Barion Pixel Mondd ki az igazat! Erre ad lehetőséget az exit interjú – Coloré

Mondd ki az igazat! Erre ad lehetőséget az exit interjú

2022. 01. 21.

Hallottál már az exit interjúról? A munkaadó és a HR-esek számára sokféle információval szolgálhat.

Az állásinterjút majdnem mindig a munkát vállalni kívánó személy felől közelítjük meg. Az exit (kilépő) interjú azonban főleg a HR-esek és a munkaadó számára tartogat fontos tényeket és információkat.

Mi is az az exit interjú?

Először is azt érdemes tudni, hogy az állásinterjú egyfajta felvételi eljárás, amely során először találkozik a munkaáltató és a munkavállaló abból a célból, hogy felmérjék a jelentkező alkalmasságát az adott pozícióra. Ez talán mindenki számára ismert és akár a gyakorlatban is megélt élethelyzet. Arról azonban sokan nem hallottak, hogy létezik kilépő interjú is, amely ugyanúgy a munkáltató, a HR-es munkatárs és a munkavállaló között zajlik, de már abban a stádiumban, amikor a dolgozó elhagyni készül a munkahelyét.

Business,woman,carrying,packing,up,all,his,personal,belongings,and
A távozó munkatárstól sok fontos információ nyerhető / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Mi a célja?

Az ilyen fajta interjúnak, beszélgetésnek az a fő célja, hogy egy személyes beszélgetés során feltárják annak az okait, miért kíván távozni pozíciójából az adott munkatárs. Egyfajta visszajelző rendszer. Ez azért fontos, mert a tények ismerete, elemzése, a hibák felismerése és korrigálása tapasztalattal vértezheti fel a munkaadót és segít megtartani a munkatársakat.

Miért (lenne) olyan fontos?

Fejlődést szolgáló módszer az exit interjú, amely ráadásul olcsó és a munkáltatói márka (vagyis employer branding) megtartásának fontos lépése lehet. Feltéve, hogy foglalkoztatói oldalról használják és kihasználják ennek lehetőségét.

A „lesz a helyére másik ember” elv nem jó stratégia egy munkaadó részéről sem. Könnyű elengedni egy távozni kívánó munkaerőt, azonban, ha időt és energiát fektetnek abba, hogy megtudják a munkahely elhagyásának okát, fény derülhet a szervezeten belüli hibákra, hiányosságokra. Ilyenformán egy olcsó diagnosztikai rendszer van a HR-esek kezében.

A kilépő interjú leginkább a munkáltatót segíti, hiszen nagyon fontos információk derülhetnek ki munkavállalói oldalról, mégsem hanyagolhatjuk el azt sem, hogy a dolgozó szempontjából is lehet haszna:

  • az exit interjú során őszintén kimondhat olyan tényeket, amelyek eddig nyomasztották és inkább magában tartott,
  • ez megkönnyebbülést jelent a léleknek,
  • nem a sérelmek felsorolásáról és a bosszúról szól, csupán a lezárás egy nagyszerű módja,
  • nem hagy elvarratlan szálakat és jobb szájízzel tud új állást keresni.

A munkaadó részéről érdemes olyan kérdéseket feltenni a távozó munkatárs felé, amelyből megtudható, hogy miért szeretett és nem szeretett a cégnél dolgozni, vagy hogy kivel milyen viszonyban volt? A kilépő interjú során fény derülhet arra, hogy legbelül hogyan működik a kommunikáció, mi a vélemény a felszereltségről, az infrastruktúráról és végezetül, hogy miért döntött a távozás mellett?

Exit interjú
A kilépő interjúval mindenki profitálhat / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Habár a dolgozó épp elhagyni készül a munkahelyét, mégis talán mindezt felszabadultan és nem sérelmekkel teli teheti meg. Az pedig nem is kétséges, hogy a foglalkoztató milyen új tapasztalatokkal és belső információkkal szembesülhet, amely egyébként talán sosem kerülne ennyire őszintén és nyíltan a felszínre.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix