Barion Pixel Túlélés egy mérgező munkahelyen: a pszichológus tippjei – Coloré

Túlélés egy mérgező munkahelyen: a pszichológus tippjei

2021. 09. 13.

Sean Grover pszichológus szakterülete a csoportokban alakuló dinamikák vizsgálata. A szakember szerint a különböző csoportdinamikák kialakulásakor a vezető feladata (lenne) kereteket állítani, majd azok között tartani a munkavállalókat.

Egy erős vezető képes jól irányítani ezeket a dinamikákat, és megakadályozza, hogy azok fenyegetővé váljanak. Ellenkező esetben azonban a munkahelyi légkör, a kollégák közötti kapcsolat megsínyli a vezetői alkalmatlanságot.

Alkalmatlan, gyenge vezető

Grover szerint a gyenge vezetők gyakran zsarnokoskodók, irányításmániások, esetleg fenyegetőek. Szintén a gyenge vezetés velejárója, hogy a munkavállalók nem kapnak érzelmi támogatást, iránymutatást, vagy célkitűzést sem. Ha a főnök nem képes kielégíteni ezeket – az egyébként alapvető – szükségleteket, a munkavállalók egymás felé fordulhatnak, apatikussá vagy passzív-agresszívvá válhatnak.

Túlterheltség

Gyakori jelenség az alkalmazottak túlterheltsége, melynek következtében nő a stressz, a pihenési idejük csökken, sokat túlóráznak. Ilyen körülmények között a feszültség rátelepszik az irodára, gyengíti a munkavállalók munkamorálját, ami egyenes út a kiégéshez.

Az elismerés teljes hiánya

A fizetésemelésen kívül több mód is létezik arra, hogy egy vezető kifejezze az alkalmazottak iránti megbecsülését: szóbeli dicséret, előléptetés, nyilvános elismerés és, ahogy írtuk, természetesen fizetésemelés. Az elismerés hiánya azonban rombolja a munkamorált, és csakúgy, mint a korábbi esetekben, itt is gyakran előfordul, hogy az alkalmazottak egymáson vezetik le a feszültséget.

Mergezo Munkahely 2
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Sok minden tehát a vezető felelőssége, de mit tehetsz abban az esetben, ha már kialakult a mérgező légkör a munkahelyen? A pszichológus az alábbiakat tanácsolja:

Tartsd magad távol a drámától

Sokszor nem egyszerű elengedni a fülünk mellett egy csípős megjegyzést, de a lelki nyugalom megőrzése érdekében mégis érdemes kimaradni az apró-cseprő konfliktusokból. Fókuszálj magadra és ne hagyd, hogy mások állandó panaszkodása lehúzza a teljesítményed.

Első legyen az öngondoskodás

Számos módszer közül választhatsz, amik segítségével jobban érezheted magad a bőrödben. A rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás vagy a meditáció csak egypár azok közül a lehetőségek közül, amiket megtehetsz magadért. Függetlenül a munkahelyi hangulattól, érdemes arra törekedni, hogy az életed az iroda falain kívül is tartalmas legyen. Keress kreatív foglalkozásokat, amik feltöltenek és segítenek megelőzni a kiégést.

Mergezo Munkahely 3 (1)
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Koncentrálj a jövőre is

Ha úgy érzed, te minden tőled telhetőt megtettél, ám a helyzet szemernyit sem javult, kezdj el jobb lehetőségek után nézni. Frissítsd az önéletrajzodat, kérdezd meg az ismerőseidet, hogy tudnak-e esetleg valami jó lehetőségről, beszélgess fejvadászokkal vagy karrier-tanácsadókkal. Hiszen sokkal könnyebb elviselni a mérgező légkört, ha tudod, hogy már nem tart soká.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix