Barion Pixel Amikor a közös nyaralás rémálommá válik: mit tegyünk, hogy ezt elkerüljük? – Coloré

Amikor a közös nyaralás rémálommá válik: mit tegyünk, hogy ezt elkerüljük?

2022. 05. 20.

A közös nyaralás gyakran stresszes, megterhelő élmény, és nem ritka, hogy a várva várt vakáció hullámvölgybe sodorja a kapcsolatot. De mi tehetünk ez ellen?

Legyen szó akár egy bimbózó, akár egy évek óta tartó párkapcsolatról, az embernek általában a nevetés, a felhőtlen kikapcsolódás, és persze a mókuskerékből történő kiszakadás jut eszébe a közös nyaralásról. Hiszen ki mással lehetne jobb a vakáció, mint szívünk választottjával? Nos, a gyakorlatban ez a kép nem mindenkinél ilyen idilli, hiszen ez az időszak stresszes, megterhelő élmény is lehet, és sajnos az sem ritka, hogy szakítással végződik.

Az utazással járó alváshiány, az esetleges időeltolódás (és időnyomás), vagy az utunkba kerülő akadályok – mint például a járatkésés, -törlés, és a többi – mind-mind negatívan befolyásolják hangulatunkat, melynek következtében többet vitázhatunk, veszekedhetünk párunkkal. A Psychology Today cikke alapján összeszedtük, miért és hogyan befolyásolhatja a nyaralással, utazással járó stressz a párkapcsolatot.

Közös nyaralás=stresszforrás

Kutatások szerint a vakáció (és egyébként a karácsony is) az év legrizikósabb időszaka a párkapcsolatok szempontjából: amíg a hétköznapok során a megszokott rutin szerint élünk, vagyis általában csak reggel, egy közös reggeli erejéig, illetve este, fáradtan találkozunk szerelmünkkel, addig a közös nyaralás során napokat, de akár heteket töltünk kizárólag egymás társaságában, távol a megszokott komfortzónánktól. Mindez pedig nem mindig alakul felhőtlenül. Ez a sokak számára szokatlan helyzet hirtelen minden apróságot sokkal nagyobb problémának láttat, különösen, ha a kapcsolatban egyébként is vannak megoldatlan konfliktusok. Így a vakáció teret adhat a kimondatlan sérelmek, feldolgozatlan konfliktusok megjelenésének. A lehetséges stresszforrások sora azonban itt még nem ér véget.

Közös Nyaralás Veszekedés
A közös nyaralás gyakran stresszes, megterhelő élmény, és nem ritka, hogy a várva várt vakáció hullámvölgybe sodorja a kapcsolatot (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A vakáció során felszínre törhetnek az elfojtott érzelmek

Szintén gyakori, hogy a feleknek nem csupán elméletben, de a gyakorlatban is megterhelő kivitelezni a felhőtlen kikapcsolódást, sőt, ez akár rendesen fel is paprikázhatja őket. Kezdjük ott, hogy már maga a nyaralás megtervezése is stresszes lehet még egy kiegyensúlyozott kapcsolatban is; a szabadságolások összeegyeztetése, az igények összehangolása, az úti cél kiválasztása, annak eldöntése, hogy utazzunk-e, vagy inkább maradjunk otthon, és ha elindulunk akkor kettesben menjünk, esetleg családdal, barátokkal…ha pedig ezeken a kérdéseken túljutottunk, még mindig meg kell tervezni és szervezni a részleteket, ami szintén kihívást jelent.

A feldolgozatlan párkapcsolati konfliktusok pedig tovább nehezítik a dolgot. A kimondatlan igényekből eredő sérelmek már a vakáció tervezésekor jelentkezhetnek, de a szervezés és a nyaralás során is éppúgy megmutatkozhatnak a szokásos viselkedési mintáink (sémáink). Ha már a szervezésnél tartunk, az ugyancsak melegágya lehet a konfliktusoknak; a fáradtság, a vakáció idején felmerülő váratlan nehézségek, az ismeretlen környezet okozta kellemes és kellemetlen élmények pedig csak tovább súlyosbítják ezt a stresszes helyzetet.

Stressz, párkapcsolat

Mostanra több kutatás bebizonyította, hogy a stressz akkor is negatív hatással van párkapcsolatra, ha a feszültség forrása egyébként független a kapcsolattól. Ide tartozik a munkahelyi feszültség, az anyagi problémák és a családi nehézségek, amelyek azon túl, hogy önmagukban is gondot jelentenek, befolyásolják, hogyan éljük meg aktuális helyzetünket, és milyennek látjuk a másokhoz – így a párunkhoz – való viszonyunkat. A kutatási eredmények azt sugallják, hogy zaklatott lelkiállapotban a felek kevésbé érzékenyek, kevésbé empatikusak egymással, valamint jelentősen csökken a kettejük közti kommunikáció hatékonysága. Ilyenkor többnyire nehezebben bocsátják meg egymás hibáit, a vélt vagy valós sérelmeiket, ebből adódóan pedig csökken a párkapcsolattal való megelégedettségük.

Közös Nyaralás
A vakáció az év legrizikósabb időszaka a párkapcsolatok szempontjából (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Az érem másik oldala

A negatívumok mellett azt is meg kell említenünk, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek a közös nyaralásnak. A kutatók szerint az akadályokkal való közös szembenézés, és azok leküzdése – mint amilyen a vakáció szervezése és az utazással együtt járó stressz leküzdése – akár meg is erősítheti a kapcsolatot. Korábbi vizsgálatok arra az eredményre jutottak, hogy egy induló párkapcsolatban az enyhébb stresszfaktorokkal való közös szembenézés során a felek elsajátíthatják a problémamegoldás képességét anélkül, hogy ez negatívan befolyásolná a romantikus viszonyt, így ezáltal fejlődik a megküzdési képességük.

Mindez azt jelenti, hogy a későbbiekben jó eséllyel nem éri őket váratlanul egy nagyobb stresszhatás, vagy akár az, ha válságba kerül a kapcsolat. A közös nyaralás során szerzett tapasztalataik segítséget nyújthatnak abban, hogy megbirkózzanak a felmerülő problémákkal. Ha tehát tudatosan azon dolgozunk, hogy párunkkal együtt nézzünk szembe a nehézségekkel a közös nyaraláson, akkor a hasonló szituációkat már felkészülten várhatjuk.

Mi lehet a legjobb „taktika”?

A közös nyaralás egy kezdődő, de akár egy régóta tartó kapcsolatra is pozitív hatással lehet. A fent említett előnyök mellett ugyanis az is építő jellegűen hat, hogy kiszakadunk a mókuskerékből, új helyzetben és új szerepekben láthatjuk önmagunkat és párunkat is. Mindez pedig az egész kapcsolatunkat új megvilágításba helyezi: a vakáció során rálelhetünk elakadásokra, nehézségekre, ugyanakkor olyan közös kapcsolódási pontokra, problémamegoldó lehetőségekre, szemléletmódra is, amikre a rohanós hétköznapokban talán sosem.

A közös nyaralás pozitív hatásai természetesen csak akkor érződhetnek a kapcsolatunkon, ha tudatosan készülünk a vakációra, reális elvárásokat támasztunk magunkkal, párunkkal és az utazással szemben is. A szakemberek szerint a titok nyitja, hogy ne rohanjunk, és adjunk időt az élmények megélésnek, így a bármikor jelentkező váratlan akadályokat is könnyebben kezelhetjük.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix