Miért van egyes babáknak már születéskor haja?

2021. 04. 09.

Igaz-e a régi legenda a hajjal született babákról?

Egy százéves legenda szerint azoknak a nőknek, akik a terhességük alatt gyomorégése volt, sűrű hajú gyerekük születik. A legendát aztán alátámaszotta a michigani egyetem 2006-os kutatása is, és tényleg jellemzőbb volt a gyomorégéssel küzdő terhes nőknél, hogy hajjal jött világra a gyerekük.

A fent említett kísérletben megvizsgálták, mi az oka annak, hogy egyes bébik hajjal, másikak anélkül születnek, és több megfigyelést is tettek.

Nagy szerepet játszanak a gének

A gének és a DNS hatással vannak arra, hogy növekedésnek indul-e a haj egészen kicsi korban. Ha a terhesség harmincadik hetében elkezd nőni egy baba haja, akkor igazán hosszú hajjal is születhet, akkor nem kezdődik meg a hajnövekedés, valószínűleg nem lesz óriási frizurája születéskor.

Nem függ a táplálkozástól

A kutatók megfigyelték, hogy nem függ attól a babák hajának növekedése, hogy mit eszik az anyuka a terhesség alatt. A kopasz babák nem kaptak kevesebb vitamint, és nem nélkülöztek tápanyagokat.

Függ a hormonoktól

A nők hormonszintjei összefüggésben állnak azzal, hogy mikor indul meg a gyerekek hajának a növekedése, de a kutatók egyelőre nem találták meg, hogy pontosan melyik hormonok a terhesség melyik szakaszában befolyásolják ezt a tényezőt.

Ki is hullhat a babahaj

Nem ritka, hogy azoknak a babáknak, akik nagy hajjal születtek, néhány hónap alatt kihullanak a tincsei, és később új haj nő a helyére. Ez teljesen normális jelenség, nem kell megijedni tőle.

Borítókép forrása: Unsplash