfogadást. 

Mona Gohara, a Yale Orvostudományi Egyetem bőrgyógyászprofesszora szerint a mellbimbó körüli szőr teljesen normális dolog, hiszen mi emberek emlősök vagyunk, az emlősök pedig szőrösek a hivatalos tudományos meghatározás szerint. Ahogy fogalmaz, ez a jelenség a nők harmadánál előfordul. Éppen úgy, ahogy a fejbőrön, alkaron, nemi szerveken, lábon és a test más részein. A genetika befolyásolja a szőr textúráját, színét, mennyiségét, láthatóságát.

Akkor miért tabu?

Gohara az irreális, valóságtorzító, tökéletes test kultuszát teszi felelőssé, pontosabban az ennek következtében kialakuló elvárásokat, amik hosszú évtizedek óta sújtják a nőket, és ami miatt ciki a mellbimbószőrről beszélni. Szintén a kultusz negatív hozadéka, hogy a lábszőr vagy a hónaljszőr ugyancsak szégyenérzetet vált ki a nők többségéből. A társadalmi normák és elvárások szerint nem elfogadhatatlan, ha egy nőn szőr nő, ez a felfogás pedig értelemszerűen szorongáshoz vezet.

Mellbimbo 2
Shutterstock/Puzzlepix

Alicia Sinclair Rosen szexológus szerint hosszú ideje próbálják úgymond „felszabadítani” ezt a témát,  de roppant nehéz úgy, hogy a közösségi oldalakon egyetlen női mellbimbót sem látunk, sőt sok helyen még a szoptatós kismamákat is elítélik, ha erről tesznek fel képet. Bár ez utóbbi elvileg engedélyezett, a felhasználók mégis gyakran jelentik, ha ilyesmit látnak. A szexuálpszichológus szerint misztifikálja a női mellbimbót az a tény, hogy a médiában elrejtik az azt ábrázoló tartalmakat.

A mellbimbószőr elfogadását mindemellett az is nehezíti, hogy az nem olyasmi, ami mondjuk kivillanhat a ruhából egy forró nyári napon a ruhából, emiatt egyrészt nem tudjuk összehasonlítani a saját testünket másokéval, másrészt képtelenek vagyunk normalizálni magunkban a létezését.

Így fogadhatjuk el

Gohara szerint amennyiben hajlandóak vagyunk belátni, hogy a jelenség biológiailag normális, valamint sokkal nyíltabban beszélünk a mellbimbó körüli szőrről szeretteinkkel, barátainkkal, akkor sokkal kényelmesebbé válik számunkra annak létezése is. Idővel pedig tudatosulhat bennünk, hogy a világon mások is együtt élnek vele, méghozzá boldogan.

Mellbimbo 3
Shutterstock/Puzzlepix

A szakember úgy véli, napjainkban a mellbimbó körül növő szőr még szégyellni való dolognak számít, ami miatt egy nő kevésbé nőies vagy szexi. Pedig ez csak szőr, és semmi több. Rajtunk áll, hogy kihúzzuk vagy meghagyjuk, de azért jó, ha tudjuk, hogy a mellbimbószőr ahogy a férfiaknál, úgy a nőknél is természetes.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix